Colici la adulți: tipuri și tratamente

Colicile, dureri abdominale intense, sunt adesea asociate cu bebelușii care plâng insistent, dar pot afecta și adulții. De câte feluri sunt colicile la adulți și cum se tratează?

Principalul simptom al colicilor este durerea intermitentă localizată în abdomen sau în tractul urinar. Colicile apar atunci când există o obstrucție internă, cum ar fi în zona intestinelor, a vezicii biliare, a rectului, a rinichilor sau a ureterelor.

Pentru a încerca să scape de obstrucție, mușchii se contractă viguros în jurul acesteia, iar aceste spasme provoacă durere. Unele dintre cele mai frecvente obstrucții care duc la colici sunt calculii biliari și cei renali (pietrele la rinichi). Un episod acut poate dura până la 5 ore, cu o durere intensă care dispare treptat, dar poate exista o durere reziduală de până la 24 de ore. Odată ce o persoană a avut un episod de colici, este posibil să aibă și altele în viitor.

Colica biliară

O persoană afectată de colică biliară poate prezenta dureri abdominale bruște, severe, care pot dura de la câteva minute până la 5 ore. Durerea apare în centrul abdomenului superior sau chiar sub coastele din partea dreaptă și se poate răspândi și pe lateral sau pe omoplat.

Acest tip de colică se întâmplă atunci când un calcul biliar blochează temporar una dintre căile biliare, care transportă bila (lichidul digestiv) din vezica biliară și ficat prin pancreas până la intestinul subțire. De obicei, dar nu exclusiv, o colică biliară apare după ce o persoană mănâncă foarte mult la o masă și mai ales alimente grase, deoarece este necesară mai multă bilă pentru a descompune grăsimea.

Calculii biliari sunt practic bucăți de bilă uscate și compactate, care se formează în vezica biliară atunci când bila se acumulează în timp; apar frecvent și nu provoacă simptome pentru majoritatea oamenilor. Acești calculi pot fi la fel de mici ca un bob de nisip, dar pot ajunge până la dimensiunea aproximativă a unei mingi de golf.  

Pentru a diagnostica o colică biliară, medicul poate cere detalii despre momentul, durata și frecvența durerii abdominale. Dacă episoadele de colici biliare sunt frecvente și greu de îndurat, medicul îi poate da pacientului o trimitere la gastroenterolog pentru investigații și tratament adecvat. Gastroenterologul poate solicita o ecografie pentru a confirma prezența calculilor biliari. Dacă aceștia sunt foarte mulți sau foarte mari, se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare, pentru a reduce riscul unei obstrucții mai grave în viitor.

Colica renală

În cazul colicilor renale, persoană afectată poate prezenta dureri la nivelul abdomenului inferior sau pe partea laterală a corpului, între coaste și șolduri. Această durere se poate răspândi în zona inghinală și poate fi însoțită de greață, vărsături și urme de sânge în urină. Durerea cauzată de colica renală variază de la ușoară la intensă și poate dura între 20 și 60 de minute.

Colica renală apare atunci când pietrele la rinichi se deplasează prin tractul urinar, care include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra, în special atunci când unul dintre calculii renali blochează trecerea urinei de la rinichi la vezică. Pietrele la rinichi sunt bucăți asemănătoare cristalelor de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Pot avea dimensiuni similare cu calculii biliari, de la mărimea unui bob de nisip până la dimensiunea unei mingi de golf.

Pentru a diagnostica o colică renală, medicul va încerca să identifice posibili factori de risc, cum ar fi istoricul familial de pietre la rinichi, deshidratare, administrarea anumitor medicamente și orice afecțiuni gastrointestinale pe care le are pacientul. Medicul va efectua, de asemenea, un examen abdominal pentru a ajuta la excluderea altor afecțiuni, cum ar fi apendicita și diverticulita.

Colica intestinală

O persoană cu colici intestinale sau obstrucție intestinală poate prezenta dureri ca niște crampe în zona abdominală, care pot varia de la ușoare la intense. Alte simptome pot include imposibilitatea eliminării gazelor, vărsături, greaţă, diaree, pierderea poftei de mâncare și balonare.

