Cascatul excesiv: ce afectiuni tradeaza

Cascatul este un act reflex declansat de obicei de oboseala sau somnolenta si se manifesta prin deschiderea involuntara a gurii, inhalarea profunda si umplerea plamanilor cu aer.

Unele cascaturi sunt scurte, iar altele tin pret de cateva secunde inainte de expirarea aerului, fiind insotite de umezirea ochilor, lacrimi, secretii nazale, intinderi ale membrelor sau suspine zgomotoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunosc inca motivele pentru care oamenii casca, insa printre factorii declansatori se pot numara oboseala si plictiseala. Uneori, simpla vedere a oamenilor cascand, auzul acestora sau chiar discutia despre cascat pot declansa acest gest. Contagiozitatea cascatului ar putea fi legata de empatie, arata studii recente, dar, pe de alta parte, cascatul poate fi si o metoda naturala de reglare a temperaturii creierului.

Cascatul excesiv iti poate afecta insa viata personala si profesionala, deoarece poate fi considerat un gest nepotrivit.

Cauzele cascatului excesiv

Acesta poate fi cauzat de urmatoarele probleme:

• somnolenta, oboseala, epuizare

• afectiuni care cauzeaza somnolenta pe timpul zilei, cum ar fi narcolepsia

• tulburari ale somnului precum apneea de somn ( atunci cand ti se opreste respiratia pentru scurte perioade in timpul somnului)

• efecte adverse ale unor medicamente precum inhibitorii selectivi ai recaptarii de serotonina (ISRS) – care sunt folosite in tratarea depresiei sau a anxietatii

reactii vasovagale cauzate de hemoragii ale aortei sau de producerea unui atac de cord

De asemenea, cascatul in exces poate indica, in cazuri mai putin obisnuite:

• epilepsie

 
 

• o tumoare cerebrala sau accident vascular cerebral

• scleroza multipla

• insuficienta hepatica

Cand poate fi o urgenta medicala

Cascatul excesiv cauzat de conditiile medicale enumerate mai sus poate fi insotit de simptome precum ameteala, greata, lesin sau palpitatii. Daca observi acest lucru, adreseaza-te de urgenta unui medic pentru stabilirea unui diagnostic precis

Ce analize iti poate recomanda medicul

In cazul in care casti excesiv trebuie sa te adresezi medicului, care – pentru a stabili cauzele – iti va adresa intrebari cu privire la obiceiurile tale de odihna. Medicul se va asigura, mai intai, daca ai sau nu un somn adecvat, odihnitor – asta pentru a exclude cascatul excesiv ca urmare a extenuarii sau a unei tulburari de somn.

Dupa eliminarea eventualelor probleme de somn, medicul poate face si alte teste, precum electroencefalograma (EEG) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

EEG este folosita pentru a monitoriza activitatea cerebrala si poate descoperi tumorile, tulburarile somnului si alte afectiuni ale creierului.

IRM este folosita pentru a vizualiza si evalua tesuturile corpului. Aceasta analiza este utilizata frecvent pentru a diagnostica probleme ale maduvei spinarii sau ale creierului (precum atac cerebral, tumori, anevrism). De asemenea, poate verifica starea de sanatate a inimii.

Tratamentul cascatului excesiv se face doar la recomandarea medicului, dupa o evaluare amanuntita a starii de sanatate si in urma rezultatelor obtinute la testele specifice.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0