Cum să nu lași ADHD-ul partenerului să vă afecteze relația

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) a partenerului de viață vă poate afecta relația. Cum se poate ține sub control afecțiunea și cum se poate păstra în același timp, o relație armonioasă?

Deși ADHD-ul este în general diagnosticat în copilărie, multe dintre persoanele afectate se confruntă cu afecțiunea și la maturitate. Dacă partenerul tău suferă de ADHD, această boală vă poate afecta relația: lipsa de atenție, amânarea activităților de cuplu și alte simptome al ADHD-ului pot trezi furia sau frustrarea atât a persoanei afectate cât și a partenerului. Specialiștii sunt de părere, însă, că aceste probleme pot fi ținute sub control.

Lipsa de atenție este principalul simptom al ADHD-ului: partenerul tău care suferă de această afecțiune pare că nu e atent și nu te ascultă când vorbești ori nu se ține de promisiunile făcute și atunci te simți ignorat. În realitate, e posibil să te aprecieze și să te iubească foarte mult, dar să fie distras de telefon, televizor sau de propriile gânduri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

E important să îi spui, cu calm, cum te face această situație să te simți. Dacă îți ții nemulțumirile pentru tine, mai târziu e posibil să izbucnești cu violență, situație care nu vă face bine niciunuia. Roagă-ți partenerul ca, atunci când aveți ceva important de discutat, să stabiliți câteva momente în care să vorbiți față în față, fără telefon, televizor sau alți factori care să îl distragă. De asemenea, dacă îi ții mâinile în ale tale când vorbiți, acest lucru îl poate ajuta să se concentreze.

O altă problemă cu care se confruntă o persoană cu ADHD este hiperconcentrarea. Acest lucru poate fi util într-o oarecare măsură, la serviciu, mai ales atunci când trebuie îndeplinită o sarcină dificilă și de durată. Însă acasă, această hiperconcentrare se poate traduce în faptul că partenerul tău cu ADHD nu se poate desprinde de o carte, de exemplu (ține să o citească pe toată într-o zi liberă, chiar dacă are sute de pagini, ignorând alte sarcini pe care le are în casă sau anumite promisiuni pe care ți le-a făcut pentru ziua respectivă). 

Specialiștii recomandă să stabilești cu partenerul tău afectat de ADHD ca, deși în zilele voastre libere fiecare puteți să vă ocupați de hobby-urile voastre, să aveți câteva momente în care să vă conectați: de exemplu, de la ora 12:00 până la 13:00 să gătiți împreună și apoi să luați masa de prânz. Dacă obișnuiește să citească mult, își poate pune un reminder ca la ora stabilită să întrerupă lectura. Persoanele cu ADHD sunt în general conștiente de simptomele lor și știu că au nevoie de reguli și de crearea unor obiceiuri de care să se țină, așa că probabil veți reuși să ajungeți la un consens.

Uitarea poate fi un simptom deranjant al ADHD-ului, așa că este nevoie de strategii pentru a o combate. Dacă partenerul tău cu ADHD uită că trebuie să luați masa în oraș de aniversarea voastră sau că trebuie să plătească factura de curent sau alte lucruri importante, nu te înfuria, pentru că nu face acest lucru intenționat pentru a te răni: roagă-l să își pună remindere pe telefon care să îl avertizeze că urmează anumite evenimente la care trebuie să fie atent. De asemenea, îi poți lăsa câte un bilet pe frigider, precum: „Nu uita să plătești curentul azi, te rog” sau „Deseară ne vedem la 19:00 la restaurant”, alături de câteva emoticoane drăguțe.

Și lipsa de organizare de care suferă persoanele cu ADHD vă poate afecta relația. Dacă partenerul tău cu tulburare hiperkinetică începe o treabă, apoi o lasă neterminată sau își rătăcește mereu cheile, aceste situații te pot aduce în pragul enervării. Stabiliți împreună care sunt lucrurile pe care le poate face cu mai mare ușurință: poate că, în loc să se ocupe el de spălatul vaselor, se descurcă mai bine cu pusul hainelor la spălat și la uscat și cu aranjarea lor în șifonier. De asemenea, pentru a nu mai rătăci obiectele importante (cheile, portofelul etc.) puteți stabili locuri specifice pentru fiecare dintre ele.

Impulsivitatea, de asemenea, poate fi o mare problemă atunci când te afli într-o relație cu o persoană care suferă de ADHD. Acest lucru poate avea efecte dintre cele mai neplăcute, de la faptul că face cumpărături impulsive, fără să țină cont de sumele plătite sau că face comentarii nepotrivite la o petrecere. Îți poți ajuta partenerul prin stabilirea unor replici inofensive, de exemplu, pe care le poate spune în prezența necunoscuților la o petrecere. Sau, dacă obișnuiește să cumpere fără să se gândească, stabiliți de comun acord să eliminați tentațiile (reclamele, cataloagele din cutia poștală etc.).

În cazul în care te simți depășit de simptomele partenerului tău cu ADHD, însă observi că acesta ar vrea să facă relația voastră mai bună, dar nu reușește, e bine să luați în calcul ajutor profesionist din partea unui terapeut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Your ADHD Relationship Survival Guide
https://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-adhd-relationship-tips

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0