Ce poti face ca sa nu te mai confrunti cu sentimentul de vinovatie

Este cel puțin curios cu ce viteză alergăm spre sentimentul de vinovăție, îl îmbrățișăm, îl strângem la piept și nu-i mai dăm drumul, deși faptul că ne aflăm în această situație ne face foarte mult rău. Te ajută la ceva să spui „e vina mea”? Cum să privești mai clar vinovăția și cum faci să nu se cronicizeze?

„Am întârziat, am lăsat ușa deschisă, am pierdut portofelul, m-am certat cu mama, m-am despărțit de iubit, m-am enervat, m-am îmbolnăvit”... pentru toate acestea avem deja un răspuns, scurt și cuprinzător: „E vina mea”. Oare de unde vine nevoia aceasta de a împărți imediat lucrurile în vinovate și nevinovate? Unii spun: „Este vina ambelor persoane implicate!” Dar în loc să privim așa, nu am putea privi în așa fel încât... să nu fie vina nimănui? Pentru că, din păcate, sentimentele de vinovăție pot distruge o persoană, cercetările arătând că un om care se simte vinovat se poate retrage în consum excesiv de alcool, izolare, anxietate și depresie.

Cum ești cu stima de sine?

Când arunci vina ori pe alții, ori pe tine...

Un cuplu vechi discută aprig despre despărțire. Ea zice: „Tu nu m-ai ascultat niciodată, ție nu ți-a păsat...etc.” El, ușor agasat sau chiar plictisit de discursul ei, îi reproșează la rândul lui tot ce-i trece prin minte în secunda respectivă, nu pentru că ar crede neapărat toate acele lucruri, dar trebuie stabilit o dată pentru totdeauna a cui e vina, nu? Vina, însă, mai are un neajuns, pare să răspundă exhaustiv la orice întrebare ulterioară. Dacă ceva sau cineva poartă vinovăția, atunci ce rost mai au întrebările?

Așadar, în loc să ne dăm cu capul de pereți strigând în van „e vina mea” sau „e vina ta” mai bine ne așezăm frumos într-un fotoliu și ne punem întrebări mai lucrative, despre noi înșine, despre ce ne-ar plăcea să trăim și mai ales cum. Ce vrem de la noi? Ce vrem de la partener? E el vinovat că situația din prezent este într-un fel sau altul? Sau vinovăția este împărțită? Sau, nu mai bine uităm de vinovăție, vedem împreună care sunt problemele noastre și ne aliem ca să le rezolvăm împreună?

Sentimentul de vinovăție poate avea rădăcini adânci

Vinovăția poate veni din multe locuri:

Educația și valorile primite în copilărie

O educație strictă și perfecționistă primită în copilărie poate induce un sentiment de vinovăție atunci când standardele impuse nu sunt atinse. Regulile religioase sau culturale rigide pot amplifica vinovăția, mai ales dacă persoana încalcă valorile internalizate. Dacă un copil este învinuit sau criticat în mod repetat, el poate dezvolta o predispoziție de a simți vină foarte ușor, în fața oricărei greșeli cât de mici, reale sau imaginare. 

Experiențe de viață

Dacă o persoană a făcut anumite acțiuni care au rănit pe cineva (intenționat sau nu), aceasta poate rămâne încărcată de vinovăție - chiar dacă persoana respectivă îi spune sincer: „eu te-am iertat”. Oamenii pot simți vinovăție și pentru lucruri dincolo de puterea lor, cum ar fi diferite pierderi venite din senin sau accidente. De asemenea, în situații extreme (războaie, dezastre naturale), unii oameni simt vinovăția supraviețuitorului, întrebându-se de ce ei au scăpat, iar alții nu.

Relații interpersonale

Vinovăția poate apărea și din sentimentul că nu ai făcut suficient pentru cineva drag. La fel, infidelitatea sau încălcarea unei promisiuni poate declanșa vinovăția. Mai mult decât atât, unii oameni folosesc vinovăția ca instrument pentru a controla sau influența comportamentul altora.

Perfecționismul

Persoanele care își setează standarde imposibil de atins simt că e vina lor atunci când nu reușesc să facă ce și-au propus, chiar dacă au făcut tot posibilul - și chiar dacă scopul stabilit era unul nerealist.

Convingeri și gânduri distorsionate

Uneori, oamenii se simt vinovați pentru lucruri care nu sunt responsabilitatea lor, cum ar fi starea emoțională a altor persoane). Și interpretarea eronată a unor evenimente poate duce la vinovăție - sunt persoane care tind să creadă că au făcut ceva greșit, chiar dacă faptele nu le confirmă acest lucru.

Presiunea socială

Normele și așteptările societății pot genera vinovăție atunci când cineva se simte „în afara standardelor”. Multe femei, de exemplu, tind să simtă vinovăție (sau să fie învinovățite chiar de persoane dragi) dacă nu reușesc să aibă și familie, și carieră și o viață socială.

Cum gestionezi vinovăția?

Există strategii sau idei care te ajută să faci fața sentimentului de vinovăție, această năstrușnică creație umană.

Amintește-ți că perfecțiunea nu există

Nimeni nu e perfect, nici măcar prietenii noștri sau membrii familiei noastre, care par să ducă vieți perfecte, lipsite de sentimentul de vinovăție. Faptul că tânjim după perfecțiune, indiferent de sectorul vieții noastre, este o cale directă spre eșec, pentru că perfecțiunea nu poate fi niciodată atinsă. Amintește-ți că noi toți facem greșeli și că important este să fii conștient de greșelile pe care le faci, să accepți că ești și tu un simplu om care uneori spune sau face ce nu ar trebui.

