Ai palpitații? Iată de ce ar trebui să mergi la un control al glandei tiroide

Specialiștii spun că există o asociere între afecțiunile glandei tiroide si palpitații. Așa că, nu trebuie să trecem cu vederea acest simptom, întrucât se știe că problemele apărute la nivelul producției unor hormoni pot cauza simptome care seamănă cu cele ale anxietății, cum ar fi palpitațiile.

Tiroida este o glandă în forma unui fluture, localizată în gât. Ea produce hormoni importanți, cum ar fi tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Însă, dacă glanda tiroidă este hiperactivă ori subactivă, rezultatul poate fi unul care nu poate fi trecut cu vederea: apar anumite consecințe și simptome, iar uneori este implicată și funcționarea inimii. Medicii endocrinologi de la Harvard* spun că această asociere cu mușchiul inimii este destul de cunoscută, însă problemele glandei tiroide sunt adesea trecute cu vederea și nu multă lume știe că ar putea fi cauze ale palpitațiilor.

De ce trebuie să avem în vedere glanda tiroidă, dacă suferim de palpitații

Când glanda tiroidă produce prea puțini hormoni tiroidieni (hipotiroidism), acest lucru poate cauza un ritm cardiac mai scăzut, o creștere a valorilor colesterolului, o creștere a volumului de lichid din jurul inimii și insuficiență cardiacă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de altă parte, când tiroida produce prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidism), acest lucru face ca inima să bată mai repede, ceea ce poate duce la palpitații ori la bătăi neregulate ale inimii (fibrilații atriale).

Experții americani** spun că hipertiroidismul sau glanda tiroidă hiperactivă poate avea simptome asemănătoare cu cele ale altor probleme de sănătate, așa că medicului îi va fi dificil să stabilească diagnosticul. Tiroida hiperactivă poate cauza apariția a numeroase semne și simptome, iar printre acestea se află:

  • bătăile rapide ale inimii (tahicardie), adică peste 100 de bătăi pe minut
  • bătăi neregulate ale inimii (aritmie)
  • conștientizarea bătăilor inimii, sub forma unor senzații ca niște lovituri ușoare în piept, fluturări, fâlfâiri (acestea sunt palpitații).

Există și alte simptome ale hipertiroidismului, pe lângă cele de mai sus. Adulții mai în vârstă, de pildă, cel mai probabil fie nu au niciun fel de semne și simptome, fie au doar simptome subtile, cum ar fi un ritm cardiac crescut, intoleranța la căldură și tendința de a obosi în timpul unor activități obișnuite.

Mergi la un control la medicul endocrinolog dacă ai palpitații

Nu ignora situațiile în care observi că ai palpitații la inimă și simți ca și cum inima "sare peste o bătaie". Acea senzație în piept, la nivelul inimii, pe care o ai pot fi, de fapt, palpitații cauzate de modul deficitar în care glanda tiroidă funcționează. Poți să percepi, de exemplu, că inima ta bate diferit (flutter atrial) sau să ai senzația că inima sare peste o bataie sau două ori poate ai simțit recent că inima bate prea tare sau prea rapid.

Poți avea astfel de senzații și la nivelul pieptului sau în puncte de pe corp unde se simte pulsul, cum ar fi în gât (simți că inima palpită în gât). Palpitațiile sau aceste lovituri ușoare în piept pot fi un semn ce arată că în sistemul tău circulă prea mulți hormoni tiroidieni (este vorba de hipertiroidism), așa că este important să mergi la medic pentru un diagnostic corect.

Tratamentul cu hormoni tiroidieni îți reduce riscurile

Reține, deci, că o glandă tiroidă hiperactivă poate cauza numeroase simptome, iar printre ele se află și palpitațiile (bătăile neregulate și/sau neobișnuit de rapide ale inimii). Glanda tiroidă și inima sunt strâns legate și dacă există un factor care afectează unul dintre aceste organe, acel factor îl va afecta și pe celălalt. Asta inseamnă că, atunci când un pacient este suspectat că are o afecțiune a glandei tiroide ori a fost diagnosticat cu o boală de acest gen, el ar trebui sa fie investigat și pentru afecțiuni ale inimii.

Diagnosticul unei afecțiuni a glandei tiroide crește riscul ca pacientul să dezvolte o problemă la nivelul inimii, iar studiile*** arată că, în cazul pacienților cu hipotiroidism, tratamentul cu hormoni tiroidieni ajută la reducerea acestui risc de boli cardiace. Cercetările au mai arătat că terapia de substituție hormonală cu hormoni tiroidieni poate fi de ajutor în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă cronică și în cazul pacienților care au suferit un infarct miocardic.

Cercetătorii subliniază că până și cele mai subtile modificări în ce privește concentrația hormonilor tiroidieni (cum ar fi cele observate în hipotiroidism și hipertiroidism) ar putea influența în mod negativ sistemul cardiovascular.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

*Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/thyroid-diseases/thyroid-disorders-and-heart-conditions-whats-the-connection

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

**Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659

***Studiul "Thyroid hormones and cardiovascular disease", publicat in 2016, in Nature Reviews Cardiology; Avais Jabbar, Alessandro Pingitore, Simon H. S. Pearce, Azfar Zaman, Giorgio Iervasi & Salman Razvi.

NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism/symptoms/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0