7 soluții la îndemână pentru protejarea ficatului

Ficatul are sute de funcții vitale, printre care ajută organismul să digere hrana, să stocheze energia și să elimine toxinele. Având atât de multe funcții vitale în organism, este important să-ți păstrezi ficatul în cea mai bună formă. 

Nu consuma alcool în exces

Un astfel de obicei, practicat cu regularitate, o perioadă lungă de timp, se reflectă deseori în îmbolnăvirea ficatului și posibil, a pancreasului. Abuzul de alcool poate provoca în primă fază acumulare de grăsime (ficat gras sau steatoză). Apoi, provoacă inflamație (hepatită alcoolică) și în ultimă fază ciroză, o boală, deseori, ireversibilă. 

Renunță la alimentele procesate

Chiar dacă nu ai probleme cu greutatea, o dietă săracă în nutrienți, bogată în alimente de tip fast-food și în băuturi zaharoase, pot afecta ficatul, cauzând boli hepatice grase non-alcoolice. Afecțiunile hepatice non-alcoolice sunt influențate, printre altele, și de diabet zaharat, de dislipidemie, de infecții virale cronice, cum este infecția cu virusul hepatitic B sau C și de tabagism. Adoptă o dietă sănătoasă, bogată în produse proaspete, carne slabă, cereale integrale și limitează consumul de carbohidrați rafinați (precum zahărul). 

Consumă alimente cu frunze verzi

Broccoli, spanacul, varza creața și varza de Bruxelles sunt recomandate, îndeosebi, pentru că acestea contribuie la protecția ficatului. Ce mai poți să incluzi în meniul zilnic? Grepfrut, afine, merișoare, pește gras, migdale, struguri. Toate au în compoziție substanțe benefice care previn daunele la nivelul ficatului. 

Nu uita de mișcare!

Exercițiile fizice nu sunt recomandate doar ca să scapi de kilogramele în plus, ca să ai o siluetă de vis, ci mențin sănătatea ficatului. Așa că ar trebui să faci cel puțin 30 minute de mișcare, 5 zile pe săptămână. În felul acesta, îți vei putea menține greutatea sub control și previi bolile hepatice grase non-alcoolice, care pot duce la ciroză. 

Bea cafea cu moderație

Se spune că această băutură are efect antiinflamator și poate preveni depunerile de grăsime la nivelul ficatului. Totuși, nu depăși 3 cești de cafea pe zi și nu le consuma după ora 15.00, pentru că pot interfera cu un somn de calitate.

Ia medicamente doar la recomandarea medicului

Acetaminofenul, un ingredient care se găsește în medicamentele pentru răceală și tuse, în doze mari, poate provoca insuficiență hepatică. De aceea, discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei și nu depăși doza recomandată de acesta. De asemenea, nu lua mai multe medicamente care conțin acest ingredient și nu le administra niciodată cu alcool.

Ia-ți măsuri de precauție atunci când folosești produse de uz casnic

Unele produse de curățare și insecticide au în compoziție substanțe chimice care pot afecta ficatul. De aceea, evită contactul direct cu acestea și, eventual, poartă o mască și aerisește încăperea atunci când utilizezi astfel de produse. Și aditivii din țigări pot deteriora ficatul, așa că este un bun motiv ca să renunți la fumat.

Pe lângă recomandările despre care ți-am vorbit, este important ca pentru o stare bună de sănătate să respecți și orelor de odihnă şi de somn și să gestionezi stresul. 

Prețuiește sănătatea!

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0