Ce trebuie să știi despre chisturile mixoide: cauze, simptome, tratament

Chisturile mixoide sunt deformări mici rotunjite, care se dezvoltă în jurul degetelor de la mâini și de la picioare. Cum se tratatează și când e cazul să mergi la dermatolog?

Chistul mixoid este o papulă lucioasă, umplută cu lichid, care apare aproape de vârful unui deget, aproape de unghie, și care se mai numește și pseudochist sau chist sinovial. Nu este foarte clar de ce apar chisturile sinoviale, dar sunt adesea asociate cu boli subiacente și sunt mai frecvente la persoanele de vârsta a doua și a treia și la femei. Deși nu sunt dureroase, chisturile mixoide pot deranja estetic sau pot încurca persoana când face anumite activități.

Din ce cauze apar chisturile mixoide

Deși cauza apariției chisturilor nu este cunoscută precis, medicii au observat câteva asocieri. Un chist sinovial apare mai ales dacă o persoană suferă de osteoartrită sau de o altă afecțiune degenerativă a articulației (inflamația poate determina scurgerea lichidului sinovial din articulație, contribuind la formarea unui chist); dacă există o supraproducție a unei substanțe numite mucină în celulele țesutului conjunctiv; dacă a existat o leziune a degetului respectiv în trecut. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O serie de factori pot, de asemenea, să crească riscul de apariție a osteoartritei, care, la rândul său, să crească probabilitatea de a avea chisturi mixoide: obezitatea, folosirea intensă a articulațiilor și istoricul familial.

Cum recunoști chisturile mixoide

Chisturile sinoviale la mână sau la picior cresc lent, de obicei pe o perioadă de mai multe luni și pot varia ca mărime de la 5 mm la 1 cm. În unele cazuri, pot fi mai multe pe același deget. Chisturile mixoide tind să apară în apropierea articulațiilor degetului, iar cele care apar lângă baza unghiei de la picioare pot provoca uneori deformarea unghiilor. La unele persoane, chisturile pot crește și sub unghie, ceea ce duce la despicarea ei.

Aceste chisturi pot avea culoarea pielii, ori sunt translucide sau de un albastru roșiatic și sunt umplute cu un fluid gros, numit lichid sinovial, care poate fi limpede, gălbui sau rozaliu. Chisturile sinoviale nu sunt de obicei dureroase, dar, dacă se dezvoltă din cauza unei afecțiuni de bază, cum ar fi artroza, o persoană poate simți durere în articulația din apropiere. Ocazional, un chist poate reduce mișcarea articulațiilor.

Când să mergi la medic

De multe ori, chisturile mixoide se micșorează sau dispar de la sine și, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, în majoritatea cazurilor nu sunt dureroase și deci persoanele afectate pot trăi cu ele. Dacă ai unul sau mai multe chisturi mixoide care te deranjează estetic, interferează în vreun fel cu activitățile de rutină, provoacă durere sau disconfort ori se infectează, e necesar să mergi la medic.

Cum se tratează chisturile mixoide

Pentru a trata chisturile sinoviale, există mai multe opțiuni, printre care aplicarea unor comprese strânse, crioterapia sau îndepărtarea chirugicală. De multe ori, însă, chisturile reapar, indiferent de tratament.

Tratamentele nechirurgicale pot fi eficiente pe termen scurt, însă există probabilitatea reapariției chistului. Acestea includ:

  • folosirea laserului sau a terapiei luminoase pentru a arde baza chistului
  • folosirea azotului lichid sau crioterapia, pentru a îngheța și a dezgheța chistul, ceea ce îi poate reduce dimensiunea
  • drenarea chistului prin puncții repetate
  • injectarea chistului cu steroizi sau alte substanțe pentru a reduce volumul de fluid.

Nu încerca niciodată să îndepărtezi sau să drenezi un chist acasă! Procedura trebuie efectuată de un medic, într-un mediu steril, care să prevenă infecția sau alte complicații.

Tratamentele chirurgicale pentru îndepărtarea permanentă a chistului sinovial au o rată de succes mult mai mare, în jur de 95%, deci medicul poate recomanda intervenția chirurgicală ca primă opțiune. Operația se face sub anestezic local, iar procedura durează de obicei în jur de 30 de minute. Chirurgul taie chistul, împreună cu orice țesut de legătură cu articulația, și apoi acoperă rana cu o bucată de piele. Medicul poate, de asemenea, să îndepărteze orice creștere osoasă mică din articulație. După intervenție, persoana va trebui să poarte o atelă și să facă exerciții zilnice, cel puțin 2 săptămâni. În timpul vindecării se poate simți o ușoară durere în zona operației. 

În ceea ce privește tratamentele la domiciliu, anumite dovezi sugerează că aplicarea unei comprese strânse pe chist, în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, poate ajuta la reducerea acestuia. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What to know about myxoid cysts
https://www.medicalnewstoday.com/articles/myxoid-cyst
Healthline - Digital Myxoid Cysts: Causes and Treatment
https://www.healthline.com/health/myxoid-cyst

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0