Bronșita: remedii naturale eficiente

Bronșită este o infecție la nivelul pasajelor bronhice, care transportă aer către plămâni. Această infecție cauzează inflamație, provocând astfel simptome precum: tuse productivă, șuierat și dificultăți respiratorii. 
 
În cele mai multe cazuri, bronșita este cauzată de un virus, ceea ce înseamnă că tratamentul nu presupune administrarea de antibiotice. Pe măsură ce organismul încearcă să lupte cu virusul sau, în cazuri foarte rare, cu bacteria care a cauzat bronșită, pasajele bronhice devin tot mai inflamate și produc din ce în ce mai mult mucus. Cu toate că bronșita acută se vindecă, în general, în 10 zile, tusea poate persista câteva săptămâni după ce infecția a trecut. 
 
Tratamentul pentru bronsita virală se bazează pe medicamentele care ameliorează simptomele precum febră, durerea în piept și tusea. Din păcate însă, un asemenea tratament nu este eficient pe termen scurt, așa că poate dura o bună perioadă de timp până când reușești să scapi de bronșită și de simptomele sale neplăcute. Poți însă accelera vindecarea acestei afecțiuni folosind o serie de remedii naturale, care ameliorează totodată simptomele. 
 
Consumul de alimente probiotice și prebiotice – echilibrând bacteriile de la nivel intestinal, probioticele și prebioticele întăresc sistemul imunitar cu până la 80%. Așadar, bolnavii de bronșită ar trebui să consume alimente bogate în aceste bacterii „bune”, precum chefirul sau murăturile. 
 
Vitamina C – se știe despre vitamină C că este benefică în caz de răceală, dar puțini știu că aceasta este benefică și în caz de bronșită. O doză zilnică de 90 mg/zi, în cazul bărbaților, și 75 mg/zi, în cazul femeilor, de vitamină C va pregăti organismul pentru lupta cu boală. De asemenea, poți consuma și alimente bogate în vitamină C precum portocalele, kiwi, grefrutul, broccoli sau varză Kale. 

Vitamina D - multe studii indică faptul că persoanele care au un nivel scăzut de vitamina sunt mai predispuse la infecții respiratorii, inclusiv BPOC. Alte cercetări sugerează că cei care au un nivel ridicat de vitamina D prezintă episoade rare de infecții respiratorii sau au simptome mai ușoare. Cu toate acestea, dovezile sunt erogene atunci când vine vorba de a lua vitamina D pentru a trata infecțiile respiratorii. Cu toate acestea, vitamina D este importantă pentru sănătatea generală, iar administrarea de suplimente care au vitamina D este o abordare cu risc redus în tratamentul bronșitei.
 
Supa de oase – remediu folosit destul de rar la noi, supa de oase este principalul aliat al sistemului imunitari. Această supă accelerează procesul de vindecare, fortificând organismul. 
 
Ulei esențial de eucalipt – aromaterapia cu ulei esențial de eucalipt ameliorează tusea și curăță căile respiratorii. Funcționând precum un expectorant natural, acest ulei ajută la curățarea căilor respiratorii de mucus. Folosește câte 5 picături de ulei esențial de eucalipt de 2-3 ori pe zi. Pune uleiul într-un dispozitiv pentru aromaterapie și bucură-te de efectele sale benefice preț de o jumătate de oră. De asemenea, poți aplica acest ulei și la nivel cutanat, masându-ți zona gâtului cu el, după ce l-ai diluat cu un ulei vegetal (de floarea-soarelui, de măsline etc.). Nu aplica niciodată un ulei esențial direct pe piele, nediluat, pentru că poate provoca iritații. 
 
Ulei de oregano – și uleiul de oregano este benefic în tratarea bronșitei. Acesta acționează precum un agent antibacterian și susține sănătatea căilor respiratorii, fără a avea efecte secundare. De asemenea, și acesta poate fi folosit și pe post de ulei de masaj, în special pe zona cefei și a gâtului, dacă este diluat cu un ulei vegetal.

