Coronavirus: adevăruri și mituri
Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să înțelegem, cu exactitate, ce putem face și ce nu, pentru a preveni o posibilă contaminare cu virusul SARS-CoV-2.
Din păcate, mass-media abundă în informații variate cu privire la acest subiect, informații adevărate, dar și eronate, care pot dezinforma publicul. Așadar, mai jos îți prezentăm câteva mituri legate de coronavirus, alături de confirmarea sau infirmarea acestora, potrivit surselor avizate.
COVID-19 se transmite în regiunile cu climă caldă și umedă?
Potrivit informațiilor existente, virusul Sars-CoV-2 se poate transmite în orice regiune a globului, inclusiv în zonele călduroase și umede. Indiferent de climat, este important ca populația să își ia măsurile de precauție necesare pentru a se proteja de virus, iar principala măsură este spălarea frecventă a mâinilor.
Temperaturile scăzute și zăpada pot ucide virusul Sars-CoV-2?
Din păcate, nu există nicio dovadă care să ateste acest mit. Temperatura normală a corpului uman oscilează între 36.5 și 37 grade Celsius, indiferent de vremea de afară, așadar, dacă virusul a fost contractat, el poate supraviețui, oricum, pe o suprafață cu temperatura menționată. De aceea este important să eviți contactul cu persoanele bolnave, să îți speli mâinile frecvent, precum și să eviți expunerea la adunări mari de oameni.
COVID-19 poate fi transmis prin pișcătura de țânțar ?
Până în prezent nu s-a emis nicio informație verificată cu privire la posibilitatea transmiterii coronavirusului prin pișcătura de țânțar. Sars-CoV-2 este un virus respirator, care se răspândește mai ales prin stropii de salivă dispersați de persoana infectată prin tuse, strănut sau prin secrețiile mucoasei nazale. De aceea este important să păstrezi distanța față de persoanele bolnave și să eviți adunările mari de oameni (grupuri peste 20 de persoane).
Sunt eficiente uscătoarele de mâini în anihilarea virusului Sars-CoV-2?
Nu, uscătoarele electrice de mâini nu pot ucide coronavirusul, de aceea este important să te speli frecvent pe mâini, mai ales după ce te-ai întors de afară, și să îți usuci mâinile cu șervețele de hârtie sau cu un prosop curat. De asemenea, este important să ai mereu la îndemână un dezinfectant de mâini, mai ales dacă petreci timp afară. Un astfel de dezinfectant este Guard X.
Sunt eficiente lămpile de dezinfecție cu raze ultraviolete împotriva noului coronavirus?
Lămpile UV, de orice formă, nu pot fi utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor părți ale corpului, deoarece prezintă un potential de iritație ridicat. Dezinfectarea mâinilor prin spălare frecventă sau cu ajutorul unui dezinfectant pe bază de alcool este metoda recomandată.
Cât de eficiente sunt scannerele termale în depistarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?
Scannerele termale pot detecta persoanele febrile, un simptom comun al infecției cu virusul Sars-CoV-2, însă nu pot depista persoanele infectate, dar care nu prezintă niciun simptom. Odată instalată infecția, durează aproximativ 10-12 zile până când persoana afectată manifestă simptome, printre care și febra.
Vaccinul anti-pneumococic te poate proteja de noul coronavirus?
Vaccinul anti-pneumococic nu are niciun efect împotriva virusului Sars-CoV-2. De altfel, nu există, în prezent, un vaccin împotriva noului coronavirus, dar se lucrează în mod sistematic în acest sens. Cu toate acestea, vaccinul antigripal este recomandat, pentru a fi protejați de alte forme de gripă existente, care pot fi, în anumite cazuri, la fel de dramatice precum COVID-19.
Consumul de usturoi te poate proteja de infectarea cu noul coronavirus?
Deși usturoiul este un aliment deosebit de sănătos și are proprietăți antimicrobiene, nu există, în prezent, nicio dovadă conform căreia consumul de usturoi poate avea un efect de protecție împotriva noului coronavirus.
Antibioticele sunt un tratament eficient pentru COVID-19?
Din păcate, antibioticele sunt eficiente doar în tratamentul infecțiilor bacteriene, nu și al celor virale. Sars-CoV-2 este un virus, prin urmare antibioticele nu vor avea niciun efect asupra acestuia și nu este încurajată utilizarea lor în scop preventiv sau ca formă de tratament neavizată medical. Anumite antibiotice sunt administrate pacienților infectați cu noul coronavirus, pentru a contracara posibilele infecții bacteriene adiacente. În prezent, nu există nicio formă de tratament avizată pentru infecția cu virusului Sars-CoV-2, deși anumite forme de tratament sunt, în momentul de față, investigate și supuse testelor clinice. Organizația Mondială a Sănătății susține accelerarea cercetărilor în acest sens, împreună cu partenerii afiliați.
Expunerea la temperaturi mai mari de 25 de grade te poate feri de coronavirus?
Te poți îmbolnăvi de coronavirus indiferent de temperatura de afară. Cazuri de COVID-19 au fost raportate și în țări cu temperaturi ridicate. Pentru a te proteja, este important să te speli pe mâini frecvent și temeinic și să eviți contactul acestora cu ochii, gura și nasul.
