1 persoană din 5 infectată cu SARS-CoV-2 este asimptomatică [studiu]

Ne confruntăm cu o pandemie fără precedent în care mulți factori rămân încă necunoscuți. Ratele de mortalitate raportate în contextul pandemiei SARS-CoV-2 diferă substanțial de la o țară la alta. Pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu spectrul său clinic larg, de boală asimptomatică până la boală severă, rata de mortalitate este parametrul fiabil pentru a prezice consecințele pandemiei.

În acest context, oamenii de știință au efectuat un studiu, publicat în mai 2020, într-unul dintre principalele focare ale pandemiei din Germania. Cercetătorii au intervievat și au testat 919 persoane din 405 de gospodării din Gangelt, un oraș din districtul Heinsberg. Acest orășel a devenit unul dintre principalele focare ale epidemiei de coronavirus din Germania, după ce un cuplu infectat a participat la un carnaval local.

În urma testării acestor persoane, cercetătorii au descoperit că 15% din populația din Gangelt este infectată cu noul coronavirus SARS-CoV-2, având o rată de mortalitate de 0,37% și că  o persoană din cinci infectată cu noul coronavirus nu prezintă simptome. 

Proiectând acest lucru la nivel național, oamenii de știință au estimat că 1,8 milioane de oameni din Germania ar putea să fi contractat deja COVID-19 - de 10 ori mai mult decât se reflectă în datele confirmate oficial. Dar, în mod crucial, studiul arată, de asemenea, că proporția de persoane asimptomatice a ajuns la 22%.

Totuși, studiile efectuate pe gospodăriile cu mai multe persoane au arătat că riscul de a infecta o altă persoană a fost surprinzător de mic. Rata de infecție la copii, adulți și vârstnici este foarte similară și aparent nu depinde de vârstă, au ajuns la concluzia oamenii de știință. De asemenea, nu există diferențe semnificative între sexe.

Este important de menționat că datele de mai sus au provenit de la o comunitate mică, non-urbană și pot să nu reflecte proporțiile care se pot întâlni în mari aglomerări urbane.

 

Cum s-a desfășurat studiul 

919 participanți la acest studiu din 405 de gospodării au fost intervievați și testați între 30 martie și 6 aprilie 2020, la șase săptămâni de la izbucnirea infecției în Germania. Cercetătorii au luat exudate din gât și au efectuat analize de sânge. În faza acută a infecției, mai exact în prima săptămână sau în primele două săptămâni, reacția în lanț în timp real a polimerazei de tip revers-transcriptază (real-time reverse-transcription polymerase chain reaction, rRT-PCR) pentru identificarea ARN-ului viral, care surprinde amprenta genetică a SARS-CoV-2, este foarte fiabilă, susțin specialiștii. La două sau trei săptămâni după producerea infecției, sistemul imunitar construiește răspunsuri la anticorpi împotriva virusului. Identificarea anticorpilor (imunoglobulinelor) de tip IgM și IgG s-a făcut prin imunotestare serologică. 

Oamenii de știință spun că doar prin combinarea acestor teste au fost capabili să detecteze infecțiile acute, precum și persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus, dar nu prezentau simptome. Profesorul Martin Exner, de la Universitatea din Bonn și co-autor al studiului a declarat că, aparent, la o persoană din cinci infecția progresează fără simptome vizibile. Astfel, aceste persoane care sunt asimptomatice pot să-i infecteze pe cei din jur fără să știe. De aceea, cercetătorii au subliniat importanța menținerii distanței sociale, precum și a respectării practicilor de igienă de bază. 

Deși numărul de infecții din această comunitate nu este reprezentativ pentru alte părți ale lumii, rata de mortalitate calculată pe baza ratei infecției din această comunitate poate fi utilizată pentru a estima procentul de persoane infectate în funcție de numărul de decese înregistrate în alte locuri cu caracteristici similare ale populației. 

Riscul de infecție neașteptat de scăzut în rândul persoanelor care locuiesc în aceeași gospodărie are implicații importante pentru a ține sub control răspândirea virusului SARS-CoV-2, sunt de părere specialiștii. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Infection fatality rate of SARS-CoV-2 infection in a German
community with a super-spreading event”, publicat pe medRxiv, mai 2020, autori: Hendrik Streeck, Bianca Schulte, Beate Kuemmerer, Enrico Richter, Tobias Hoeller, Christine Fuhrmann, Eva Bartok, Ramona Dolscheid, Moritz Berger, Lukas Wessendorf, Monika Eschbach-Bludau, Angelika Kellings, Astrid Schwaiger, Martin Coenen, Per Hoffmann, Markus Noethen, Anna-Maria Eis-Huebinger, Martin Exner, Ricarda Schmithausen, Matthias Schmid, Beate Kuemmerer
The Brussels Times - One in five people infected with Covid-19 have no symptoms
https://www.brusselstimes.com/all-news/belgium-all-news/health/109566/one-in-five-people-infected-with-covid-19-have-no-symptoms/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0