Inhalații cu abur – fierbe apa într-o oală, apoi pune-ți capul deasupra acesteia și inhalează aburii eliberați. Poți folosi un prosop pentru a-ți acoperi capul, astfel încât aburii să fie direcționați către căile tale respiratorii. Această metodă va înmuia secrețiile produse de plămânii tăi și astfel vei reuși să accelerezi procesul de curățare a căilor respiratorii. Dacă nu ești adeptul inhalațiilor de acest fel, fă un duș sau o baie fierbinte și vei beneficia de aceleași efecte. 

Folosește un umidificator - menținerea umidității aerului în casă ajută la eliberarea mucusului din căile respiratorii și la estomparea tusei. Când este folosit corect, acesta ajută la îmbunătățirea aerului din interiorul locuinței tale, prevenind astfel uscarea tractului respirator. Un studiu din 2014 indică faptul că folosirea unui astfel de aparat pe termen lung este un tratament rentabil pentru persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau bronșiectazie 1. BPOC este un termen pentru o serie de afecțiuni pulmonare, inclusiv bronșita. Dacă o persoană care are una dintre aceste afecțiuni folosește un umidificator, ar trebui să curețe periodic aparatul, în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Mierea - este adesea folosită ca remediu natural pentru tuse, pentru că are atât proprietăți antivirale, cât și antibacteriene. Cercetările privind eficacitatea mierii în infecțiile tractului respirator indică faptul că aceasta poate fi un tratament eficient la domiciliu. Un studiu din 2007 a analizat cât de bine a funcționat mierea la copiii cu bronșită 2. La copiiii care au luat miere s-a observat o ușurare a simptomelor, spre deosebire de copiii care au luat placebo. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că mierea nu trebuie administrată copiilor sub 1 an, pentru că mierea ar putea să conțină Clostridium botulinium, o bacterie gram-pozitivă, anaerobă, care provoacă botulism.

Extractul de ginseng - ginsengul este un remediu popular în multe afecțiuni. Potrivit unor cercetări, extractul de ginseng reduce numărul de bacterii din plămânii persoanelor cu bronșită cronică, care au avut un atac de bronșită acută 3. Ginsengul are, de asemenea, calități antiinflamatorii, ceea ce îl poate ajuta să diminueze inflamația în tuburile bronșice.

Dacă în ciuda acestor măsuri, respiri în continuare cu dificultate, tușești de mai bine de patru săptămâni și ai febră, mergi de urgență la medic. Dacă nu este tratată la timp, bronșita favorizează instalarea emfizemului pulmonar, pneumonie sau chiar recurența bronșitei.  

Cum se poate preveni bronșița acută

Există câteva metode prin care se poate preveni apariția bronșitei acute, și anume:

  • Evitarea fumului de țigară; acesta diminuează capacitatea organismului de a elimina bacteriile și virusurile și poate duce chiar la producerea de infecții respiratorii);
  • Evitarea contactului cu persoanele care au infecții ale tractului respirator superior;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă și săpun pentru a distruge agenții patogeni, pentru 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde.


 
Sursă foto:Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Long-term Air Humidification Therapy Is Cost-Effective for Patients With Moderate or Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease or Bronchiectasis”, publicat în National Library of Medicine, în 2014, autori: Richard J Milne, Hans Hockey, Harry Rea 
2 Studiul „Effect of Honey, Dextromethorphan, and No Treatment on Nocturnal Cough and Sleep Quality for Coughing Children and Their Parents”, publicat în Pediatrics & Adolescent Medicine, în 2007, autori: Ian M. Paul, MD, MSc; Jessica Beiler, MPH; Amyee McMonagle, RN; et al
3 Studiul „Effects of the Standardised Ginseng Extract G115® in Patients with Chronic Bronchitis”, publicat în Clinical Drug Investigation, în 2001, autori: Francesco Scaglione, K. Weiser & M. Alessandria 
Medical News Today - Which home remedy is best for bronchitis?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317705

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0