Cancerul de vezică urinară ar putea fi detectat mai ușor (studiu)

Cancerul de vezică urinară ar putea fi depistat mai ușor cu ajutorul unui test de urină neinvaziv, potrivit unui studiu realizat la o universitate americană.

Cancerul de vezică urinară este mai frecvent la bărbați decât la femei, iar riscul crește odată cu vârsta, mai ales după 55 de ani, însă poate apărea la orice vârstă. Majoritatea cancerelor vezicii urinare sunt diagnosticate într-un stadiu incipient, atunci când boala este foarte tratabilă.

TESTARE PCR COVID-19

Însă chiar și cancerele vezicii urinare în stadiu incipient pot reapărea după un tratament de succes. Din acest motiv, persoanele cu acest tip de cancer au nevoie în mod obișnuit de teste de urmărire timp de mai mulți ani după tratament. Simptomele cancerului de vezică urinară pot include sânge în urină (urina poate avea un aspect roșu aprins sau maro, deși uneori urina pare normală și sângele este detectat la un test de laborator), urinare frecventă și dureroasă și dureri de spate.

Pentru un pacient diagnosticat cu cancer de vezică urinară, tratamentul se va baza pe tipul, gradul și stadiul cancerului, precum și pe sănătatea generală a acestuia. Tratamentul poate include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie medicamentoasă țintită.

Cum se diagnostichează cancerul de vezică urinară?

În ceea ce privește diagnosticarea cancerului de vezică urinară, se poate face cistoscopie, biopsie, citologia urinei și teste imagistice.

  • Pentru a efectua o cistoscopie, medicul introduce un tub mic și îngust (cistoscop) prin uretră. Cistoscopul are o lentilă care permite medicului să vadă interiorul uretrei și al vezicii urinare și să examineze aceste structuri pentru semne de boală.
  • În timpul cistoscopiei, medicul poate trece un instrument special prin lunetă și în vezica urinară pentru a colecta o probă de celule (biopsie) pentru testare. Această procedură se numește uneori rezecție transuretrală a tumorii vezicii urinare, care poate fi, de asemenea, utilizată pentru tratarea cancerului de vezică urinară.
  • O probă de urină este analizată la microscop pentru a verifica celulele canceroase într-o procedură numită citologie a urinei.
  • Testele imagistice, cum ar fi urograma computerizată sau pielograma retrogradă, permit medicului să examineze structurile tractului urinar.

Acum, o echipă americană de cercetare arată că un test de screening pentru urină care folosește o proteină, keratina 17 (K17), pe post de biomarker al cancerului, poate detecta prezența unor cazuri noi sau recurente de cancer al vezicii urinare. Metodologia din spatele testului provine din cercetări realizate la Universitatea Stony Brook din SUA.

Detectarea cancerului de vezică s-ar putea face mai simplu

Detectarea exactă a cancerului de vezică urinară sau a carcinomului urotelial este adesea dificilă, costisitoare și implică teste invazive. În viitor, această metodă, bazată pe detectarea K17 în probele de urină, ar putea ajuta la ghidarea tratamentului prin îmbunătățirea preciziei diagnosticului.

Autorii cercetărilor afirmă că este important să se găsească biomarkeri noi pentru a detecta mai precis carcinomul urotelial, deoarece metodele standard utilizate în majoritatea laboratoarelor de citologie se bazează în primul rând pe detalii microscopice care nu disting întotdeauna în mod clar cancerul de celulele benigne.

Anterior, cercetătorii au coordonat o echipă de studenți și colaboratori ai Universității Stony Brook pentru a demonstra că K17 este un biomarker foarte sensibil și specific pentru carcinomul urotelial în țesuturi obținute prin biopsie și probe chirurgicale. Actualul studiu se bazează pe aceste constatări pentru a arăta că testarea K17 ar putea fi efectuată și ca un test neinvaziv pe specimene de urină.

Folosind diferite seturi de probe de urină, echipa de cercetare a constatat că testul K17 de urină a detectat cancerul de vezică urinară în proporție de 97% dintre cazurile confirmate prin biopsie. Din aceste rezultate și alte constatări bazate pe testare, autorii concluzionează că testarea K17 reprezintă o metodă de diagnosticare foarte sensibilă și specifică pentru screeningul inițial și pentru detectarea recurenței în toate stadiile cancerului de vezică urinară.

Potențialul acestui test ca un mod neinvaziv de a detecta carcinomul urotelial va contribui în viitor la transformarea nu numai a practicilor de diagnostic, ci și a intervențiilor timpurii de tratamentului și a prognosticului în ceea ce privește evoluția bolii.

Cum se tratează cancerul de vezică urinară?

Tratamentul cancerului de vezică urinară poate include intervenție chirugicală pentru a elimina celulele canceroase, chimioterapie în vezică (chimioterapie intravezicală), pentru tratarea cancerelor limitate la mucoasa vezicii urinare, dar care prezintă un risc ridicat de recurență sau progresie la un stadiu superior sau chimioterapie pentru întregul corp (chimioterapie sistemică), pentru a crește șansa de vindecare a unei persoane care are o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii urinare sau ca tratament primar atunci când intervenția chirurgicală nu este o opțiune.

De asemenea, tratamentul acestui tip de cancer se poate face prin radioterapie, pentru distrugerea celulelor canceroase, adesea ca tratament primar atunci când intervenția chirurgicală nu este o opțiune sau nu este dorită, prin imunoterapie, pentru a stimula sistemul imunitar al organismului să combată celulele canceroase și prin terapie țintită, pentru a trata cancerul avansat atunci când alte tratamente au eșuat.

În anumite situații, persoanele cu cancer de vezică invazivă musculară care nu doresc să fie supuse unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea vezicii urinare ar putea lua în considerare în schimb o combinație de tratamente. Cunoscută sub numele de terapie trimodală, această abordare combină rezecția transuretrală a tumorii vezicii urinare cu chimioterapie și radioterapie. În primul rând, chirurgul efectuează o rezecție transuretrală a tumorii vezicii urinare pentru a elimina cât mai mult posibil din cancer, păstrând în același timp funcția vezicii urinare. Apoi, urmează un regim de chimioterapie împreună cu radioterapie.

Dacă nu tot cancerul a dispărut după terapia trimodală sau există o recurență a cancerului invaziv muscular, medicul poate recomanda o cistectomie radicală (operație de îndepărtare a întregii vezici și a ganglionilor limfatici din jur).

După tratamentul cancerului de vezică urinară, medicii recomandă de obicei un test pentru a examina interiorul uretrei și al vezicii urinare (cistoscopie) la fiecare trei până la șase luni în primii câțiva ani. După câțiva ani de supraveghere fără a detecta reapariția cancerului, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o cistoscopie doar o dată pe an, deși medicul poate recomanda și alte teste la intervale regulate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AJCP - Keratin 17 Is a Novel Cytologic Biomarker for Urothelial Carcinoma Diagnosis
https://academic.oup.com/ajcp/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcp/aqab050/6291910
1. Studiul „Keratin 17 Is a Novel Cytologic Biomarker for Urothelial Carcinoma Diagnosis”, apărut în American Journal of Clinical Pathology, iunie 2021, aqab050, https://doi.org/10.1093/ajcp/aqab050, autori: Sruthi Babu et al.
Mayo Clinic - Bladder Cancer
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-cancer/diagnosis-treatment/drc-20356109

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0