Bolile cardiovasculare ar putea beneficia de noi tratamente [studiu]

Cercetătorii de la Universitatea Florida au rezolvat un mister fundamental, vechi de decenii, despre cum funcționează inima. Revelația ar putea anunța dezvoltarea de noi tratamente pentru bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel mondial.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Potrivit statisticilor, în fiecare an, bolile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese în Europa și peste 1,8 milioane de decese în Uniunea Europeană. Dintre toți factorii de risc care au legătură cu stilul de viață, alimentația dezechilibrată contribuie cel mai mult la riscul de mortalitate prin boală cardiovasculară. Dintre factorii de risc medicali, tensiunea arterială sistolică ridicată contribuie cel mai mult la creșterea riscului de boli de inimă.

Un filament muscular mic ar putea revoluționa tratamentele pentru bolile cardiovasculare

Având în vedere că aceste boli reprezintă principala cauză de deces la nivel global, sunt necesare cercetări continue pentru a le înțelege mai bine și a găsi metode mai eficiente de taratment. În acest context, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida aformă că au descoperit o nouă cale pe care s-ar putea porni în căutarea de noi terapii. Aceștia  au observat pentru prima dată un filament muscular mic, într-o etapă crucială, într-o inimă care bate, și au publicat un studiu¹ pe această temă în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Inima este un mușchi unic, care se contractă și se relaxează aproximativ o dată la fiecare secundă la majoritatea oamenilor. Fiecare bătaie a inimii se bazează pe interacțiunile ciclice dintre filamentele groase și subțiri din mușchiul inimii, un proces orchestrat de creșterea și scăderea nivelurilor de calciu.

În timpul fazei sistolice, calciul se leagă de filamentele subțiri și permite interacțiunilor cu filamentele groase să producă forța necesară contractării mușchiului inimii. Cercetătorii spun că, timp de zeci de ani în care s-au făcut cercetări, structura filamentului subțire a rămas necunoscută, limitând drastic înțelegerea reglării filamentului subțire de către calciu.

Autorii studiului de față au lucrat timp de doi ani pentru a aborda provocările tehnice prezentate de structura complexă a filamentului subțire și dificultatea de a pregăti specimenul pentru examinare. Odată ce aceste provocări au fost depășite, echipa a folosit microscopia crio-electronică pentru a observa direct structura filamentului subțire pe măsură ce inima se contracta și se relaxa, descoperire care deschide o nouă cale de cercetare a bolilor de inimă.

Oamenii de știință spun că acum pot înțelege pe deplin modul în care bolile moștenite ale inimii îi afectează capacitatea de a funcționa. Practic, ei au creat un nou model structural pentru filamentul subțire cardiac și, pe baza acestuia, pot să abordeze mai multe întrebări existente despre funcționarea inimii la persoanele sănătoase și la cele bolnave.

Datele echipei de cercetare dezvăluie modul în care părți ale filamentului subțire cooperează pentru a trece de la faza diastolică a bătăilor inimii - când mușchiul inimii este relaxat - la sistolă, când mușchiul inimii se contractă și pompează sânge. Avansul în cunoștințele fundamentale despre reglarea mușchiului cardiac deschide călea catre proiectarea rațională a unor intervenții terapeutice adaptate, care ar putea îmbunătăți funcția musculară în inimile bolnave.

Cercetarea a fost inovatoare din mai multe motive, mai spun savanții, printre care și identificarea structurilor individuale de-a lungul filamentelor subțiri la trei concentrații de calciu, inclusiv o structură necunoscută anterior la calciu sistolic, și utilizarea filamentelor subțiri dintr-o inimă de porc, care este foarte asemănătoare ca mărime și ritm cardiac cu o inimă umană.

Cum se tratează în prezent bolile cardiovasculare?

Tipul de tratament depinde de tipul de boală cardiacă pe care o are o persoană. În general, tratamentul bolilor de inimă include modificări în stilul de viață, administrarea unor medicamente și, uneori, intervenții chirurgicale.

Schimbările stilului de viață

Agravarea bolilor de inimă, dar și prevenirea lor se poate face în primul rând printr-o alimentație cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut scăzut de sare. Atenție, grăsimile nesaturate sunt bune pentru inimă (uleiul de măsline, avocadoul etc.), dar în cantități moderate, deoarece au multe calorii și pot contribui la apariția obezității. Grăsimile saturate, însă, cele provenite din surse animale (untură, unt, smântână etc.) trebuie limitate, deoarece contribuie la apariția sau agravarea bolilor de inimă.

La fel de importantă ca alimentația este și mișcarea. O persoană nu trebuie să facă antrenamente intense și să ajungă sportiv de performanță pentru a se bucura de beneficiile mișcării! Cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate în majoritatea zilelor săptămânii sunt de folos sănătății inimii și, în același timp, ajută la slăbit sau la menținerea unei greutăți coprorale normale. Plimbările în pas alert, mersul pe bicicletă sau grădinăritul sunt excelente pentru a fi introduse în rutina zilnică.

Nu mai puțin important, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt inamicii sănătății inimii. Pentru a trata, dar și pentru a preveni bolile cardiovasculare se recomandă evitarea fumatului și consumul responsabil de alcool. Dacă obișnuiești să bei alcool, nu depăși un pahar de vin sau bere pe zi, dacă ești femeie, respectiv două pahare dacă ești bărbat.

Medicamente

Dacă modificările stilului de viață nu sunt suficiente, medicul poate prescrie medicamente pentru a ține sub control bolile de inimă. Tipul de medicament pe care îl îl primește un pacient va depinde de tipul de boală cardiacă pe care o are. 

Terapia medicamentoasă modernă include statine (pentru a reduce colesterolul rău LDL), aspirină, clopidogrel sau warfarină (pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge), beta-blocante (pentru a trata infarctul și insuficiența cardiacă și utilizate uneori pentru scăderea tensiunii arteriale) și IECA (pentru tratarea insuficienței cardiace și scăderea tensiunii arteriale). 

Este posibil ca o persoană să ia un astfel de medicament, dar de multe ori se recomandă o combinație de două medicamente, scopul fiind de a se preveni evenimentele cardiace cu potențial fatal, cum sunt infarctul și accidentul vascular cerebral. Atenție, dozele nu se vor modifica și tratamentul nu se va întrerupe fără acordul medicului.

Proceduri medicale sau intervenții chirurgicale

Dacă medicamentele nu sunt suficiente, este posibil ca medicul să recomande proceduri specifice sau intervenții chirurgicale (inserarea unui pacemaker, bypass coronarian etc.). Tipul de procedură sau intervenție chirurgicală va depinde de tipul de boală cardiacă și de gradul de afectare a inimii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PNAS - The structure of the native cardiac thin filament at systolic Ca2+ levels 
https://www.pnas.org/content/118/13/e2024288118
1. Studiul „The structure of the native cardiac thin filament at systolic Ca2+ levels”, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2024288118, autori: Cristina M. Risi et al.
Mayo Clinic - Heart Disease
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/diagnosis-treatment/drc-20353124


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0