Infecția cu Sars-CoV-2 este recuperabilă. Contaminarea cu noul virus nu este pe viață.
Majoritatea persoanelor infectate cu Sars-CoV-2 se pot recupera și pot elimina virusul din organism. Dacă te îmbolnăvești de noul coronavirus, este important să tratezi simptomele. Dacă ai stare de febră, tuse și dificultăți de respirație, este important să soliciți ajutor medical din timp, prin apel la 112. Majoritatea pacienților se recuperează prin tratamentul simptomelor.
Consumul excesiv de alcool nu te protejează împotriva COVID-19 și poate fi periculos.
Consumul frecvent și excesiv de alcool poate dăuna sănătății și agrava simptomele, dacă acestea există, și ne te poate proteja de noul coronavirus.
Sunt băile fierbinți o metodă de prevenție împotriva noului coronavirus?
Nu, o baie fierbinte nu poate ține virusul departe. Temperatura normală a corpului rămâne la 36.5 – 37 grade Celsius, indiferent de temperatura apei din cadă. Mai mult, o baie fierbinte vine cu riscul de arsuri. Așadar, cea mai bună metodă de prevenție rămâne dezinfectarea frecventă, care poate elimina virusul aflat pe mâini și, astfel, se poate evita contaminarea prin contactul mâinilor cu ochii, gura și nasul.
Pulverizarea de alcool sau clor pe corp poate ucide noul coronavirus?
Această metodă de dezinfectare este contraindicată și nu este eficientă împotriva virusului deja inhalat în organism. Mai mult, pulverizarea de alcool sau clorină pe corp poate fi dăunătoare mucoaselor membranelor ochilor și ale nasului. Aceste substanțe sunt recomandate pentru dezinfectarea de suprafețe.
Clătirea frecventă a nărilor cu ser fiziologic poate preveni infecția cu noul coronavirus?
Nu există nicio dovadă în acest sens. Există informații parțial confirmate cu privire la recuperarea mai rapidă a celor infectați, urmând această metodă, ca formă auxiliară de tratament.
Vaccinul împotriva COVID-19 nu este sigur pentru că a fost dezvoltat foarte repede
Ambele variante de vaccin au fost supuse testelor clinice și au fost dovedite a fi sigure și eficiente. Deși au fost, într-adevăr, concepute într-un timp foarte scurt, acestea au trecut prin procese riguroase de testare, iar niciun pas nu a fost sărit. Unul dintre motivele principale pentru care vaccinurile Pfizer și Moderna au ajuns pe piață atât de repede este colaborarea internațională între mai multe entități de cercetare și finanțare, un fenomen unic în istoria medicinei de cercetare.
Vaccinul împotriva COVID-19 modifică AND-ul uman
Ambele vaccinuri au fost elaborate pe tehnologia ARN-ului mesager, care comunică celulelor să dezvolte proteina reactivă specifică virusului SARS-CoV-2. Atunci când sistemul imunitar recunoaște această proteină, formează un răspun imun prin crearea de anticorpi – adică instruiește corpul cum să se protejeze de infecție, pe viitor. ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celulei, acolo unde se regăsește materialul nostru genetic (DBA). Mai mult, organismul eliberează ARN-ul mesager la scurt timp după ce corpul a creat răspunsul imun. În concluzie, nu există niciun pericol de modificare a ADN-ului în urma vaccinării.
Vaccinul împotriva COVID-19 cauzează infertilitate la femei
Există multă dezinformare cu privire la eficacitatea și siguranța de uz a vaccinurilor anti COVID-19. Un zvon nefondat este că vaccinul determină organismul să atace o anumită proteină din placentă, cee ace ar putea cauza infertilitate la femeile vaccinate. În realitate, există o secvență de aminoacizi regăsită atât la nivelul proteinei reactive, cât și la cel al unei proteine placentare, dar acesta este singurul element pe care îl au în comun. În plus, experții asigură că riscul de infertilitate nu există în cazul vaccinării.
Ai fost deja diagnosticată cu COVID-19, deci nu mai ai nevoie de vaccin
Chiar dacă ai fost testată pozitiv pentru COVID-19, vaccinul îți poate aduce anumite beneficii. În prezent, nu se cunoaște durata de timp în care un supraviețuitor COVID-19 este protejat de anticorpi. Mai mult, au fost depistate cazuri de reinfectare. Imunitatea naturală, pe care organismul o dezvoltă după infectarea propriu-zisă, diferă de la o persoană la alta, iar informațiile cele mai recente sugererează că imunitatea naturală împotriva virusului SARS-CoV-2 nu durează foarte mult.
Te poți îmbolnăvi de COVID-19 în urma vaccinării
Răspunsul este foarte simplu: nu ai cum să te îmbolnăvești de COVID-19, deoarece vaccinul nu conține un fragment de virus activ.
Nu mai trebuie să porți mască după ce te vaccinezi
Purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea socială rămân necesare până când cea mai mare parte din populația generală a fost imunizată. Cea mai bună protecție pe care ne-o putem oferi, unul altuia, este să continuăm să respectăm măsurile impuse. Pe măsură ce mai multe persoane sunt vaccinate, iar experții depistează durata precisă a imunității (atât a imunității naturale, cât și a celei obținute în urma vaccinării), măsurile de protecție vor fi, treptat, înlăturate.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters