Aderența la tratament: de ce trebuie să urmezi recomandările medicului

Respectarea indicațiilor medicului sau farmacistului pot face diferența în ceea ce privește eficacitatea unui tratament medicamentos.

Relația dintre pacient și doctor este foarte importantă în reușita unui tratament. O relație bazată pe încredere și înțelegere va ajuta nu numai pacientul, ci și medicul. Pe de o parte, specialistul are datoria de a lua în calcul toate aspectele vieții unui pacient și de a găsi tratamentul personalizat ideal. Pe de cealaltă parte, orice persoană care merge la medic trebuie să lase în urmă senzațiile de jenă și rușine și să îi explice acestuia toate simptomele resimțite. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cazul în care una din aceste două verigi este slăbită, poate să apară neaderența la tratament. Un sondaj1 realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că aproximativ 50% dintre pacienți nu urmează tratamentul recomandat, mai ales cei diagnosticați cu hipertensiune, diabet și astm. Majoritatea acestora se vor întoarce din păcate la spital în situații mai grave, iar specialiștii se vor ocupa direct de administrarea tratamentului.

Ce înseamnă aderența la tratament?

Pentru medici și farmaciști, complianța pacientului, sau aderența la tratament, reprezintă gradul cu care pacientul le urmează sfaturile pentru autoadministrarea tratamentului. De cele mai multe ori este vorba de administrarea corectă a medicamentelor, dar poate fi vorba și de:

  • Îngrijirea unui dispozitiv medical (rana cauzată de pacemaker sau punga de colostomie)
  • Urmarea unei diete corespunzătoare afecțiunii (mai ales pentru pacienții cu diabet)
  • Efectuarea exercițiilor fizice recomandate
  • Efectuarea psihoterapiei recomandate
  • Eliminarea obiceiurilor nesănătoase (precum fumatul sau consumul excesiv de alcool)

Ce cauzează neaderența la tratament

Factorii care determină o persoană să nu urmeze cu precizie recomandările unui medic sunt multipli, și pornesc de la considerentele financiare, până la factorii demografici precum vârsta, sau stigmatizarea afecțiunii. Cei mai comuni factori pentru neaderență sunt:

  • Statutul financiar - Dacă o persoană nu își poate permite un anumit medicament, șansele să urmeze terapia sunt reduse semnificativ. 
  • Informațiile primite de la medic - Comunicarea dintre medic și pacient este corelată cu respectarea mai bună a tratamentului, potrivit studiilor.2 Această descoperire ar putea contribui la modul în care se organizează educația medicală sau la intervenții pentru îmbunătățirea aderenței. Comunicarea este un factor important asupra căruia medicii au un anumit control în a-și ajuta pacienții să adere la tratament, prin prezentarea tuturor informațiilor despre o afecțiune și medicamentație.
  • Dezinformarea față de efectele medicamentelor - Tot un factor al comunicării medic-pacient, asupra căruia are un efect nu doar doctorul, ci și farmacistul.
  • Frica de efectele secundare - Medicul trebuie să prezinte pacientului atât beneficiile, cât și potențialele efecte adverse ale unui anumit tratament. În cazuri speciale, pot fi recomandate ședințe de terapie de grup pentru persoanele cu aceeași afecțiune, pentru a discuta deschis despre efectele adverse și a spori aderența la tratament.
  • Lipsa de memorie - Uneori, un factor atât de banal precum uitarea poate duce la nerespectarea tratamentului. Cu cât un pacient are de luat mai multe medicamente pe zi, la ore diferite, înainte sau după masă, cu atât îi va fi mai greu să se adapteze tratamentului. Șansele de neaderență sporesc dacă pacientul este în vârstă.

Întrebări pe care să i le adresezi medicului

Dacă ai primit o rețetă pentru un anumit medicament sau mai multe dar în farmacie ai observat nereguli (cost prea mare, mod de administrare prea complex etc.), îi poți adresa medicului una dintre aceste întrebări:

  1. Există o alternativă mai puțin costisitoare? 

Unele firme producătoare de medicamente pot avea procese de fabricație foarte diferite și mai costisitoare față de altele, chiar dacă este vorba de aceeași substanță activă. Nu te sfii să întrebi medicul sau farmacistul dacă medicamentul prescris există pe piață într-o formulă mai accesibilă pentru bugetul tău. 

  1. Cum mă pot informa despre efectele secundare ale medicamentului?

Pe lângă prospectul atașat medicamentului, medicul îți poate recomanda o broșură care evidențiază efectele secundare. Pentru afecțiunile cronice, îți poate oferi o listă de alimente recomandate și nerecomandate sau exerciții fizice indicate, precum și interacțiunea medicamentelor cu unele alimente. Este bine să păstrezi broșura lângă medicamente, pentru a o putea consulta la nevoie. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
  1. Pot modifica doza medicamentului?

Dacă îți este dificil să îți amintești să iei pastila de 3 ori pe zi, întreabă medicul dacă ai putea lua un medicament cu doză mai mare, dar o singură dată pe zi. Unele medicamente au același efect administrate astfel la fel ca în cazul în care sunt administrate de mai multe ori pe zi. Adresează-te mereu medicului sau farmacistului înainte de a lua această decizie.



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Sondajul ”Adherence to Long-term Therapies: Evidence for Action”, publicat de World Health Organization, în 2003.
  2. Studiul ”Physician Communication and Patient Adherence to Treatment: A Meta-analysis”, publicat în Medical Care, în 2010, autori: Kelly B. Haskard Zolnierek, M. Robin DiMatteo.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0