Adenovirusurile: ce sunt și cum poate fi prevenită infectarea

Adenovirusurile umane cauzează diferite boli cum ar fi bronșita acută sau pneumonia virală. Cea mai simplă metodă de prevenire este spălatul pe mâini regulat.

Potrivit unei revizuiri¹ din 2018, adenovirusurile umane sunt acele virusuri care afectează de obicei ochii sau tractul respirator superior sau inferior. Conform CDC, adenovirusurile pot provoca mai multe boli, inclusiv receala obișnuită, simptome asemănătoare gripei, febră, durere în gât, bronșită acută, pneumonie, conjunctivită, gastroenterită acută și inflamația stomacului sau a intestinelor.

Există 49 de tipuri de adenovirus care pot afecta oamenii. Cu toate acestea, un articol din 2020, apărut în National Center for Biotechnology Information, afirmă că majoritatea infecțiilor cu adenovirus sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că este posibil ca persoanele care iau aceste virusuri să nu prezinte niciun simptom.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există o serie de adenovirusuri diferite care pot provoca focare grave. Acestea includ:

  • tipurile de adenovirus 3, 4 și 7, care provoacă boli respiratorii acute
  • adenovirusul de tip 14, care de asemenea provoacă boli respiratorii acute
  • tipurile de adenovirus 8, 19, 37, 53 și 54, care pot provoca un tip de conjunctivită extrem de contagioasă
  • tipurile de adenovirus 40 și 41, care provoacă gastroenterită, în special în rândul copiilor.

Ce simptome au persoanele infectate cu un adenovirus

Simptomele pot varia în funcție de boala pe care o are o persoană.

Keratoconjunctivită epidemică

Keratoconjunctivita epidemică este o infecție extrem de contagioasă, care provoacă inflamația conjunctivei. Tipurile de adenovirus 8, 19, 37, 53 și 54 pot provoca această afecțiune, care duce la roșeață pe partea albă a ochiului, precum și pe pleoapele interioare superioare și inferioare. Alte simptome ale acestei afecțiuni includ ochii apoși, mâncărimi oculare, sensibilitate la lumină, vedere neclară cu intermitențe.

Potrivit unui articol din 2020, această problemă afectează de obicei un ochi și apoi se răspândește la celălalt. Simptomele pot dura până la 21 de zile, iar persoana afectată este contagioasă timp de aproximativ 2 săptămâni. Nu pare să existe un tratament eficient pentru keratoconjunctivită, dar simptomele se pot atenua prin utilizarea de lacrimi artificiale, comprese reci și antihistaminice topice.

Boli respiratorii

Tipurile de adenovirus 3, 4, 7 și 14 pot provoca diferite boli respiratorii. Un studiu² din 2016 a constatat că majoritatea persoanelor infectate cu adenovirus au prezentat aceleași simptome respiratorii și anume febră, tuse, dificultăți de respirație, greață sau vărsături și secreții nazale abundente.

Tratamentul depinde de ce tip de infecție respiratorie are o persoană. Cu toate acestea, următoarele pot ajuta la atenuarea simptomelor: utilizarea unor descongestionante, odihnă, multe lichide și mai ales băuturi calde (ceaiuri de plante, supe clare), folosirea unui umidificator sau inhalarea aburilor de la apa fierbinte din cadă, în care se pot pune și câteva picături de ulei de eucalipt.

Pneumonie virală

Adenovirusurile 3, 4, 7 și 14 pot provoca pneumonie virală. Adenovirusul cauzează cel mai frecvent pneumonie la persoanele cărora li s-a efectuat un transplant de organ sau de măduvă osoasă. Potrivit American Lung Foundation, simptomele pneumoniei virale se instalează treptat și includ febră, tuse seacă, durere de cap, dureri musculare, slăbiciune, dificultăți de respirație, o durere ascuțită ca un junghi în piept (care se agravează atunci când persoana afectată respiră profund sau tușește), pierderea poftei de mâncare, oboseală.

Simptomele pneumoniei virale tind să se înrăutățească în câteva zile de la debut. Unele persoane pot face febră mare, iar buzele pot deveni ușor albastre sau violete. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să se solicite ajutor medical.

