Celulele tumorale circulante - asteptari si perspective

Celulele tumorale circulante reprezinta un instrument din ce in ce mai actual in ceea ce priveste depistarea precoce, stabilirea prognosticului, selectarea terapiei tinta optime dar si in monitorizarea raspunsului terapeutic.

Pentru foarte multi dintre pacienti, celulele tumorale circulante (CTC) sunt destul de rare si heterogene din punct de vedere morfologic dar si al profilului fenotipic, ceea ce face dificila o caracterizare corespunzatoare a acestora. Principala problema in acest moment este reprezentata de credibilitatea acestor teste si specificitatea celulelor versus tesut bioptic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In dezvoltarea tumorala, celulele canceroase capata alterari genetice si epigenetice secventiale, fiecare dintre acestea conferind o capacitate adaptativa care se regaseste in populatii tumorale extrem de heterogene. Unele dintre aceste populatii pot parasi focarul tumoral initial si se fixeaza intr-un loc secundar, unde gasesc conditii optime pentru proliferare si formare de noi clone cu potential de metastazare. Heterogenitatea marcata a populatiei celulare tumorale este si motivul rezistentei terapeutice la tratamentele standard chimio sau radioterapie. Din acest motiv, obtinerea de informatii veridice in timp real este esentiala pentru initierea si continuarea terapiilor oncologice.

Cu toate ca biopsia tumorala ramane principalul mijloc de diagnostic iar imagistica standard de inalta performanta (CT, RMN, PETCT, etc)  principalul mijloc de monitorizare al raspunsului terapeutic, este foarte clar ca este nevoie de imbunatatirea tehnicilor de investigatie care sa caracterizeze heterogenitatea tumorala si in plus sa identifice boala minima reziduala, deziderat imposibil cu tehnicile imagistice actuale. De aceea biopsia lichida a devenit o alternativa diagnostica din ce in ce mai credibila si, ca urmare, mai utilizata in ultimii ani. In linii mari, biopsia lichida este o tehnica de recoltare si analiza a biomarkerilor din sange si nu tesut.

Celulele tumorale circulante deriva din tumora si apar precoce in cadrul procesului de metastazare hematogena, cu un timp de injumatatire cuprins intre 1 si 2,5 ore. Studiile efectuate pe animal dar si pe subiectii umani diagnosticati cu cancer, au demonstrat ca CTC prezinta un potential promitator in ceea ce priveste depistarea precoce, selectarea tratamentului optim precum si in monitorizarea raspunsului terapeutic.

Odata recoltate, celulele tumorale circulante sunt supuse unui proces de imbogatire in laborator, care permit o caracterizare mult mai buna a acestora. Exista mai multe tehnici de imbogatire care se bazeaza pe diferentele biologice intre celulele tumorale si celulele sangvine. Diferentele dintre diversele baterii de teste deriva tocmai din metodologia diversa de imbogatire a populatiei tumorale. O crestere a capacitatii de reproductibilitate a biopsiei lichide, o intelegere mai clara a variatiilor fenotipice a celulelor tumorale la nivel molecular de la momentul desprinderii din tumora primitiva si pe parcursul deplasarii in circulatie, in timpul progresiei bolii dar si in etapele terapeutice, reprezinta un deziderat al noilor tehnologii.

 

 

BIOLOGIA CELULELOR TUMORALE CIRCULANTE

In cadrul procesului de metastazare, celulele tumorale parcurg o cascada intravazare-translocatie-extravazare-colonizare. Acest proces include desprinderea acestora din tumora primara, intrarea in torentul circulator, extravazarea din circulatie in tesuturi la distanta de tumora primara si dezvoltarea de noi focare in cadrul procesului de metastazare. Celulele tumorale adera de celulele invecinate. Initial, aderenta intercelulara ca si stroma, impiedica metastazarea la distanta. In timp ,odata cu inmultirea celulelor tumorale, are loc procesul de angiogeneza care asigura suportul vascular de migrare a celulelor tumorale.

HETEROGENICITATEA CTC

Analiza celulelor circulante a evidentiat o marcata heterogenitate fizica a acestor celule atat din punctul de vedere al marimii dar si al raportului intre citoplasma si nucleu chiar pentru celule ce deriva din acelasi tesut. Studii recente au stabilit o legatura intre marimea nucleului acestor celule si stadiul bolii. In ceea ce priveste componenta subpopulatiilor de celule circulante ca si caracteristicile biologice ale acestora,acestea variaza in functie de tipul de cancer, stadiul bolii ca si de terapia administrata. In general, numarul crescut de celule circulante inseamna progresie a bolii. In ceea ce priveste CTC, acestea se prezinta fie ca celule intacte singulare, fie cuiburi celulare, fie celule apoptotice, fie fragmente celulare.

NECESITATEA DIVERSIFICARII MIJLOACELOR DE IMBOGATIE CELULARA

Este foarte clar ca un singur test de masurare a nivelului CTC nu poate fi la fel de eficient pentru depistare precoce si sa aiba si valoare prognostica dar si predictiva. Din acest motiv, tot mai multe voci din cercetarea fundamentala sunt pentru implementarea de teste pentru fiecare obiectiv in parte: detectare precoce, monitorizarea raspunsului terapeutic, aprecierea precoce a recidivei, etc.

Fara indoiala ca mai sunt multe de facut pana cand biopsia lichida va putea sa furnizeze informatii credibile legate de celulele tumorale circulante si pana cand acestea vor fi un adevarat etalon in depistarea pecoce dar si in monitorizarea raspunsului la un anumit gen de terapie. Provocarile sunt date de variabilitatea semnificativa a acestor celule mai ales ca heterogenitatea este un proces in continua miscare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0