Cateva moduri inteligente, dar totusi simple de a preveni cancerul de piele

Pana la unul din cinci oameni vor dezvolta cancer de piele intr-un moment al vietii, dar poate fi tratat si vindecat daca este descoperit in faza incipienta, sustine un dermatolog.

”Cunoscandu-va propria piele este cheia descoperirii cancerului de piele în faza incipienta. Consultati un dermatolog pentru o verificare a pielii daca observati o pata, alunita sau umflatura de pe corp care isi schimba forma, creste sau sangereaza,”a spus Dr. Mark Lebwohl. Acesta este presedintele departamentului de dermatologie la Scoala de Medicina Icahn, Mount Sinai, New York. Melanomul este cea mai mortala forma de cancer de piele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intr-un comunicat al scolii, Lebwohl a descris metodele de prevenire si detectare a cancerului de piele.

Aplicati lotiune de plaja cu FPS30 sau mai mare pe toate zonele pielii expuse, de fiecare data cand iesiti afara. Faceti acest lucru tot timpul anului, chiar si in zilele innorate. Reaplicati la fiecare doua ore.

Purtati camasi cu maneca lunga, pantaloni lungi, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare.

Nu faceti plaja si nu mergeti niciodata la solar!

In timpul consultatiilor anuale, rugati medicul sa verifice daca exista modificari ale pielii si verificati-va pielea in fiecare luna. Daca aveti multe pete de culoare maro, ar fi bine sa va interesati de o fotografie totala a corpului - sa creati un dosar fotografic cu toate alunitele si sa urmariti daca exista modificari.

De asemenea, ar trebui sa urmariti pasii ABCDE, a adaugat Lebwohl, si sa va informati medicul daca observati la alunitele dumneavoastra una din urmatoarele:

  • Asimetrie -- atunci cand o parte a unei alunite este diferita de cealalta.
  • Margini care sunt neregulate, zimtate sau slab definite.
  • Culoare ce variaza de la o zona la alta, cu nuante de bronz si maro, negru si, uneori, alb, rosu sau albastru.
  • Diametre de dimensiunea unei radiere de creion (6 milimetri) sau mai mare. Totusi, unele tipuri de melanom pot fi mai mici, a subliniat Lebwohl.
  • Evolueaza, ceea ce inseamna ca o alunita sau alta trasatura a pielii arata diferit de celelate sau isi schimba dimensiunea, forma sau culoarea.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Pixabay

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0