Studiile explica de ce e bine pentru copil sa luati masa in familie

Programul aglomerat al parintilor, jobul acestora precum si gradinita, scoala si activitatile extrascolare ale copiilor, fac ca mesele in familie sa fie din ce in ce mai rare. Ei bine, specialistii ne dovedesc ca mesele luate in familie au o serie de beneficii pentru cei mici.

Cercetatorii straini au facut o serie de studii care au confirmat efectele benefice ale meselor consumate in prezenta familiei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata care sunt principalele efecte pozitive ale meselor in familie, confirmate de catre studiile facute in domeniu:

Scad riscul de abuz de substante interzise

Micul dejun, pranzul si cina luate in familie nu numai ca scad riscul de depresie in randul copiilor, insa totodata scad si riscul de consum de alcool sau droguri.

Potrivit studiului facut de cercetatorii de la Universitatea Columbia, adolescentii care nu iau masa alaturi de familie au de doua ori mai multe sanse sa incerce substante interzise, comparativ cu cei care mananca alaturi de rude de 5-7 ori pe saptamana.

Contribuie la performantele academice

Cercetatorii din cadrul Universitatii Harvard au facut un studiu care a confirmat faptul ca discutiile din timpul meselor luate in familie imbunatatesc vocabularul celor mici. Copiii cu un vocabular extins citesc mai devreme si au performante academice mai bune decat cei cu un vocabular saracacios.

Reduc riscul de obezitate si de tulburari alimentare

Mesele luate in familie contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Potrivit studiilor, copiii si adolescentii care mananca in compania familiei in mod regulat au sanse reduse de a devolta tulburari precum mancatul compulsiv, dietele frecvente, infometarea ori bulimia.

Mai mult decat atat, copiii care mananca alaturi de cei dragi in mod frecvent au tendinta de a manca mai sanatos, in comparatie cu copiii care mananca de multe ori singuri. Mesele in familie servesc drept prilej pentru discutii interesante, pentru suport emotional, dar si pentru educatie alimentara.

Sporesc stima de sine

Cercetatorii de la Universitatea Emory din Atlanta, SUA, sustin ca cei mici care iau adesea masa in familie au stima de sine crescuta si interactioneaza mai bine cu cei din jur. De asemenea, acestia au toleranta crescuta la critici ori la atitudinea neprietentoasa a celor din jur.

 

 

Ajuta copiii sa se simta sustinuti de familie

Un copil dintr-o familie care are obiceiul de a lua adesea masa impreuna se simte sustinut de cei dragi si reuseste sa faca fata mai bine provocarilor, comparativ cu un copil care mananca de cele mai multe ori singur. Este extrem de important pentru dezvoltarea armonioasa a copilului ca acesta sa se simta acceptat, iubit si inteles. Mesele luate in familie il vor ajuta pe copil sa se simta conectat la traditiile si valorile familiei din care provine.

Reprezinta o activitate placuta

Pe langa toate avantajele pe care le au mesele luate in familie, este important si faptul ca aceasta activitate este una placuta. Micul dejun, pranzul sau cina servite alaturi de cei dragi ofera cateva momente de liniste intr-o zi agitata, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0