Micsorarea penisului: cele mai frecvente cauze

Micșorarea penisului reprezintă o reducere în dimensiuni a organului sexual masculin. Uneori, micșorarea acestuia este permanentă, iar alteori reducerea dimensiunilor este rezultatul unei afecțiuni tratabile sau un rezultat al stilului de viață al bărbatului.

Ce spun cercetările despre dimensiunea medie a penisului?

Mulți bărbați își fac griji cu privire la lungimea și circumferința penisului, deoarece se gândesc că alți bărbați stau mult mai bine decât ei la acest capitol. Totuși, spun cercetătorii, realitatea este că dimensiunea medie a penisului este mult mai mică decât ceea ce cred majoritatea oamenilor.

Studii recente au arătat că, în medie, dimensiunile penisului intră în următoarele categorii:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
  • Lungimea medie a unui penis flasc este de 9,16 cm;
  • Lungimea medie a unui penis flasc întins este de 13,24 cm;
  • Lungimea medie a unui penis erect este de 13,12 cm;
  • Circumferința medie a unui penis flasc este de 9,31 cm;
  • Circumferința medie a unui penis erect este de 11,66 cm.

Pentru a face o măsurătoare corectă a lungimii, de la bază la vârf, trebuie ținut cont de câteva aspecte. Partea superioară a penisului este locul unde se întâlnește cu osul pubian, iar vârful este capătul glandului. Pentru a obține cea mai precisă măsurătoare, se va presa orice grăsime existentă în fața osului pubian. Dacă se dorește aflarea circumferinței, se va măsura în jurul bazei penisului sau în mijloc.

Stresul legat de dimensiuni poate afecta serios unii bărbați

E important de știut că bărbații care se stresează excesiv din motiv de dimensiuni ale organului sexual își pot pierde încrederea în ei și bucuria de a face sex și le poate fi afectată și capacitatea de a face sex, având în vedere că anxietatea poate face dificilă obținerea unei erecții. De altfel, factorii psihologici, cum ar fi stresul, sunt cauze comune ale disfuncției erectile.

Având în vedere aceste aspecte, este totuși posibil ca penisul să se micșoreze din anumite cauze? Răspunsul este da, așa că ți-am pregătit câteva informații despre motivele care pot duce la micșorarea penisului, care sunt ireversibile și care nu și ce se poate face în această privință.

Care sunt cauzele care duc la micșorarea penisului?

Micșorarea penisului este întâlnită la scară largă pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, însă există și alte motive pentru care un penis poate să aibă dimensiuni reduse. Iată, așadar, care pot fi cauzele care duc la scăderea în dimensiuni a acestui organ sau la aparența de scădere:

Îmbătrânirea

Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, depozitele de grăsime se acumulează în artere, cauzând un flux redus de sânge în zona penisului. Acest lucru duce la slăbirea celulelor din structura mușchilor din canalele erectile din interiorul penisului. Aceste tuburi sau canale produc erecția atunci când sunt inundate cu sânge, așa că un flux sangvin mai slab înseamnă erecții mai mici sau mai puține erecții ferme.

Excesul ponderal

Impactul creșterii în greutate, în special în jurul stomacului, este un motiv de îngrijorare pentru mulți bărbați, pe măsură ce înaintează în vârstă. Deși penisul unui bărbat poate să pară mai mic odată cu creșterea în greutate, organul nu se micșorează, de fapt. Motivul pentru care arată mai mic este faptul că penisul este atașat de peretele abdominal, iar când burta se extinde, penisul este tras spre interior. Dacă bărbatul slăbește, penisul lui va reveni la forma și la dimensiunile inițiale.

Operația de cancer la prostată

Cercetările arată că bărbații care au suferit o îndepărtare pe cale chirurgicală a prostatei (când glanda a avut modificări de natură canceroasă) pot să se confrunte cu o micșorare a penisului. Un raport din International Journal of Impotence Research a arătat că 71% dintre bărbații care au suferit o operație la prostată (prostatectomie radicală) au înregistrat o oarecare micșorare a penisului. Însă cercetătorii nu știu exact de ce are loc reducerea în dimensiuni a penisului după o astfel de procedură chirurgicală.

Boala Peyronie

În această boală, un țesut fibros cicatrizat se dezvoltă în interiorul penisului, făcând că organul să devină curbat în timpul erecției. În cea mai mare parte a timpului, o erecție curbată nu este un motiv de îngrijorare, dar pentru anumiți bărbați, curbarea penisului poate fi destul de evidentă sau dureroasă. Boala Peyronie poate cauza o reducere în lungimea și în circumferința penisului. 

Uneori, boala dispare de la sine, însă în majoritatea cazurilor, va rămâne în același stadiu sau se va agrava. Tratamentul este luat în considerare în cazul în care curbarea penisului este dureroasă sau împiedică actul sexual. Scopul tratamentului este reducerea durerii, obținerea unui penis drept sau aproape drept și restabilirea și menținerea capacității de a avea act sexual.

Tratamentele nechirurgicale se aplică atunci când boala Peyronie este în faza acută și includ injecții, medicamente orale și alte terapii nemedicamentoase (dispozitive mecanice de tracțiune și vid sau terapia cu unde de șoc). Intervenția chirurgicală poate fi recomandată bărbaților care au boala Peyronie când simptomele nu se reduc cu alte tratamente, când erecțiile sau actul sexual, sau ambele, sunt dureroase sau când curba penisului împiedică actul sexual normal. Operația presupune fie îndepărtarea acelui țesut fibros din interiorul penisului, fie îndreptarea organului pentru a funcționa normal.

Medicamentele

Anumite medicamente pot cauza o scădere în dimensiuni a penisului. Aceste medicamente includ unele substanțe prescrise pentru deficitul de atenție sau hiperactivitate, unele antidepresive și antipsihotice și unele medicamente prescrise de medic pentru a trata o prostată mărită. 

Există și unele studii care au arătat că o parte dintre bărbații care au luat medicamente pentru a trata prostată mărită au raportat o dimensiune mai mică a penisului și o senzație redusă în acest organ.

Fumatul

Micșorarea penisului poate avea legătură și cu fumatul. Substanțele chimice din țigări pot deteriora vasele de sânge din penis, împiedicând organul să fie alimentat cu sânge și să se mărească. Indiferent de stimuli și de efectul asupra creierului, dacă vasele de sânge sunt afectate, penisul nu va ajunge în erecție.

Potrivit unui studiu, fumătorii aveau penisuri erecte mai scurte, comparativ cu bărbații care nu fumau, iar cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă deoarece fumatul inhibă fluxul sangvin, împiedicând penisul să se lungească adecvat.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Penile Curvature (Peyronie's Disease) 
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/penile-curvature-peyronies-disease
Taylor & Francis Online - Average-Size Erect Penis: Fiction, Fact, and the Need for Counseling
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0092623X.2020.1787279
Studiul „Average-Size Erect Penis: Fiction, Fact, and the Need for Counseling”, apărut în Journal of Sex & Marital Therapy, Volume 47, 2021 - Issue 1, 2020, https://doi.org/10.1080/0092623X.2020.1787279, autori: Bruce M. Kimg


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-sexualitate}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0