Celulele tumorale circulante - semnificație clinică

Testarea celulelor tumorale circulante din sânge s-ar putea dovedi o metodă mai bună de diagnostic pentru cancerele metastazate.

În ultimele decenii, ratele cancerului au crescut pe tot globul. Cauzele ar putea fi nivelurile crescânde de poluare, popularitatea „dietei vestice” (plină de alimente procesate de tip fast-food), anumite substanțe folosite în agricultură și industrie, sau doar îmbătrânirea populației. Statisticile1 globale arată că au fost raportate 18,1 milioane de cazuri de cancer în 2018, dintre care cele mai comune sunt cancerele de plămâni, de sân și colorectale. Dintre toate cazurile de cancer depistate, aproximativ 9,6 milioane au dus la decesul pacienților. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diagnosticarea precoce este esențială pentru ratele de supraviețuire în caz de cancer. Cu cât diagnosticul este pus mai târziu, cu atât cresc riscurile de metastază. Cancerul metastazează prin celule tumorale circulante la nivelul sistemului circulator, care ar putea fi depistate prin metode noi de testare.

Ce sunt celulele tumorale circulante?

Celulele tumorale circulante (CTC) sunt celule desprinse din tumora primitivă care se regăsesc în torentul sangvin. Ele sunt considerate elemente originare pentru apariția și creșterea subsecventă a tumorilor care apar ulterior (metastaze). În aceste condiții, celulele tumorale circulante sunt capabile să metastazeze la nivelul altor regiuni ale corpului față de localizarea tumorii primitive, creând premisele apariției de noi tumori în diferite țesuturi și organe. În mod uzual, o creștere a nivelului sangvin a celulelor tumorale circulante în orice moment al terapiei antineoplazice reprezintă un indicator de progresie al bolii.

În mod obișnuit se identifică în sângele circulant cantități infime de celule tumorale circulante. În boala metastatică, frecvența CTC este estimată la 1-10 unități per mililitru de sânge. De asemenea, se estimează că, dintre celulele care se desprind din tumoră primară, doar aproximativ 0.01% sunt capabile să formeze metastaze. Datorită frecvenței scăzute a CTC în sângele circulant, detectarea acestora poate fi dificilă și necesită tehnologii avansate capabile să izoleze minim 1 celulă circulantă per ml de sânge și să fie și suficient de fiabilă pentru a întruni criteriile de diagnostic.

Până în acest moment, celulele tumorale circulante au fost identificate în majoritatea cancerelor și în special în cancerul mamar, prostatic, pulmonar sau colorectal. O serie întreagă de metode au fost dezvoltate în vederea izolării și identificării CTC. Însă dintre acestea doar câteva au întrunit criteriile de exigență ale Agenției Federale Americane pentru Alimente și Medicamente în privința dispozitivelor medicale.

Beneficiile testării celulelor circulante

Avantajul major al identificării celulelor tumorale circulante constă în ușurința recoltării și în plus în posibilitatea monitorizării nivelului sangvin al acestora pe tot parcursul evoluției bolii. În aceste condiții, beneficiile identificării CTC sunt legate de cuantificarea precoce a prognosticului și în evaluarea prognosticului în condițiile în care există discordanță între imagistica standard și nivelul celulelor tumorale circulante. De exemplu, în monitorizarea unui cancer metastatic mamar, prostatic sau colorectal în ciuda unui răspuns terapeutic imagistic interpretat drept boală stabilă sau remisiune parțială, un nivel al celulelor tumorale circulante de peste 5 înseamnă o supraviețuire generală inferioară situației cu boală stabilă sau în remisiune dar cu nivele serice ale CTC sub 5.

Creșterea nivelului celulelor tumorale circulante precede modificările imagistice și reprezintă un factor de prognostic important. Celulele tumorale circulante au potențialul de a deveni curând principalul marker de diagnostic, prognostic și de monitorizare a bolii. Din păcate, metodele actuale curente de izolare și caracterizare  a acestora necesită categoric îmbunătățiri, fiind inexacte datorită variabilității echipamentelor utilizate dar și a heterogenității clonelor celulare.

Biopsia lichidă oferă informații legate de mecanismul de metastazare și poate conduce la dezvoltarea procedurilor de diagnostic, a procedeelor de detectare a mutațiilor genice etc.

Biopsia lichidă versus biopsia solidă

Dacă dezavantajele biopsiei solide sunt clare (invazivitatea, dificultatea repetitivității dar și ineficiența în înțelegerea riscului metastatic, a progresiei bolii sau a eficienței terapeutice), măsurarea celulelor tumorale circulante furnizează informații"live" asupra statusului bolii. Testarea sangvină este facilă și sigură,se poate repeta ori de câte ori este nevoie și consecutiv, iar complianța pacientului la procedură este mult mai mare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Capacitatea de monitorizare a bolii prin intermediul CTC permite ajustare precoce a planului terapeutic cu impact asupra prognosticului  dar și a calității vieții. În anumite situații se poate evita, de exemplu, o procedura chirurgicală.

Tehnologia este în permanentă schimbare, iar viitorul apropiat va veni cu elemente noi care vor face din biopsia lichidă o armă redutabilă în identificarea precoce a recidivei dar și în monitorizarea răspunsului precoce.



 

Sursa foto: Shutterstock

Sursa:

  1. Statistica GLOBOCAN 2018
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0