Aerul din jurul pacienților cu COVID-19, aflați în carantină sau izolare, încărcat cu noul
Aerul din jurul pacienților cu COVID-19, aflați în carantină sau izolare, încărcat cu noul coronavirus [studiu]
Aerul din jurul pacienților cu COVID-19, aflați în carantină sau izolare, încărcat cu noul coronavirus [studiu]
Răspândirea rapidă globală a COVID-19 reprezintă poate cea mai importantă urgență de sănătate publică a secolului XXI. Pe măsură ce pandemia a progresat, o analiză continuă a modului de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2, prin picături Flugge, adică respiratorii, a dus la schimbarea liniilor directoare de prevenire și control a infecțiilor.
De aceea, în timpul izolării a 13 persoane cu COVID-19 la Centrul Medical al Universității Nebraska, Statele Unite ale Americii, oamenii de știință au colectat probe de aer și de suprafață pentru a examina încărcătura virală de la persoanele aflate în carantină sau izolare 1. Oamenii de știință au detectat contaminare virală în aerul din jurul pacienților cu COVID-19, aflați în carantină sau izolare, motiv pentru care recomandă personalului medical să fie precauți în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19.
Și SARS și MERS se transmit prin aerosoli
Numeroase studii sugerează că alte boli emergente coronavirusului (de exemplu, sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) au potențialul de a se transmite prin aerosoli, pe lângă contactul direct și transmiterea picăturilor de salivă. Cel puțin un studiu sugerează că MERS-CoV are posibilitatea de transmitere de la persoane ușor bolnave sau asimptomatice. Probele de suprafață prelevate din zonele de îngrijire a pacienților pentru MERS-CoV și SARS-CoV au arătat rezultate pozitive ale PCR 2; cu toate acestea, experții pun sub semnul întrebării prezența virusului viabil și implicația sa în transmiterea prin obiecte contaminate sau așezarea pe suprafață a particulelor încărcate de virus. Cu toate acestea, focarele nosocomiale sugerează transmiterea coronavirusurilor prin contaminarea mediului.
Care sunt rezultatele studiului din Nebraska
Centrul Medical al Universității din Nebraska (UNMC), cu partenerul său clinic Nebraska Medicine s-a îngrijit de 13 persoane infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 evacuați de pe vasul de croazieră Diamond Princess începând cu 6 martie 2020. Pacienții care au necesitat îngrijiri medicale au fost spitalizați la Nebraska Biocontainment Unit (NBU) și persoanele bolnave cu simptome ușoare au fost izolate în National Quarantine Unit (NQU), ambele situate în campusul centrului medical.
Principalele caracteristici ale NBU și NQU includ: camere individuale cu băi private; camere cu presiune negativă (> 12 ACH) și holuri cu presiune negativă; controlul accesului la cheie; protocoale de prevenire și control a infecțiilor specifice unității, inclusiv igiena mâinilor și schimbarea mănușilor la pătrunderea personalului medical în camerele pacienților și echipamente de protecție personală (PPE) pentru personalul medical.
Oamenii de știință au inițiat un studiu continuu privind contaminarea mediului obținând eșantioane de suprafață și aer din cele două spitale și din nouă camere de izolare unde se aflau persoanele care erau pozitive în urma testărilor pentru SARS-CoV-2. Specialiștii au obținut probe de suprafață, probe de aer cu volum mare [50 L / min (Lpm)] și probe de aer cu volum redus (4 Lpm). Eșantioanele de suprafață proveneau de la suprafețe comune ale camerei, obiecte personale și toalete.
În timpul eșantionării, persoanelor izolate li s-au înregistrat simptomele și temperatura corpului de două ori pe zi. Temperatura maximă, în timpul celor trei zile anterioare prelevării, a fost înregistrată, la fel ca și prezența oricăror simptome. În acest timp, 57,9% dintre pacienți au înregistrat o temperatură mai mare de 37,2 ° C, iar 15,8% au avut o temperatură mai mare de 37,8 ° C. Independent de temperatură, 57,9% dintre pacienți s-au confruntat și cu alte simptome, în primul rând tuse.
