Consumul scăzut de flavonoizi, asociat cu risc crescut de Alzheimer [studiu]

Rata de îmbătrânire a populației a crescut semnificativ în ultimele decenii. Experții prezic că, numai în Statele Unite ale Americii, populația de peste 65 de ani se va dubla în următorii 40 de ani. În consecință, afecțiunile asociate cu procesul de îmbătrânire sunt, la rândul lor, în creștere. 

Boala Alzheimer, care este principala cauză a demenței senile, este una dintre afecțiunile cu incidență crescută. Deși e din ce în ce mai des întâlnită, cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt, încă, cunoscute. Cu toate acestea, un număr crescut de cercetări sugerează că are legătură strânsă cu obiceiurile alimentare. Mai multe studii indică faptul că dieta mediteraneană, în special, este asociată cu un risc scăzut de afecțiuni cognitive, inclusiv Alzheimer. 

Ce dietă este bogată în flavonoizi

Dieta mediteraneană este bogată în flavonoizi, compuși chimici care se regăsesc, în mod natural, în multe fructe și legume, precum și în băuturi din plante, cum sunt ceaiul și vinul. Așadar, cercetătorii de la Tufts University’s Human Nutrition Research Center on Aging din Medford, Massachusetts, SUA, au demarat un studiu prin care demonstrează că un consum de lungă durată de alimente și băuturi bogate în flavonoizi, precum fructe de pădure, mere și ceaiuri, poate reduce riscul îmbolnăvirii de Alzheimer.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultatele au fost publicate în revista American Journal of Clinical Nutrition. În cadrul studiului s-a analizat consumul a 6 tipuri diferite de flavonoizi, în rândul unei populații de 2.801 de persoane, iar analiza s-a desfășurat pe parcursul a 20 de ani. Cercetătorii au măsurat consumul de flavonoizi al grupului pe baza unor chestionare, pe care participanții au trebuit să le completeze la fiecare 4 ani. Echipa a monitorizat și sănătatea generală a subiecților, inclusiv rata incidenței bolii Alzheimer sau alte forme de demență. Studiul a reușit să protretizeze felul în care dieta alimentară, în timp, poate influența declinul cognitiv al unei persoane.  

Din cei 2.801 de participanți la studiu, 193 au dezvoltat o formă de demență, iar 158 s-au îmbolnăvit de Alzheimer pe parcursul studiului. Analiza legăturilor dintre informațiile obținute în studiu relevă faptul că participanții studiului care au consumat cantități mici de flavonoizi au fost de aproximativ 4 ori mai predispuși la diferite tipuri de demență. 

Un consum redus de antocianine, flavonoizi conținuți, în special, de fructele de pădure, a fost asociat cu un risc de 4 ori mai crescut de demență, în timp ce aportul scăzut de flavonoli, conținuți de mere, pere și ceaiuri, a fost corelat cu un risc aproape dublu. 

Prin ”consum redus” se înțelege lipsa completă a fructelor de pădure din alimentație, consumul unui singur măr și lipsa consumului de ceaiuri în decursul unei luni. ”Consumul ridicat” se traduce prin aproximativ 7.5 pahare de fructe de pădure, 8 mere sau pere și 19 căni de ceai într-o lună.  

În acest context, sintagma ”un măr pe zi ține doctorul departe” pare să capete mai mult sens, în ideea în care, în final, avem informații care ne pot ajuta să prevenim bolile cognitive asociate cu demența. Atsfel, în lipsa unui tratament definitiv pentru boala Alzheimer, prevenția printr-o alimentație corectă devine esențială.  

O altă descoperire importantă a cercetătorilor este că, indiferent de etapa vieții în care o persoană își schimbă alimentația în bine, efectele acesteia vor fi vizibile. Prin urmare, oamenii de știință încurajează mai ales persoanele în vârstă să își regândească alegerile alimentare, pentru a preveni riscul de demență și Alzheimer.

Riscul de demență crește o dată cu vârsta de 70 de ani, astfel încât cei aflați până în acest prag pot să își îmbunătățească semnificativ șansele de a evita acest tip de boli, dacă încorporează în alimentație mai multe fructe, legume și ceaiuri. 

Totul poate începe de la o simplă cană de ceai pe zi și câteva fructe pe săptămână.  Pe lângă descoperiri, studiul are și o serie de limitări, mai precis nu se poate spune în mod ferm că un consum ridicat de flavonoizi împiedică apariția bolii , ci doar că o poate preveni. De asemenea, studiul se bazează pe date furnizate de subiecți, și nu pe analize effectuate, în mod direct, de către cercetători.  Nu în ultimul rând, toți participanții aveau, la inițierea studiului, vârste peste 50 de ani și sunt de origine europeană.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Low flavonoid intake associated with Alzheimer’s risk
https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-flavonoid-intake-associated-with-alzheimers-risk
Studiul Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în aprilie 2020, autori: Esra Shishtar, Gail T Rogers, Jeffrey B Blumberg, Rhoda Au, Paul F Jacques
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqaa079/5823790


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0