Bolile cardiovasculare – de ce femeile au un risc crescut de a se îmbolnăvi?

Pentru femei, riscul de boli cardiovasculare a devenit mai crescut în ultimele decenii, motiv pentru care este important să înțelegi cum poți preveni acest tip de afecțiuni. În timp ce multe femei și chiar unii medici nu înțeleg exact ce anume cauzează creșterea acestui risc, bolile de inimă se află în topul afecțiunilor letale pentru segmentul feminin. Numai în Statele Unite ale Americii (SUA), aproximativ jumătate de milion de femei mor în urma unei boli de inimă, în fiecare an, iar numărul de decese la femei în urma atacurilor de cord și a insuficienței cardiace este mai crescut decât în rândul bărbaților.

Pe continentul european, 3,9 milioane de persoane mor în urma bolilor cardiovasculare, iar cazurile de deces la femei este mai crescut față de cel la bărbați. Pentru a scădea riscul de boli de inimă, este foarte important să adopți un stil de viață echilibrat și să contracarezi factorii de risc principali. 

Iată care sunt principalii factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare la femei.

Factori de risc necontrolabili

Orice persoană prezintă factori de risc cu potențial de boli cardiovasculare asupra cărora nu are control. Pentru femei, aceștia sunt:
-    Istoricul familial de cardiopatie ischemică prematură sau de atac de cord (se produc adesea la bărbații din familie cu vârste de până în 55 de ani sau la femeile de până în 65 de ani)
-    Vârsta (bolile cardiovasculare apar mai frecvent după vârsta de 55 de ani)
-    Post-menopauza sau histerectomia 
-    Preeclampsie pe durata sarcinii sau diabet gestațional

Istoricul familial de boală cardiacă prematură, mai ales dacă e vorba de un frate sau de o soră, poate fi un factor de risc important pentru femei. Prin urmare, femeile cu un asemenea istoric de boală în familie trebuie să fie extrem de precaute și să gestioneze cât mai bine orice risc de afecțiune. 

Factori de risc controlabili

Iată factorii de risc pe care îi poți ține sub control. Prin adresarea acestor pericole, poți reduce semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare. 
-    Supraponderabilitatea și obezitatea
-    Stilul de viață sedentar sau lipsa exercițiului fizic regulat
-    Fumatul sau consumul de produse pe bază de nicotină 
-    Tensiunea arterială mărită
-    Colesterolul mărit (număr crescut de lipide totale și/sau colesterol HDL scăzut)
-    Diabet
-    Sindrom metabolic
-    Nivel crescut de proteină reactivă C 
-    Consumul de anticoncepționale, mai ales la fumătoare

Ce trebuie să cunoști despre acești factori de risc

Majoritatea acestor factori de risc controlabili, cu excepția celor privitori la sistemul reproducător, se aplică atât femeilor, cât și bărbaților. Cu toate acestea, există o serie de aspecte pe care trebuie să le iei în calcul, în calitate de femeie, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Printre acestea se numără:

1. Obezitatea și stilul de viață sedentar

Acești factori de risc apar mai frecvent la femeile aflate la post-menopauză, decât la bărbații de aceeași vârstă. Femeile tind să se angajeze în mai multe responsabilități de cămin și familie, ceea ce adesea justifică lipsa unor comportamente importante pentru sănătate, cum ar fi sportul regulat.  În consecință, femeile mai în vârstă pot fi mai predispuse sedentarismului și obezității, care sunt factori de risc majori pentru boli cardiovasculare. Printr-un regim alimentar echilibrat și o rutină de sport consecventă se poate ajunge la un număr de kilograme și un tonus potrivit. De asemenea, un supliment alimentar cu acizi grași Omega-3 poate fi util. 

2. Fumatul

Fumatul este nociv pentru oricine, dar poate fi mai problematic la femei. Așadar, fumatul este responsabil pentru cea mai mare parte din atacurile de cord la femeile de până în 45 de ani și este un factor de risc major pentru femeile cu boli de inimă în familie.  Consumul de anticoncepționale poate înrăutăți situația – combinația de anticoncepționale și nicotină crește de până la 20 de ori riscul de boală cardiovasculară prematură. 

3.  Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Potrivit experților, femeile cu vârste de la 55 de ani în sus sunt mai expuse riscului de hipertensiune. Fără un tratament adecvat, hipertensiunea poate duce la afecțiuni cardiovasculare. 

4.  Problemele de colesterol

Numărul crescut de lipide totale crește semnificativ riscul de boli de inimă, inclusiv de atac de cord. De asemenea, un nivel scăzut de colesterol HDL poate fi un factor de risc important, mai pregnant la femei decât la bărbați. Potrivit cercetărilor, un nivel scăzut de colesterol LDL și unul crescut de colesterol HDL poate îmbunătăți semnificativ pronosticul persoanelor aflate la risc de boli cardiovasculare. În ceea ce privește femeile, colesterolul poate fi controlat prin alimentație și exercițiu fizic, iar în cazuri severe, tratamentul cu statine poate fi de ajutor. 

5. Diabetul    

Diabetul de tip 2 devine din ce în ce mai întâlnit, în tandem cu unul din factorii de risc importanți pentru acesta, și anume obezitatea. Diabetul este o boală care afectează atât procesul de metabolizare a zahărului, cât și sănătatea vaselor de sânge, și poate crește riscul de boli cardiovasculare. Riscul de boli de inimă la femeile cu diabet poate fi cu până la șase ori mai crescut. 

6.  Sindromul metabolic

Sindromul metabolic, ce apare în special la femeile aflate în post-menopauză, poate crește, de asemenea, riscul de boli de inimă și de atac de cord. 

7.  Nivel crescut al proteinei reactive C 

Un nivel crescut al proteinei reactive C poate indica inflamație activă, mai precis la nivelul vaselor de sânge. La femei, în special, inflamația este considerată un factor major de eroziune sau ruptură la nivelul plăcilor arteriale coronariene. Potrivit cercetătorilor, reducerea nivelului de proteină C reactivă, cu ajutorul tratamentului cu statine, scade riscul de atac de cord la pacienții cu cardiopatie ischemică. 

8.  Probleme și complicații pe timpul sarcinii

Nu în ultimul rând, se pare că femeile care dezvoltă anumite complicații în sarcină, în special preeclampsia, diabetul gestațional sau nașterea unui făt subponderal, pot avea un impact major asupra riscului de boli cardiovasculare premature și chiar deces. Femeile care trec prin acest tip de complicații sunt încurajate să ia măsuri ferme cu privire la factorii de risc pentru boli cardiovasculare, pe termen lung sau permanent. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Eurostat - Cardiovascular diseases statistics
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Cardiovascular_diseases_statistics 
Very Well Health - Heart Disease Risk Factors in Women
https://www.verywellhealth.com/heart-disease-risk-in-women-1746409 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0