Sindromul impostorului - ce este și cum știi dacă îl ai?

Sindromul impostorului afectează, potrivit cercetătorilor, mai bine de 70% din populația adultă. Află în cele ce urmează ce presupune acest sindrom și dacă te afli printre cei afectați.

Sindromul impostorului a fost pentru prima dată identificat în anul 1978 de către psihologii Pauline R. Clance și Suzanne A. Imes. Acestea au descris sindromul impostorului ca fiind caracterizat de incapacitatea adulților de a-și accepta realizările profesionale și de teama persistentă a acestora de a fi deconspirați de cei din jur și de a-și pierde, astfel, statutul social. 

Sindromul impostorului afectează în special femeile

În ciuda competențelor profesionale incontestabile, cei care suferă de acest sindrom se simt impostori și au certitudinea că nu merită succesul care li se atribuie. Ei își explică succesul lor că fiind o chestiune care ține mai mult de noroc, de sincronizare, de anumite coincidențe și nicidecum de competențele personale. Statistic vorbind, se pare că femeile realizate din punct de vedere profesional, cu o carieră înfloritoare, sunt cel mai des afectate de sindromul impostorului.

Cu toate că sindromul impostorului nu este un diagnostic medical oficial și nu este încadrat în categoria tulburărilor psihice, specialiștii sunt de părere că problema trebuie tratată cu seriozitate, întrucât afectează stima de sine și, în timp, calitatea vieții profesionale și personale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sindromul impostorului în formă gravă, netratat cu ajutorul unui psihoterapeut, poate degenera și poate declanșa alte probleme și afecțiuni precum burnout, anxietate sau chiar depresie. Oamenii care suferă de acest sindrom trăiesc în permanență cu sentimentul de vină că nu sunt suficient de buni, dar și cu teama că vor fi demascați și totul se va duce de râpă. Ei nu îndrăznesc să accepte provocări, să își schimbe jobul sau să aplice pentru o funcție de conducere, de exemplu, întrucât sunt convinși că nu sunt capabili să se descurce la cel mai înalt nivel.

Semne care pot indica sindromul impostorului

  • Tendința de a fi perfecționist, mai ales la locul de muncă 
  • Munca în exces, statul peste program în mod regulat, din proprie inițiativă
  • Subestimarea propriilor reușite la serviciu
  • Teama permanentă de eșec
  • Desconsiderarea laudelor și a complimentelor primite la locul de muncă 
  • Incapacitatea de a accepta așa cum se cuvine criticile constructive ale oamenilor bine intenționați

Cum se poate trata sindromul impostorului?

Dacă te regăsești în semnele care indică sindromul impostorului este bine să faci tot posibilul pentru a remedia situația, și anume:

Acceptă că ai această problemă

Ca în orice altă situație, acceptarea este primul pas către vindecare. Odată ce accepți că suferi de sindromul impostorului, poți începe să iei măsuri pentru a rezolva această problemă.

Lucrează la tiparele mentale

În loc să îți spui că cei din jur vor afla că nu ești capabil din punct de vedere profesional și te vor demasca, gândește-te că ai ajuns unde ești prin propriile puteri și că este uman să nu le știi pe toate, așa că nu ai de ce să te simți stânjenit dacă nu știi ceva anume. Întotdeauna vom  întâlni oameni care știu mai multe decât noi din punct de vedere profesional (sau personal), dar acest lucru nu minimizează valoarea noastră.  

Discută despre ceea ce simți

Fie că îți dai seama sau nu, mai mult că sigur ai în jurul tău persoane care suferă de aceeași problemă. Încearcă să discuți despre ced te deranjează și vei vedea că te ajută să observi că nu ești singurul în această situație. Gândind rațional când este vorba despre altcineva, îți vei da seama că și tu te îngrijorezi degeaba de multe ori și că ar trebui să ai mai multă încredere în tine.

Cum poți să-ți sporești încrederea în tine în ceea ce privește abilitățile profesionale?

Evită gândirea negativă și învață constant. În loc să spui „nu pot”, schimbă puțin abordarea și întreabă-te „cum aș putea să...?” În loc să te plângi că ai o problemă, începe să cauți soluții pentru rezolvarea ei. În loc să îți spui că nu ești suficient de bun pe ceea ce faci, mai bine spune-ți că vei deveni mai bun cu fiecare zi care trece. Nimeni nu s-a născut învățat și toate persoanele cu adevărat profesioniste învață constant și își actualizează cunoștințele. 

Nu uita că timpul lucrează în favoarea ta. Dacă ești la început de carieră este normal să existe multe lucruri pe care nu le stăpânești suficient de bine. Cu timpul, însă, dacă ești receptiv și dispus să te dezvolți, vei ajunge mult mai competent decât erai în primele luni de muncă. Cu cât experiența de lucru se adună, cu atât vei fi mai bine pregătit în meseria ta.

Concentrează-te pe punctele forte. În loc să-ți faci o listă mentală cu câte puncte slabe ai, mai bine subliniază-le pe cele puternice și valorifică-le. În plus, există mereu loc de îmbunătățire, așa că, doar pentru că în acest moment nu te organizezi prea bine, de exemplu, nu înseamnă că nu vei învăța să faci acest lucru în timp.

Pune întrebări. Nu-ți fie teamă să întrebi și să cauți răspunsuri atunci când nu știi ceva. Decât să efectuezi greșit o sarcină pentru că nu ți-a fost clar cum trebuie să o abordezi (situație care te va ține sub stres și îndoială permanentă), mai bine clarifică totul de la început și, dacă este cazul, mai adresează întrebări și pe parcurs.

Concentrează-te pe succesele obținute. La orice loc de muncă sunt zile mai bune și mai puțin bune și fiecare persoană poate obține succese sau se poate confrunta cu insuccesele. Pune accentul pe lucrurile bune pe care reușești să le faci și trage învățăminte din cele mai puțin bune, dar nu rămâne concentrat asupra lor. 

Ascultă ce au de spus și alții. Acceptă că, uneori, punctul tău de vedere poate fi eronat și că alții pot avea o părere mai obiectivă despre anumite situații. Dacă lucrezi la un proiect care îți dă bătăi de cap, cere părerea unui coleg de încredere sau sfatul coordonatorului. Dacă soluțiile lor te ajută, nu înseamnă că erai mai puțin competent să rezolvi acea sarcină, ci pur și simplu că nu te-ai gândit și la acel unghi de abordare a problemei.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Psychological Association - Feel like a fraud?
https://www.apa.org/gradpsych/2013/11/fraud


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0