Ai maini reci tot timpul? 10 afectiuni de care e posibil sa suferi
Ai maini reci tot timpul? 10 afectiuni de care e posibil sa suferi
Ai maini reci tot timpul? 10 afectiuni de care e posibil sa suferi
Mainile tale sunt reci mereu, indiferent de temperatura la care te expui? Nu conteaza daca porti sau nu manusi, daca stai in casa sau afara ori daca ai frisoane sau bufeuri, un lucru e cert: mainile tale nu se incalzesc niciodata. Ceea ce nu stiai este ca mainile reci tradeaza si alte afectiuni in afara de circulatia deficitara, despre care credem ca e singura cauza ce sta la baza mainilor reci.
Femeile au insa natural mainile mai reci decat barbatii. Iar explicatia ar putea fi ca au mai multe grăsimi corporale și mai puțini mușchi decât bărbații. Grăsimea protejează organele vitale, inclusiv uterul, dar restricționează și fluxul de sânge la extremități. De asemenea, femeile tind să piardă căldura din piele mai repede, deoarece sunt în general mai mici decât bărbații.
Insa persoanele care au anemie, diabet, lupus, sclerodermie, boli tiroidiene, circulație slabă sau tulburări ale sistemului nervos pot fi mai susceptibile de a avea mâinile reci. Daca pentru mulți oameni sănătoși, reprezintă pur și simplu răspunsul natural al corpului lor la un mediu rece și probabil nu este un motiv de îngrijorare, persistenta acestui simptom poate fi unul dintre semnele pe cae organismul le da pentru a adresa o conditie medicala.
Iata ce alte afectiuni mai pot trada mainile care sunt vesnic reci!
Sindrom Raynaud
Raynaud este tulburarea circulatiei sanguine de la nivelul extremitatilor. Aceasta afectiune este agravata de temperaturile scazute, frigul determinand reducerea circulatiei sanguine si invinetirea mainilor. Si stresul ori emotiile puternice determina schimbarea culorii mainilor persoanelor care sufera de sindromul Raynaud. Vasele de sange care iriga extremitatile sunt exagerat de sensibile la pacientii diagnosticati cu acest sindrom.
Medicatia abuziva
Multe medicmente au ca reactie adversa comprimarea vaselor de sange, fapt care duce la racirea mainilor.
Boli autoimune
O boala autoimuna este o boala care presupune atacarea anumitor tesuturi de propriul sistem imunitar. Bolile autoimune sunt adesea tradate de aparitia sindromului Raynauld, care presupune racirea mainilor in permanenta.
Hipotiroidism
Mainile reci sunt, de multe ori, un semn al unor disfunctii la nivelul glandei tiroide. Glanda tiroida actioneaza precum un termostat al organismului uman, iar racirea mainilor tradeaza o problema la nivelul acestei glande.
Circulatie sanguina deficitara
Daca alaturi de maini reci observi si simptome precum umflarea mainilor ori chiar furnicaturi la nivelul acestor membre, e posibil sa suferi de o circulatie sanguina proasta.
Stres
Stresul este o tulburare care produce multe schimbari in organism, printre care si racirea mainilor. Atunci cand suferi de stres cronic, adrenalina pe care o ai in corp in permanenta iti ingusteaza vasele de sange, facand mainile sa se raceasca.
Anemie
Mâinile și picioarele reci pot fi rezultatul anemiei cu deficit de fier. Persoanele cu anemie au o circulație sanguină slabă in tot corpul, deoarece nu au suficiente celule roșii din sânge pentru a furniza oxigen țesutului lor. Fie ca vorbim de anemie ferirpiva, talasemie sau siclemie, ori anemia megaloblastica, deficitul de globule rosii specific anemiei cauzeaza oxigenarea insuficienta. Asadar, din cauza lipsei unei bune oxigenari a organismului, mainile tale pot fi reci. Anemia apare cel mai drecvent din cauza lipsei de fier din organism., a acidului folic sau vitaminei B12.
Deficit de vitamina B12
Vitamina B12, pe care o regasim in carnea rosie, in oua si in produsele lactate, este foarte importata pentru formarea celulelor rosii din sange. Lipsa vitaminei B12 din organism poate cauza generarea mainilor reci.