Colica intestinală este rezultatul unui blocaj parțial sau complet al intestinului subțire sau gros care împiedică trecerea alimentelor, a fluidelor, a aerului sau a scaunului. Blocajele pot fi cauzate de un țesut cicatricial dintr-o intervenție chirurgicală abdominală anterioară, de anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi boala Crohn, diverticulita, endometrioza, peritonita sau boala inflamatorie pelvină, de scaun tare ori de tumori canceroase.

Înainte de diagnosticarea colicilor intestinale, medic va cerceta istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic. De asemenea, ar putea solicta teste de sânge și teste imagistice, cum ar fi o scanare CT sau o radiografie.

Cum se pot trata colicile adulților la domiciliu?

Pentru a trata episoadele de colici acasă, o persoană poate încerca să bea multă apă pentru a rămâne hidratată, poate să își administreze un analgezic precum paracetamolul sau ibuprofenul, să își pună o sticlă cu apă fierbinte pe zona dureroasă pentru a ușura disconfortul și să maseze delicat zona afectată.

Cum se tratează colicile după ce sunt diagnosticate de medic?

Odată ce medicul diagnostichează o colică, acesta poate recomanda ca opțiuni de tratament analgezice sau medicamente antiinflamatoare pentru a ajuta la atenuarea simptomelor, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea calculilor renali sau a vezicii biliare ori pentru investigarea blocajelor intestinale, medicamente care dizolvă pietrele sau tratament cu unde de șoc, care poate rupe pietrele în fragmente mici.

Pe termen scurt, medicul dumneavoastră vă va administra medicamente pentru a ameliora durerea de colică renală.

Opțiunile includ: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen si  medicamente pentru prevenirea spasmelor musculare.

Bromura de butil de hioscină  este un medicament anti-muscarinic care blochează acțiunea acetilcolinei la terminațiile nervoase parasimpatice din mușchi și glande și, teoretic, este eficientă atunci când este administrată în ameliorarea durerii asociate cu medicamentele analgezice pentru colica renală moderată. 

 Metoclopramidul este singurul antiemetic care a fost studiat în mod specific în tratamentul colicilor renale. În 2 studii mici, dublu-orb, a oferit ameliorarea greaței și ameliorarea durerii egală cu cea a analgezicelor narcotice.

Daca durerile persista trebuie sa va adresati de urgenta medicului.Riscul unei colici renale generate de obstructia litiazica este dezvoltarea pionefrozei (infecția sistemului renal deasupra unei pietre obstructive). Daca pacinetul continua sa se hidrateze iar obstructia este completa- poate dezvolta hidronefroza, o situatie grava.

Dacă se întâmplă acest lucru, pacientul poate dezvolta sepsis care pune viața în pericol.

Cum se pot preveni colicile la adulți?

Există dovezi care sugerează că o persoană cu istoric familial de pietre la rinichi sau calculi biliari are un risc mai mare de a se confrunta cu aceste probleme, însă unele recomandări pot fi de folos în prevenirea colicilor. 

E bine ca alimentația să se bazeze pe legume, leguminoase și fructe, care conțin multe fibre și contribuie nu doar la o stare mai bună de sănătate, datorată aportului nutrițional, ci și la o digestie bună. Este la fel de important aportul suficient de apă (6-8 pahare pe zi sau mai mult dacă persoana lucrează într-un mediu foarte cald sau face efort fizic intens). Nu în ultimul rând, e bine să se ia mese mai mici și mai dese decât mese foarte bogate, iar consumul de sare și de grăsimi saturate ar trebui să fie moderat, nu excesiv.

Prevenirea si tratarea colicilor fara complicatii se poate face si prin masuri dietetice 

Hidratarea  este o solutie.Bea multe lichide este o parte vitală a trecerii pietrelor la rinichi și a prevenirii formării de noi pietre. 

  • Apă.
  • Suc de lămâie.
  • Ceaiuri diuretice- cozi de cirese, trei frati patati, coada soricelului
  • Suc de telina.
  • Suc de rodie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Top Doctors - Colic 
https://www.topdoctors.co.uk/
NCBI - Acute Renal Colic
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431091/
Mayo Clinic - Gallstones
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/symptoms-causes/syc-20354214

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0