Tratamentul se concentrează de obicei pe atenuarea simptomelor. Persoana bolnavă poate lua aspirină pentru a controla febra sau antiinflamatoare nesteroidiene și e bine să bea multe lichide (apă, ceaiuri de plante), să inhaleze aburi și să se odihnească.

Bronșită acută

Bronșita acută este rezultatul inflamației bronhiilor din plămâni. Tipurile de adenovirus 3, 4, 7 și 14 pot provoca această boală. Printre simptomele bronșitei acute se numără tusea cu mucus alb, un sentiment general de neliniște, respirația dificilă și șuierătoare, secreții nazale abundente, o durere în gât și febră.

Bronșita acută dispare de obicei în decurs de 3 săptămâni. Tratamentul se concentrează pe atenuarea simptomelor, deoarece corpul luptă împotriva virusului. E bine ca persoana afectată să se odihnească din plin, să se hidrateze corespunzător, să folosească un spray nazal cu apă de mare, să inhaleze aburi.

Gastroenterita acută

Gastroenterita acută este o boală frecvent întâlnită, provocată de adenovirusul de tip 40 sau 41. Unele dintre simptomele gastroenteritei acute includ: trei sau mai multe episoade zilnice de diaree apoasă, greaţă, vărsături, febră, dureri abdominale. 

Persoana care se confruntă cu gastroenterita trebuie să rămână hidratată și să înlocuiască electroliții pierduți. De asemenea, poate lua medicamente antiemetice, cum ar fi subsalicilatul de bismut.

Adenovirusurile sunt contagioase?

Adenovirusurile sunt un grup de virusuri care se transmit prin diverse metode, cele mai obișnuite fiind:

  • contactul strâns, cum ar fi atingerea sau strângerea mâinii unei persoane
  • tuse și strănut
  • atingerea unui obiect sau a unei suprafețe infectate, apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor fără a spăla mai întâi mâinile.

Adenovirusurile se pot răspândi și prin scaunele infectate - de exemplu, în timpul schimbării scutecului. Unele adenovirusuri sunt contagioase prin intermediul apei, în special tipurile 4 și 7, dacă nu există suficient clor în apă. Uneori, adenovirusurile sunt transmisibile chiar dacă o persoană nu prezintă simptome. Infectarea cu un adenovirus luat de la o persoană fără simptome poate fi mai rapidă dacă destinatarul are un sistem imunitar slăbit.

Cum se previne infectarea cu adenovirusuri

O tehnică simplă de prevenire este spălatul pe mâini corect și în mod regulat sau, când apa și săpunul nu sunt disponibile, folosirea unui gel cu 70% alcool, cum este Guard X. În mod ideal, oamenii ar trebui să se spele pe mâini:

  • înainte și după pregătirea mâncării
  • înainte de a consuma alimente
  • înainte și după ce au atins o persoană care a vomitat sau care are diaree (cum ar fi un copil bolnav)
  • înainte și după tratarea tăieturilor și rănilor
  • după folosirea băii
  • după schimbarea scutecului sau după ce au ajutat pe cineva să folosească baia
  • după suflarea nasului, tuse sau strănut
  • după ce au atins un animal, hrană pentru animale sau excremente de animale, cum ar fi nisipul murdar pentru pisici
  • după ce au atins orice fel de gunoi.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Adenoviruses
https://www.cdc.gov/adenovirus/about/symptoms.html
CDC - When and How to Wash Your Hands
https://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html
NCBI - Human adenovirus infections: update and consideration of mechanisms of viral persistence
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6367924/
1. Studiul „Human adenovirus infections: update and consideration of mechanisms of viral persistence”, apărut în Published in final edited form as: Curr Opin Infect Dis. 2018 Jun; 31(3): 251–256. doi: 10.1097/QCO.0000000000000451, autori: Jay R. Radke și James L. Cook
NCBI - Keratoconjunctivitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542279/
NCBI - Human Adenovirus Associated with Severe Respiratory Infection, Oregon, USA, 2013–2014
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880082/
2. Studiul „Human Adenovirus Associated with Severe Respiratory Infection, Oregon, USA, 2013–2014”, apărut în Emerg Infect Dis. 2016 Jun; 22(6): 1044–1051.
doi: 10.3201/eid2206.151898, autori: Magdalena Kendall Scott et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0