Ce este bruceloza? Cauze, simptome, tratament

Bruceloza este o boala infectioasa cauzata de un tip de bacterii numite Brucelle. Aceste bacterii se pot raspandi de la animale la oameni, asa ca este important sa recunoastem simptomele si sa tratam corect aceasta infectie.

Cum se transmite bruceloza?

Bruceloza, aceasta infectie bacteriana care se transmite de la animale la oameni, cel mai adesea prin intermediul laptelui nepasteurizat, prin intermediul branzei si al altor produse lactate nepasteurizate. Mai rar, bacteria care provoaca bruceloza se poate transmite prin aer sau prin contactul direct cu animalele infectate.

Cauze bruceloza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bruceloza poate afecta multe animale salbatice si domestice. Vitele, caprele, oile, porcii, cainii, camilele, porcii mistreti si renii sunt in mod special animale predispuse la aceasta infectie. Bacteriile se pot raspandi de la animale la oameni in trei moduri principale:

1.    Prin produse lactate crude. Bacteriile din familia Brucelle din laptele animalelor infectate se pot transmite la oameni prin laptele nepasteurizat, prin inghetata, unt si branzeturi. Bacteriile pot fi, de asemenea, raspandite de carnea cruda sau carnea insuficient preparata termic ce provine de la animalele infectate.

2.    Prin inhalare. Bacteriile din familia Brucelle se raspandesc cu usurinta prin aer. Fermierii, tehnicienii de laborator si lucratorii din abatoare pot inhala bacteriile.

3.    Prin contact direct. Bacteriile din sange, sperma sau din placenta unui animal infectat pot sa patrunda in fluxul tau sangvin prin intermediul unei taieturi sau al gen de rana. Deoarece contactul normal cu animalele - atingerea, perierea sau joaca - nu provoaca infectia, oamenii rareori pot sa se infecteze si sa faca bruceloza din cauza animalelor lor de companie. Chiar si asa, persoanele cu un sistem imunitar slabit ar trebui sa evite contactul cu cainii, care sunt cunoscuti ca purtatori ai acestor bacterii ce provoaca boala infectioasa numita bruceloza.

Simptome bruceloza

Simptomele brucelozei pot sa apara oricand, in decurs de cateva zile pana la cateva luni dupa ce ai fost infectat cu bacteria. Semnele si simptomele sunt similare cu cele ale gripei si pot fi:
•    febra,
•    frisoane,
•    pierderea poftei de mancare,
•    transpiratii abundente,
•    slabiciune,
•    oboseala,
•    dureri articulare, dureri musculare, dureri de spate
•    durere de cap.

Simptomele brucelozei pot sa dispara pret de saptamani sau luni si apoi pot sa reapara. La unii oameni, bruceloza devine cronica, cu simptome care persista chiar ani, chiar si dupa tratament.

Semnele si simptomele pe termen lung pot include:

•    oboseala,
•    febra recurenta
•    artrita,
•    umflarea muschiului inimii (endocardita)
•    spondilita - o artrita inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala si articulatiile adiacente.

Tratament bruceloza

Tratamentul pentru bruceloza tinteste spre ameliorarea simptomelor, spre prevenirea unei reveniri a bolii si spre evitarea complicatiilor (infectia stratului interior care captuseste inima, numita endocardita; artrita; inflamarea si infectia testiculelor; inflamarea si infectia splinei si ficatului; infectii ale sistemului nervos central).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ai infectia in organism, va trebui sa iei antibiotice pe o perioada de cel putin 6 saptamani, iar simptomele tale s-ar putea sa nu dispara complet chiar si vreme de cateva luni. Bruceloza poate, de asemenea, sa revina si sa devina o boala cronica.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0