Celulele stem, utile în tratarea leziunilor corneei? [studiu]

Leziunile corneene pot fi rezultatul mai multor circumstanțe, cum ar fi infecțiile, inflamațiile, traumele, anumite afecțiuni sau utilizarea necorespunzătoare a lentilelor de contact. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, leziunile de la nivelul corneei sunt una dintre cauzele principale ale orbirii, pe plan global. 

În timp ce transplantul de cornee rămâne cea mai bună formă de tratament, din păcate, cererea este mai mare decât oferta – pentru procedură fiind nevoie de o prelevare de țesut corneean de la un donator. Există, însă, vești noi și bune, provenite de la un studiu1 publicat recent în revista de specialitate Stem Cells Translational Medicine. Descoperirile indică posibilitatea unei noi soluții, mai accesibile, pentru tratarea leziunilor corneene și prevenirea pierderii vederii, în afară de transplant. 

Ce este corneea și ce rol are

Corneea este suprafața clară care îmbracă și protejează partea vizibilă a ochiului, permite pătrunderea luminii și asigură aproximativ 75% din puterea de focalizare a ochiului. Atunci când se produce o leziune la nivelul corneei, aceasta devine tulbure, obstrucționând, astfel, vederea.  Stroma, stratul intermediar al corneei, joacă un rol esențial pentru vedere pentru că produce aportul celular necesar dezvoltării normale a corneei și menținerii acesteia la nivel optim de funcționare.  

Ce au descoperit oamenii de știință

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de știință de la Universitatea din Sorbona, Paris, au analizat celulele stem de la nivelul stromei, care sunt promițătoare în tratamentul leziunilor de cornee, ca metodă alternativă a transplantului de cornee. Potrivit cercetărilor, aceste celule au capacitatea de a regenera matricea extracelulară a stromei, care este esențială în menținerea transparenței corneei. În plus, aceste celule pot fi prelevate, de la ochiul pacientului sau al donatorului, și cultivate cu ușurință.

Având în vedere aceste date, autorii studiului, împreună cu mai mulți cercetători din Paris, au încercat să determine efectele terapeutice ale celulelor stem adulte, în special dacă acestea pot regenera stratul cornean la stadiul de dinainte de lezionare. Testele au fost efectuate pe șoareci de laborator mici, cu vârste de până la 4 săptămâni, în speranța reproducerii unui tip de traumă corneeană numită keratoconus, care se produce, în general, la adolescenți și tinerii adulți. 

Șoarecii au fost sedați, după care au fost supuși unei intervenții de abraziune a corneei, prin aplicarea de nitrogen lichid, la ochiul stâng. Ochiul drept a fost lăsat neatins, pentru comparație. După ce leziunea s-a cicatrizat și a devenit opacă, la aproximativ 3 săptămâni după intervenție, șoarecii au fost separați în patru grupuri.  Unui grup i s-au administrat injecții cu celule stem de șoarece, în zona afectată, în timp ce cel de-al doilea grup a fost injectat cu celule stem umane. Al treilea grup a primit injecții cu un conținut placebo, în timp ce ultimul grup nu a primit nicio injecție. Starea ochilor șoarecilor a fost monitorizată după anumiți parametri, mai precis sănătatea corneei – imediat înainte de intervenței și, apoi, la intervale regulate, până la 3 luni după aceasta. 

Rezultatele au fost favorabile pentru grupurile de șoareci care au primit injecții cu celule stem, ale căror cornee a manifestat un grad de transparență îmbunătățită, asociat cu regenerarea stratului de stroma, fără inflamație asociată. În plus, s-au remarcat și un nivel de rigiditate corneeană scăzută, alături de o îmbunătățire semnificativă a vederii.  

Oamenii de știință au observat un fapt interesant în privința persistenței celulelor stem la șoareci, mai exact, diferența de persistență între celulele stem umane și cele de la șoareci. În timp ce primele au putut fi detectate la 3 luni de la intervenție, celulele prelevate de la șoareci nu au mai putut fi reperate după prima lună de observație, ca urmare a procesului de diviziune celulară, ceea ce înseamnă că celulele stem umane s-au divizat mai lent față de celălalt tip de celule.  

În concluzie, cercetătorii afirmă că acest studiu demonstrează abilitatea celulelor stem de promovare a regenerării celulare la nivelul stratului transparent al corneei, ceea ce înseamnă că forma de tratament supusă studiului poate deveni, la un moment dat, o alternativă la transplantul de cornee.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Express - Study shows stem cells constitute alternative approach for treating corneal scarring
https://medicalxpress.com/news/2020-05-stem-cells-constitute-alternative-approach.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
Studiul Corneal stromal stem cells restore transparency after N2 injury in mice, publicat în Stem Cells Translational Medicine, în mai 2020, autori: Djida Ghoubay  Marie Borderie  Kate Grieve  Raphaël Martos  Romain Bocheux  Thu‐Mai Nguyen  Patrice Callard  Alain Chédotal  Vincent M. Borderie
Link: https://stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/sctm.19-0306

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0