

Ai psoriazis? Cum trebuie să-ți îngrijești pielea în această iarnă
Ai psoriazis? Cum trebuie să-ți îngrijești pielea în această iarnă
Ai psoriazis? Cum trebuie să-ți îngrijești pielea în această iarnă
Dacă ai psoriazis, s-ar putea să nu îndrăgești prea mult iarna. Și cine te-ar putea învinovăți? Pentru persoanele care trăiesc cu această afecțiune, iarna poate fi sinonimă cu iritația, ceea ce favorizează apariția plăcilor, cu nopțile nedormite și acel sentiment neplăcut prin care dorești să treacă mai repede timpul pentru ca simptomele să se îmbunătățească.
De ce simptomele se agravează iarna?
În timpul iernii, frigul de afară, combinat cu umiditatea scăzută și temperaturile ridicate din interior, usucă pielea și poate provoca mici fisuri, care accentuează simptomele psoriazisului. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că pielea este mai puțin expusă la razele soarelui în această perioadă a anului, iar lumina soarelui are un efect antiinflamator asupra pielii. Totodată aportul de vitamina D (produs de piele sub acțiunea razelor solare) poate scădea considerabil. S-a demonstrat că persoanele cu psoriazis au adesea o deficiență de vitamina D, mai ales iarna. Deoarece vitamina D joacă un rol în creșterea celulelor pielii și prin urmare, în reglarea sistemului imunitar, este de înțeles de ce erupția este mai frecventă în acest sezon.
Cu excepția cazului în care îți poți împacheta bagajele și te poți deplasa către o climă mai caldă, este greu să controlezi vremea. Din fericire, veștile bune sunt că poți face lucruri simple pentru a reduce impactul pe care clima rece îl are asupra pielii tale:
Aplică cremă hidratantă
Menține-ți pielea hidratată ca să reduci roșeața și măncărimea și ca să estompezi petele de psoriazis. Cu cât crema are o textură mai groasă (cel mai indicat este să folosești un unguent), cu atât este mai bună pentru piele. În ceea ce privește săpunul, pe lângă deshidratarea pielii, acesta poate modifica pH-ul pielii tale, care se va irita mult mai ușor. Folosește un gel de curățare fără săpun care să nu îți fragilizeze pielea. Aplică o loțiune cremoasă după ce faci duș sau baie. Alege produse fără parfum ca să eviți reacțiile alergice.
Fă băi liniștitoare în locul dușurilor calde
Dușurile lungi îți pot deshidrata pielea. Asta nu înseamnă că nu te poți bucura de o baie relaxantă în cadă. Presară făină de ovăz măcinată fin, adaugă săruri Epsom sau din Marea Moartă și stai în cadă aproximativ 15 minute. Te vei relaxa și mâncărimile se vor calma. Aplică cremă hidratantă sau loțiune imediat după ce ieși din apă.
Folosește un umidificator
Ca să te trezești cu pielea netedă, fără probleme, folosește un umidificator ca să menții aerul umed în interiorul casei. Pune-l în dormitorul tău noaptea ca să contracarezi efectul de uscare care apare din cauza încălzirii interioare. Asigură-te că urmezi indicațiile pentru curățarea umidificatorului, pentru a evita acumularea de bacterii.
Îmbracă-te în straturi
Vremea rece și vântul îți pot irita pielea și declanșa puseele de psoriazis. Poartă o eșarfă moale, pălărie și mănuși atunci când ieși afară pentru a proteja zonele expuse ale pielii. Îmbracă-te în straturi pe care să le poți da jos pentru a evita să te încălzești prea mult - transpirația poate înrăutăți psoriazisul. Alege bumbacul în locul țesăturilor din lână, denim sau alt tip de țesături care sunt mai susceptibile să îți irite pielea.
Hidratează-te
Ca să menții nivelul de hidratarea și umiditate al pielii corespunzător, bea cât mai multă apă. Vei știi dacă ai băut suficientă apă dacă urina are o culoare galben-pal. Dacă este de culoare galben strălucitor sau de culoare închisă, este posibil să ai nevoie de mai multă apă.
Redu stresul
Planifică-ți timp pentru relaxare. Încearcă un masaj sau un tratament spa pentru a-ți hidrata pielea. De asemenea, exercițiile fizice ameliorează stresul și pot reduce apariția puseelor de psoriazis.
Îmbunătățește-ți starea de spirit
Psoriazisul te poate deprima. Dacă te confrunți și cu tulburări afective sezoniere - depresia care apare pe fondul reducerii luminii naturale în timpul iernii - atunci aceste luni sunt o provocare suplimentară. Dacă te simți trist deseori, discută cu medicul tău. Terapia cu lumină sau un antidepresiv îți pot ridica starea de spirit.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/features/winter
https://www.everydayhealth.com/columns/howard-chang-the-itch-to-beat-psoriasis/winter-skincare-tips-psoriasis-eczema/
https://www.bienvivremapeau.fr/psoriasis/vivre-avec/8-astuces-pour-affronter-lhiver-lorsque-lon-a-du-psoriasis/
https://www.passionsante.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=22713