Probele de suprafață și aerosoli au fost analizate prin RT-PCR care vizează gena E a SARS-CoV-2. Dintre cele 163 de probe colectate în acest studiu, 121 (72,4%) au avut un rezultat PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Datorită necesității de a provoca perturbări minime persoanelor izolate și care urmează îngrijiri spitalicești, suprafața precisă de eșantionare în acest studiu nu a fost uniformă.
Probele luate de pe telefoanele mobile au fost pozitive (77,8% pentru ARN viral), iar telecomenzile pentru televizoarele din cameră au fost de 55,6% la sută pozitive. Probele prelevate de pe toaletele din cameră au fost în 81.0% dintre cazuri pozitive. Din totalul suprafețelor eșantionate, 75,0% au fost pozitive pentru ARN SARS-CoV-2. 70,8% dintre noptiere și șinele de pat au indicat prezența ARN viral, la fel ca 72,7% din marginile ferestrei eșantionate din fiecare cameră.
Probele de aer din încăperile cu pacienții spitalizați, aflați în carantină sau izolare, și din hol oferă informații despre încărcătura virală aeriană din acestea. Oamenii de știință au constatat că 63,2% dintre eșantioanele de aer prelevate din camerele în care se aflau cei în carantină sau izolare indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2. Și probele prelevate în afara camerelor (holuri) au fost pozitive în 58,3% dintre cazuri. Este important de menționat că în timpul prelevării probelor, pacienții nu au tușit, în timp ce personalul de prelevare se afla în cameră.
Analizate împreună, aceste date indică o contaminare semnificativă a mediului în încăperile în care sunt adăpostiți și îngrijiți pacienții aflați în carantină sau în izolare, indiferent de simptomele pe care le au sau de acuitatea bolii.
Contaminarea există în toate tipurile de eșantioane: probe de aer cu volum mare și mic, precum și probe de suprafață, inclusiv obiecte personale, suprafețe din încăperile în care se aflau cei în carantină sau izolare și toalete. Probele prelevate de pe toaletele pacienților infectați cu SARS-CoV-2 sunt în concordanță cu alte rapoarte legate de încărcătura virală din materiile fecale. Oamenii de știință spun că prezența contaminării pe obiectele personale este de asemenea de așteptat, în special în rândul acelor obiecte care sunt des folosite de către persoanele care se află în carantină sau izolare, cum ar fi telefoanele mobile și telecomenzile, precum și echipamentele medicale care sunt în contact aproape constant cu pacientul în cauză.
Mai multe obiecte personale au fost eșantionate în mod constant în toate camerele în care se aflau persoanele diagnosticate cu COVID-19 (telefoane mobile și telecomenzi). În plus, persoanele în cauză au fost întrebate și despre obiectele pe care le-au folosit sau manipulat frecvent, iar mai multe probe suplimentare au fost colectate pe baza acestor răspunsuri: echipament medical (spirometru, pulsometru, canulă nazală), computere personale, iPads, ochelari de citit și vase folosite pentru încălzirea apei.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Aerosol and surface contamination of SARS-CoV-2 observed in quarantine and isolation care”, publicat în Nature, în iulie 2020, autori: Joshua L. Santarpia, Danielle N. Rivera, Vicki L. Herrera, M. Jane Morwitzer, Hannah M. Creager, George W. Santarpia, Kevin K. Crown, David M. Brett-Major, Elizabeth R. Schnaubelt, M. Jana Broadhurst, James V. Lawler, St. Patrick Reid & John J. Lowe
https://www.nature.com/articles/s41598-020-69286-3
2 Studiul „Detection of Airborne Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) Coronavirus and Environmental Contamination in SARS Outbreak Units”, publicat în The Journal of Infectious Diseases, 1 May 2005, Pages 1472–1477, autori: Timothy F. Booth, Bill Kournikakis, Nathalie Bastien, Jim Ho, Darwyn Kobasa, Laurie Stadnyk, Yan Li, Mel Spence, Shirley Paton, Bonnie Henry, Barbara Mederski, Diane White, Donald E. Low, Allison McGeer, Andrew Simor, Mary Vearncombe, James Downey, Frances B. Jamieson, Patrick Tang, Frank Plummer
https://academic.oup.com/jid/article/191/9/1472/862003