5 mituri despre suplimentele alimentare, DEMONTATE

Suplimentele alimentare au capatat tot mai multa popularitate in ultimii ani. Totodata, au aparut si o serie de mituri despre acestea, pe care le vom demonta in acest articol, cu argumente oferite de specialisti.

Sanatatea devine o preocupare constanta pentru multi dintre noi, de aici si interesul tot mai mare pentru suplimentele alimentare. Administrarea acestor suplimente in dozele recomandate contribuie la mentinerea sanatatii si a starii de bine, de aceea medicii ne sfatuiesc adesea sa le folosim.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Popularitatea suplimentelor alimentare vine, insa, cu un pret – au aparut multe idei preconcepute despre acestea, iar oamenii fac adesea confuzii ce le pot cauza probleme majore.

Iata care sunt cel mai des auzite mituri despre suplimentele alimentare, dar si care este, de fapt, adevarul:

Toate suplimentele alimentare sunt benefice – Fals! Este adevarat ca suplimentele alimentare sunt facute din ingrediente naturale si fac bine organismului. Exista, insa, si situatii in care anumite suplimente sunt contraindicate unui pacient ce sufera de anumite probleme. Totodata, pe piata sunt si suplimente de calitate indoielnica, iar pentru a te asigura ca le iei pe cele mai bune, trebuie sa citesti cu atentie eticheta produsului inainte de a-l achizitiona.

Orice supliment alimentar ti se potriveste – Fals! Trebuie sa citesti cu atentie eticheta produsului pe care vrei sa il administrezi, astfel incat sa afli recomandarile facute de producator. Totodata, se recomanda o discutie cu medicul de familie pe tema suplimentelor alimentare.

Exista unele afectiuni cu contraindicatie clara in ceea ce  priveste administrarea unei doze marite de anumite minerale si vitamine. De asemenea, unele medicamente pe care le ia pacientul pot interactiona cu unele suplimente alimentare. Medicul este cel in masura sa lamureasca pacientul cu privire la suplimentele care ii priesc.

De pilda, tot mai multi medici recomanda pacientilor care iau tratament pentru colesterol sa urmeze o cura de suplimente pe baza de coenzima Q10, din cauza ca medicamentele pentru colesterol reduc nivelul acestei enzime importante.

Suplimentele pot fi administrate in orice doza – Fals! Ce e mult strica si in cazul suplimentelor alimentare. In cazul vitaminelor solubile in grasimi si a unor minerale, poate sa apara toxicitatea. De pilda, vitaminele A, D, E si K se pot acumula in organism si astfel apare toxicitatea. De aceea, se recomanda respectarea indicatiilor oferite de productor ori de medic cu privire la doza zilnica de supliment administrata.

Nu avem nevoie de suplimente niciodata – Fals! Este adevarat ca organismul are capacitatea de a-si lua din alimentatie vitaminele si mineralele de care are nevoie, insa sunt si situatii in care acesta nu reuseste sa obtina cat ii trebuie. Alimentele de slaba calitate pe care le consumam, unele afectiuni de care suferim si stilul de viata nesanatos contribuie la aparitia deficitului de vitamine sau de alti nutrienti. De aceea, suplimentele pot fi necesare.

Suplimentele alimentare nu sunt sigure pentru sanatate – Fals! Rareori apar efecte adverse in urma administrarii suplimentelor alimentare, comparativ cu administrarea medicamentelor, situatie in care adesea apar reactii adverse. Suplimentele de buna calitate contin extracte din plante si sunt fabricate in conditii extrem de stricte.

Suplimentele alimentare pot contribui la mentinerea starii de bine, asa cum pot fi folosite si pentru combaterea anumitor carente nutritionale. Consulta-te cu medicul tau si nu iti vei pune sanatatea in pericol folosind asemenea suplimente, ba chiar vei sustine buna functionare a organismului.

In situatii specifice, suplimentele alimentare iti pot fi de folos fara sa ai de-a face cu un deficit. De pilda, in perioada menopauzei, suplimentele cu Omega 3 contribuie la ameliorarea simptomelor specifice. Totodata, vitamina D contribuie la mentinerea sistemului osos sanatos, prevenind astfel afectiuni precum osteoporoza.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “Three myths about dietary supplemets and knowing the right answers is good for your integrative medicine practice”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Loren Israelsen si Frank Lampe

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0