Învață din propriul comportament

Scopul vinovăției nu este să te facă să te simți prost în legătură cu tine, doar de dragul de a te simți prost. Sentimentul de vinovăție apare pentru că încerci să îți atragi ție atenția, astfel încât să poți învăța ceva din respectiva experiență. Dacă învățăm din comportamentul nostru, vom avea un risc mai mic să repetăm iar și iar acea greșeală, în viitor. Dacă ai spus, în mod accidental, un lucru jignitor altei persoane, vina ta îți spune că: ar trebui să îți ceri iertare față de acea persoană și să te gândești ceva mai mult înainte de a vorbi. Acesta nu e un lucru rău, dimpotrivă, faptul că ai simțit vinovăție te ajută să devii un om mai  bun.

Acceptă că ai făcut ceva greșit și mergi mai departe

Una e să recunoști că ai greșit, și alta este să te și ierți pentru ceva ce consideri că a fost vina ta. Dacă știi că ai făcut un lucru greșit ori că ai rănit pe cineva, va trebui să accepți că nu poți schimba trecutul. Din fericire, poți face anumite modificări în comportamentul tău, dacă și când este indicat să faci asta, pentru ca în viitor să acționezi altfel.

Așa că încearcă acest exercițiu: acceptă că ai greșit, cere-ți iertare sau revanșează-te pentru comportamentul neadecvat, într-o manieră potrivită, iar apoi mergi mai departe și lasă trecutul în urmă. Cu cât te concentrezi pe ideea că puteai face mai mult sau că puteai face lucrurile altfel, cu atât acel lucru va continua să te deranjeze și îți va afecta starea de spirit și relațiile.

Cum să te ierți dacă simți vinovăție pentru ceva din trecut?

Iertarea de sine este un proces complex, dar esențial pentru bunăstarea emoțională și pentru a duce în continuare o viață cât mai bună.  Primul pas este să îți permiți să simți vinovăția fără să o reprimi sau să o ignori. Analizează ce anume te face să te simți vinovat: este o acțiune, o decizie sau o greșeală față de cineva? Acceptarea realității situației ajută la clarificarea gândurilor și emoțiilor.

Oferă-ți timpul necesar pentru a înțelege circumstanțele în care ai acționat. Erai sub presiune? Aveai informații incomplete? Poate ai făcut ce ai considerat mai bine în acel moment pentru tine, fără să vrei să faci rău altcuiva? Răspunde-ți cu cea mai mare sinceritate. A înțelege că nimeni nu este perfect și că toți facem greșeli de-a lungul vieții este crucial. Greșelile tale nu te definesc: concentrează-te pe ideea că, deși ai făcut ceva pentru care simți o vină, asta nu înseamnă că ești o persoană rea. 

Întreabă-te: ce am învățat din această experiență? Cum pot evita să fac aceeași greșeală în viitor? Transformarea vinovăției în oportunitate de creștere personală te poate ajuta să găsești un sens situației. 

Dacă este posibil, încearcă să repari situația. Cere iertare persoanei afectate, dacă e vorba de o altă persoană asociată cu sentimentul tău de vinovăție, sau dacă e vorba doar de tine fă ceva pozitiv care contrabalansează greșeala. Atenție, dacă i-ai făcut un rău unei persoane, aceasta nu e obligată să te ierte. Dar tu ai nevoie să știi că i-ai cerut iertare.

Imaginează-ți că un prieten drag ar trece printr-o situație similară. Cum i-ai vorbi? Ce i-ai spune? Aplică aceeași blândețe și empatie față de tine. Îți poți spune lucruri precum: „Am greșit, am făcut rău, știu, dar merit să fiu iertat și să merg mai departe”.

Renunță la așteptările nerealiste, pentru că, așa cum am discutat, perfecționismul poate amplifica vinovăția. Acceptă că este firesc să greșești și că nu poți controla totul. Fii sincer cu privire la ce poți schimba și ce nu.

Uneori, vinovăția poate fi atât de profundă încât e dificil să o gestionezi singur. Vorbește cu un prieten de încredere, un membru al familiei sau un terapeut. Un alt om te poate ajuta să vezi situația dintr-o perspectivă diferită. Nu uita că iertarea de sine este un proces, nu un moment unic. Amintește-ți constant că faci eforturi pentru a deveni o persoană mai bună. Meditația, scrisul într-un jurnal sau rugăciunea pot fi instrumente utile care să te ajute și să scapi de vinovăție, și să devii un om mai bun.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PsychCentral - How to Deal with Guilt So It Doesn’t Drag You Down
https://psychcentral.com/health/tips-for-dealing-with-guilt
Stop it now - Guilt and shame
https://www.stopitnow.org.uk/self-help-module/guilt-and-shame/
PMC - Strategies of adults for dealing with feelings of guilt – findings from a large web-based survey
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10501435/
Studiul „Strategies of adults for dealing with feelings of guilt – findings from a large web-based survey”, apărut în Health Psychol Rep. 2022 Jul 8;11(1):22–37. doi: 10.5114/hpr/150501, autori: Tobias Luck, Claudia Luck-Sikorski


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0