Caracteristicile comunității în care trăim ne pot afecta speranța de viață [studiu]

O echipă de cercetători americani de la Penn State College, din Pennsylvania, au elaborat un nou studiu referitor la factorii de impact ai speranței de viață, pe baza căruia au demonstrat faptul că trăsăturile fundamentale ale comunității în care trăim ne poate influența speranța de viață. 

Studiul, publicat în revista Social Science & Medicine, subliniază importanța includerii elementului comunității în lista de factori care contribuie la influențarea speranței de viață. Potrivit studiului, speranța de viață în Statele Unite ale Americii a început să crească, începând cu anii 1980, la fel ca în celelalte părți dezvoltate ale planetei. Cu toate acestea, în anul 2016, aceasta a intrat, din nou, în declin, timp de 2 ani de zile, pentru prima dată din anii 1960. 

Deși este estimat ca speranța de viață să crească, în Statele Unite, în următorii 40 de ani, aceasta urmează să crească într-un ritm mai lent față de cel al altor țări. Dacă aceste estimări sunt autentice, Statele Unite va scădea cu 21 de locuri în clasamentul țărilor cu cea mai ridicată speranță de viață, ceea ce înseamnă un declin al acestui factor. Pe lângă acest aspect, speranța de viață diferă semnificativ de la o regiune la alta, în cadrul Statelor Unite, variind de la 56, la 97 de ani.  Înțelegerea factorilor care duc la alternanțe în speranța de viață este esențială pentru stabilirea corectă a cauzelor acesteia. 

Factori determinanți ai speranței de viață

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Anumiți factori de risc influențează longevitatea individului, precum consumul ridicat de tutun, sedentarismul și obezitatea morbidă. Cercetările din cadrul acestui studiu susțin, în continuare, influența acestor factori de risc asupra speranței de viață. Alături de afecțiunile legate de sănătate, un alt factor important în stabilirea speranței de viață este venitul lunar al individului și, mai precis, inegalitatea financiară dintre păturile sociale. 

Acești factori sunt agrenați într-un raport deosebit de complex. De exemplu, există diferențe în rata de mortalitate de la un sex la altul, așa încât cercetările arată faptul că, în funcție de regiune și de anumiți factori social, femeile au o speranță de viață mai scăzută față de cea a bărbaților, pe teritoriul Statelor Unite. Având în vedere aceste coordonate, cercetătorii au conceptul studiul de față pentru a determina caracteristicile cheie ale unei comunități, care pot influența speranța de viață a individului. 

Caracteristicile-cheie ale comunității

Studiul a fost elaborat pe baza informațiilor obținute de la comunități din 3000 de regiuni din Statele Unite, iar cercetătorii au analizat date referitoare la parcursul subiecților pe o durată lungă de timp, începând cu anii 1980 și până în 2014. Informația a fost analizată pe baza unei metodologii statistice, pentru a identifica cu exactitate factorii importanți în influențarea speranței de viață. În urma acestei analize, cercetătorii au formulat 3 factori cheie, legați de caracteristicile comunității de trai, care exercită o influență importantă asupra longevității individului. Aceștia sunt :

  • Numărul de restaurante de tip fast-food din perimetrul cartierului/comunității
  • Ponderea populației de locuitori ai cartierului/comunității
  • Numărul de locuri de muncă în domenii de risc înalt, precum cel minier sau industrial

În termeni statistici, pentru fiecare procent crescut în numărul total de restaurante de tip fast-food într-o comunitate, speranța de viață scade cu aproximativ .004 ani, la bărbați, respectiv .006 ani, la femei. În schimb, potrivit studiului, comunitățile cu acces la servicii de sănătate bune înclină balanța în direcția opusă, alături de factorul de coeziune socială, care este, de asemenea, un indicator pozitiv al longevității. Așadar, comunitățile cu rezidenți apropiați unii de ceilalți, la nivel social, au speranță de viață ridicată. 

Deși asocierile dintre anumite caracteristici ale comunității și speranța de viață au fost edificate prin intermediul acestui studiu, incertitudinea planează asupra asupra felului în care aceștia pot interacționa și, respectiv, influența alți factori ai speranței de viață deja stabiliți. Prin urmare, este nevoie de noi cercetări pentru a sedimenta descoperirile actuale și pentru a oferi o perspectivă mai amplă asupra acestui subiect de studiu.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Community characteristics may affect life expectancy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/community-characteristics-may-affect-life-expectancy#Key-community-characteristics
Studiul Explaining the spatial variation in American life expectancy, publicat în Social Science & Medicine, în februarie 2020, autori: Elizabeth A. Dobis, Heather M. Stephens, Mark Skidmore, Stephan J. Goetz
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953619307543?via%3Dihub

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0