Cheilita angulară: cauze, simptome, tratament

Cheilita angulară este o afecțiune inflamatorie extrem de obișnuită a colțurilor gurii, persoanele mai predispuse fiind cele care poartă proteze, dar și cele care au pielea sensibilă și nu se protejează cu balsam de buze împotriva factorilor de mediu.

Cheilita angulară este o afecțiune obișnuită în care colțurile gurii se inflamează. Din punct de vedere anatomic, apariția acestei neplăceri este posibilă deoerece pielea de la nivelul comisurilor permite colectarea salivei. Pe măsură ce saliva se usucă, pielea se crapă, persoana poate umezi zona în încercarea de a preveni iritarea ulterioară, dar această umezire nu face decât să agraveze problema. Excesul de umiditate poate duce la infecții secundare cu microorganisme, cum ar fi Candida albicans sau bacteriile stafilococice.

Din ce cauze apare cheilita angulară?

Cheilita angulară apare din cauza unuia sau a mai multora dintre următorii factori:

  • picăturile de salivă care provoacă cheilită eczematoasă, o formă de dermatită iritantă de contact
  • buza superioară care se răsfrânge asupra celei inferioare 
  • buzele uscate și crăpate des
  • proliferarea de bacterii (impetigo), fungi (afte) sau virusuri (leziuni herpetice).

Cheilita angulară este o problemă frecventă care afectează atât copiii, cât și adulții, mai ales atunci când aceștia au o stare de sănătate precară. Factorii predispozanți includ aftele orale (apar des în copilărie, la bătrânețe, la persoanele cu diabet, la cele tratate cu corticosteroizi sistemici sau cu antibiotice), protezele dentare, mai ales dacă sunt slab adaptate și există o recesiune a gingiilor asociată, nutriția deficitară (boală celiacă, lipsă de fier sau de riboflavină). 

Alți factori de risc pentru cheilita angulară sunt bolile sistemice, în special o boală inflamatorie intestinală (colită ulcerativă și boala Crohn), pielea sensibilă, în special cu dermatită atopică, predispoziția genetică, de exemplu în sindromul Down sau medicația retinoidă orală (izotretinoină pentru acnee, acitretină pentru psoriazis).

Ce simptome prezintă persoana cu cheilită angulară?

În cazul în care e vorba de cheilită angulară minoră:

  • rigiditate la unul sau la ambele colțuri ale gurii
  • ușoară senzație neplăcută la deschiderea largă a gurii

În caz de cheilită angulară ușoară:

  • senzație de strânsoare pe una sau pe ambele părți ale gurii în timp ce persoana mănâncă sau deschide gura larg
  • piele crăpată la unul sau la ambele colțuri ale gurii
  • roșeață minoră și eventual umflături pe părțile laterale ale gurii

În caz de cheilă angulară severă:

  • disconfort foarte vizibil în timpul mesei, vorbitului și mișcării gurii
  • vezicule severe și dureroase la unul sau la ambele colțuri ale gurii
  • piele foarte crăpată și roșie la colțurile gurii.

Care sunt caracteristicile clinice ale cheilitei angulare?

O persoană afectată de cheilită angulară prezintă semne precum fisuri dureroase la colțurile gurii, uneori vezicule și cruste, roşeaţă și sângerare. Afecțiunea poate evolua către impetigo sau candidoză, mai răspândită pe pielea din jur. Pentru a diagnostica cheilita angulară, medicul va preleva cu un tampon lichidul din colțurile gurii. Așa se poate detecta dacă sunt prezente Candida albicans, Staphylococcus aureus sau Herpes simplex.

Alte afecțiuni (cum ar fi herpesul labial și lichenul plan eroziv) pot provoca simptome asemănătoare cheilitei unghiulare. Pentru a fi sigur de cauza afecțiunii, medicul trebuie să afle ce tipuri de bacterii sau fungi sunt prezente.

Cum se tratează cheilita angulară?

În multe cazuri, nu este nevoie de tratament, deoarece cheilita angulară se rezolvă de la sine. În funcție de cauza specifică, însă, unele tratamente pot fi utile. Se va aplica frecvent un balsam de buze sau un unguent emolient ori un antiseptic topic. Uneori poate fi nevoie de un antibiotic antistafilococic local sau oral, cremă antifungică topică sau medicație antifungică orală ori un unguent cu steroizi topic. Medicul poate recomanda și suplimente nutritive în caz de anumite carențe.

Cheilita angulară poate fi idiopatică (de cauză necunoscută) sau infecțioasă. Dacă afecțiunea nu are o cauză clară, se poate folosi ca tratament aplicarea unui remediu cu lăptișor de matcă sau cu ulei de neem diluat în ulei purtător pe colțurile buzelor. Însă cele mai multe cazuri de cheilită angulară sunt infecțioase, provocate de bacterii sau fungi. 

Dacă este vorba de Stafilococul auriu, tratamentul pentru cheilita angulară paote fi unul topic, adică se aplică unele creme sau unguente pe bază de hidrocortizon. Dacă cheilita angulară este cauzată de Candica albicans, se prescrie un tratament cu antifungic local - miconazol, ketoconazol etc.

În cazul diabeticilor cu cheilită angulară, aceștia trebuie în primul rând să-și gestioneze afecțiunea de bază prin schimbări ale stilului de viață și tratament antidiabetic recomandat de medic. 

În cazul în care motivul apariției cheilitei angulare a fost o lipsă de vitamine sau minerale, se va prescrie administrarea unor suplimente alimentare, cum ar fi cele cu vitamina B12 sau fier.

Cum se poate preveni cheilita angulară?

Cheilita angulară se poate preveni printr-o igienă orală adecvată și protejarea buzelor împotriva uscăciunii, dar și a umidității excesive și a razelor ultraviolete. Se menține, în primul rând, o igienă dentară riguroasă, care presupune spălat pe dinți dimineața și seara, folosirea aței dentare și a unei ape de gură mai blânde, care să nu irite buzele. La fel de important, nu se va sări peste vizitele la cabinetul stomatologic (și de rutină, dar mai ales dacă există probleme dentare care trebuie rezolvate).

Foarte important nu doar pentru prevenirea cheilitei angulare, ci și pentru protecția buzelor împotriva îmbătrânirii premature și a efectelor nocive ale radiațiilor solare, se vor folosi la ieșirea din casă în anotimpurile calde fie un balsam de buze cu factor de protecție solară, fie un ruj cu FPS. E bine ca aceste produse cosmetice să aibă în compoziție ingrediente cât mai simple și mai naturale (fără parabeni, ftalați etc.), care să nu atace pielea fină a buzelor.

Însă și în anotimpurile reci este necesară utilizarea unor balsamuri de buze care să acționeze ca o barieră împotriva frigului și a vântului, deoarece uscarea excesivă a buzelor și faptul că persoana tinde să le umezească prea des poate duce la apariția cheilitei angulare.

Buzele nu trebuie nici să fie excesiv de umede, dar nici uscate. Suzeta bebelușilor trebuie curățată frecvent, iar aceștia trebuie spălați și șterși bine pe față după ce mănâncă și când saliva le curge printre buze. În cazul adulților, după spălarea feței, pielea se va usca bine cu un prosop, inclusiv colțurile gurii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
DermNet NZ - What is angular cheilitis?
https://dermnetnz.org/topics/angular-cheilitis/
AOCD - Angular cheilitis
https://www.aocd.org/page/AngularCheilitis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0