Analizele de disociere a ureei, corelate cu reducerea rezultatelor fals-pozitive în cazul SARS-CoV-2

Primul pas în diagnosticarea infecției cu noul coronavirus poate fi un test pentru depistarea anticorpilor specifici IgM si IgG, aceștia reprezentând răspunsul imun al organismului la virus. Un nou studiu, din aprilie 2020, sugerează că testele de disociere a ureei ar putea ajuta la reducerea rezultatelor fals-pozitive.

În cazul în care se suspectează infectarea unei persoane cu SARS-CoV-2, se vor preleva probe din tractul respirator superior al pacientului, precum și sânge și alte probe din tractul respirator inferior, în cazul pacienților cu forme severe de COVID-19. Apoi, se identifică virusul prin metoda RT-PCR (reacție de polimerizare în lanț). Proba luată de la pacient este considerată pozitivă în cazul în care sunt depistate două fragmente genetice specifice coronavirusurilor, dintre care unul specific noului coronavirus.

De ce pot apărea rezultate fals-pozitive la testarea pentru SARS-CoV-2

În acest nou studiu¹, publicat în luna aprilie 2020, o echipă de cercetători chinezi a identificat anumiți factori care duc la rezultate fals-pozitive în urma testării pentru depistarea anticorpilor IgM în caz de SARS-CoV-2. Rezultatele acestei analize au apărut în revista medicală Journal of Clinical Microbiology.

Oamenii de știință au analizat factorii de interferență care provoacă reactivitate fals-pozitivă folosind un test imunocromatografic (GICA) și un test de imunoabsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (ELISA). Un total de 86 de probe de ser au fost analizate pentru a detecta anticorpii IgM SARS-CoV-2 folosind ambele metode. Dintre cele 86 de probe, doar 14 au provenit de la pacienții cu boala COVID-19, iar celelalte probe au fost recoltate de la un grup de control alcătuit din pacienți cu alte afecțiuni, precum gripă, HIV și diabet. 

Atât GICA, cât și ELISA au detectat pozitiv anticorpii IgM SARS-CoV-2 în 22 de probe cu nivel mediu-înalt de RF-IgM pozitiv și în toate cele 14 probe de ser de la pacienții cu COVID-19. Celelalte 50 de probe au fost negative. Cercetătorii au folosit apoi testul de disociere a ureei pentru a separa serul care a ieșit pozitiv cu SARS-CoV-2, utilizând cea mai bună concentrație de disociere.

Când concentrația de disociere a ureei a fost de 6 mol/L, anticorpii IgM SARS-CoV-2 au fost pozitivi într-o probă cu nivel mediu-înalt de RF-IgM pozitiv și în cele 14 probe cu COVID-19 detectate cu ajutorul GICA. Când concentrația de disociere a ureei a fost de 4 mol/L și indicele de aviditate mai mic de 0,371 a fost stabilit la negativ, rezultatele testelor au fost pozitive pentru SARS-CoV-2 în 3 probe de ser cu nivel mediu-înalt de RF-IgM, precum și cele 14 probe de la pacienții cu COVID-19 detectate prin intermediul ELISA.

Testele de disociere a ureei, utile în reducerea numărului de rezultate fals-pozitive

Așadar, nivelul mediu-înalt de RF-IgM ar putea duce la reactivitatea fals-pozitivă a anticorpilor IgM SARS-CoV-2 detectați prin intermediul testelor GICA și ELISA, au observat autorii. Testele de disociere a ureei ar putea fi, astfel, de ajutor în reducerea rezultatelor fals-pozitive de anticorpi IgM pentru SARS-CoV-2.

Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 prezintă multe simptome clinice similare cu cele ale agenților patogeni cu care se confruntă în mod obișnuit tractul respirator (cum ar fi diverse tipuri de gripă și pneumonie) inclusiv febră, oboseală și tuse. Mai mult decât atât, majoritatea pacienților cu COVID-19 au boli preexistente, precum diabetul, hipertensiunea arterială și alte boli endocrine și metabolice. Prin urmare, acest studiu a luat în considerare pe deplin situația de mai sus atunci când a selectat grupul de control. 

Conform unor rapoarte, testele de sânge ale pacienților infectați cu SARS-COV2 au arătat în principal scăderea numărului de limfocite. Prin urmare, acest studiu a inclus, de asemenea, pacienții afectați de HIV cu fenomene similare în grupul de control. Numărul de pacienți înscriși în fiecare grup a fost limitat, din cauza unor cantități insuficiente de reactivi pentru diagnosticare și a timpului disponibil pentru efectuarea studiului. De asemenea, înainte de finalizarea studiului, doar 14 cazuri de COVID-19 au fost recrutate în analiză. Deși dimensiunea relativ mică a eșantionului arată inevitabil o anumită părtinire în aceste două metode, îmbunătățirea specificității a fost clară.

Autorii studiului consideră că rezultatele acestei lucrări vor contribui la efectuarea screening-ul preliminar al persoanelor suspectate a fi infectate cu noul coronavirus și al grupurilor cu risc crescut, precum și în evaluarea, prevenirea și controlul epidemiei SARS-CoV-2 și în formularea unor sisteme de prevenire adecvate.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Clinical Microbiology - A method to prevent SARS-CoV-2 IgM false positives in gold immunochromatography and enzyme-linked immunosorbent assays
https://jcm.asm.org/content/early/2020/04/09/JCM.00375-20
1. Studiul „A method to prevent SARS-CoV-2 IgM false positives in gold immunochromatography and enzyme-linked immunosorbent assays”, apărut în Journal of Clinical Microbiology, DOI: 10.1128/JCM.00375-20, autori: Qiang Wang et al.
https://jcm.asm.org/content/jcm/early/2020/04/09/JCM.00375-20.full.pdf
WHO - Laboratory testing for 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) in suspected human cases
https://www.who.int/publications-detail/laboratory-testing-for-2019-novel-coronavirus-in-suspected-human-cases-20200117

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0