De regula, vegetarienii sau veganii pot suferi de deficit de vitamina B12, daca nu iau masuri de asuplimena vitamina, la fel si oamenii care au trecut de varsta de 50 de ani. Un banal set de analize de sange poate depista deficitul de vitamina B12.
Tensiune arteriala scazuta
Deshidratarea, pierderile de sange, problemele de natura endocrina ori tratamentul cu anumite medicamente pot determina scaderea tensiunii arteriale. Atunci cand suferim de hipotensiune, sangele este pompat catre organele vitale, printre care inima si ficatul, mainile si degetele fiind lasate pe ultimul loc. Asadar, e foarte probabil ca tensiunea arteriala scazuta sa fie cauza mainilor in permanenta reci.
Desi nivelurile scăzute de potasiu duc de obicei la tensiune arterială crescută, uneori puteți avea si simptome ale tensiunii arteriale scăzute, cum ar fi amețeli, leșin frecvent sau mâini și picioare reci în mod constant.
Dependenta de nicotina
Nicotina precum si celelalte toxine din tigari determina strangerea si aparitia contractiilor la nivelul vaselor sanguine. Asadar, fumatul poate determina racirea mainilor tale.
Stresul și anxietatea
Stresul, crizele de anxietate sau atacurile de panica pot provoca, de asemenea, degete și mâini reci. Creșterile de epinefrină sunt frecvente atunci când cineva se confruntă cu o mare cantitate de stres sau anxietate. Acest hormon declanșează un lanț de reacții care determină constrictia vaselor sanguine, ce scade fluxul de sânge către degete.
Ce solutii avem pentru mainile mereu reci
Asigurați-vă că vă îmbrăcați călduros, purtați o caciula dacă este necesar și mănuși, în mediile reci. Protejarea de frig a extremitatilor este foarte importanta in homeostazia intregului organism.
Dacă aveți simptomele mainilor reci, încercați să vă treceți mâinile sub apă caldă sau să miscati brațele si degetele pentru a intensifica circulatia. Evitați fumatul, care poate determina constrictia vaselor de sânge.
Creșteți aportul de acizi grași omega mai ales in sezonul rece, care se găsesc în alimente precum pește(omega-3,), ulei de măsline, avocado, nuci și semințe de in, care promovează o circulație sănătoasă.
Condimentele si in special ardeiul roșu iute pot ajuta la creșterea fluxului de sânge. Un compus numit capsaicină din ardeiul roșu ajută la relaxarea mușchilor care acoperă vasele de sânge si ar putea ajuta la intensificarea circulatiei la extremitati.
Ghimbirul este cunoscut pentru capacitatea de a îmbunătăți circulația și fluxul de sânge la mâini și picioare. A fost folosit în mod tradițional pentru tratamentul copiilor și pentru a ușura simptomele degerăturilor.
Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile și grapefruitul, conțin niveluri ridicate de flavonoide și vitamina C. Acestea sporesc imunitatea, care poate ajuta organismul cand a fost supus unor temperaturi prea scazute mult timp. Antioxidanții din citrice scad inflamația, stimulează circulația și ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge.Unele studii sugerează că un flavonoid numit quercetin, care se găsește și în fructe de padure, poate ajuta la tratarea infecțiilor respiratorii de tipul racelilor.
S-a demonstrat că nu numai vitamina B12, dar si vitamina B3 reduce inflamația și crește circulația. Persoanele care au întotdeauna mâinile și picioarele reci ar putea dori să ia în considerare un supliment de vitamina B pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și sănătatea inimii,
Nu doar crampele si carceii care apar în special noaptea sau în timpul sportului, sunt cele mai frecvente simptome ale unui aport insuficient de magneziu. Si mainile reci pe langa carcei, zvâcnirea pleoapei, vertij, migrene sau picioarele reci pot de asemenea, indica o deficiența a mineralului.
Daca aveti maini si picioare reci, masajul cu uleiuri esentiale poate ajuta la intensificarea circulatiei. Se considera că uleiul esențial de rozmarin îmbunătățește circulația sângelui, dar si cel de grapefruit.lămâie.lemongrass.portocale sau trandafir.
Sursa foto: Shutterstock