Cum influențează expunerea TV activitatea sexuală a adolescenților?

Adolescenții urmăresc în medie trei ore de televiziune zilnic, programe de tip reality show, seriale, emisiuni sau filme preferate, fie din grilele generale ori canalele speciale pentru tineri. 

Programele tipice pentru adolescenți conține doze mari de conținut sexual, variind de la atingere, sărutare, glume și insinuări până la conversații despre activitatea sexuală și reprezentări ale actului sexual. Sexul este adesea prezentat ca o activitate obișnuită, fără riscuri sau consecințe.

Înțelepciunea convențională susține că mesajele pe care tinerii telespectatori le absorb din televizor promovează activitatea sexuală în această categorie de interes din punct de vedere comercial. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței acestei opinii, până în prezent au existat puține studii empirice despre modul în care vizionarea temelor sexuale la televizor influențează comportamentul sexual al adolescenților.

Două studii recente conduse de omul de știință comportamentală RAND Health, Rebecca Collins, au examinat impactul sexului la televizor asupra convingerilor și activităților sexuale ale adolescenților. Rezultatele au susținut opinia că vizionarea de emisiuni cu conținut sexual poate influența comportamentul sexual în viața de zi cu zi al adolescenților, dar a constatat, de asemenea, că unele efecte de vizionare ar putea fi și pozitive.

Cum ești cu stima de sine?

Vizionarea emisiunilor TV cu conținut sexual grăbește aparent inițierea activității sexuale a adolescenților, în timp ce discuțiile sexuale la televizor au același efect asupra adolescenților ca și descrierile despre sex.

Emisiunile cu conținut despre contracepție și sarcină pot ajuta la educarea adolescenților cu privire la riscurile și consecințele sexului neprotejat - și pot, de asemenea, să încurajeze un dialog benefic între adolescenți și părinți. Sau…pot ține loc de educație sexuală, dacă părinții nu sunt deschiși la acest subiect. Majoritatea poveștilor despre o sarcină nedorită la o adolescentă dintr-un film poate semnala adolescenților privitori problema ca pe un risc pe care trebuie să îl aibă în vedere.

Expunerea la conținut sexual pe TV poate grăbi inițierea activității sexuale în rândul adolescenților

Sarcinile neplanificate și bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt mai frecvente în rândul tinerilor care încep activitatea sexuală la vârste mai mici. Astfel, inițierea precoce a actului sexual este o problemă importantă de sănătate publică. Se crede că televizorul joacă un rol în accelerarea inițierii activității sexuale la adolescenți. 

Primul studiu RAND, finanțat de Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană, a examinat această problemă. Analiștii au studiat un eșantion național de adolescenți, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Un total de 1.762 de adolescenți au fost întrebați despre experiențele lor sexuale și despre obiceiurile lor de vizionare la televizor și, un an mai târziu, au fost chestionați din nou.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de expunere la trei tipuri de conținut sexual la televizor: (1) comportamentul sexual, cum ar fi sărutul, atingerea intimă și actul sexual implicat sau descris, (2) vorbesc despre planuri sau dorințe sexuale sau despre sexul care a avut loc, și sfaturi ale experților și (3) vorbesc despre sau un comportament care arată riscurile sau nevoia de siguranță în ceea ce privește activitatea sexuală: abstinență, așteptarea de a face sex, personaje care menționează sau prezintă contraceptive și scenarii legate de consecințe, cum ar fi SIDA, BTS, sarcină și avort.

Rezultatele au arătat că expunerea intensă la conținutul sexual de la televizor s-a legat puternic de inițierea actului sexual de către adolescenți sau de progresul acestora către activități sexuale mai avansate (cum ar fi „relaxarea” sau sexul oral) în afară de actul sexual în anul următor. 

Tinerii care au petrecut cel mai mult timp în fața TV au prezentat un risc de două ori mai mare de a progresa la niveluri mai avansate de alte activități sexuale în anul următor. În plus, tinerii care au urmărit cel mai mult conținut sexual „au acționat ca și cum ar fi fost mai în vârstă”: un copil de 12 ani expus mai mult la TV s-a comportat ca un copil de 14 sau 15 ani mai puțin expus conținutului sexual la TV. Cu cât expunerea este de mai lungă durată, copilul suferă un fenomen mai amplu de maturizare din punct de vedere al expunerii la activitatea sexuală.

Studiul a identificat, de asemenea, alți factori care au crescut probabilitatea ca adolescenții să inițieze actul sexual, care a inclus anturajul (prieteni mai mari), note mai mici, tendința de  încălcare a regulilor, absențele de la școală și căutarea de senzații tari.

S-a constatat că un set diferit de factori scade probabilitatea primului act sexual. Mulți dintre acești factori s-au axat pe caracteristicile părinților, inclusiv părinții care monitorizau mai atent activitățile adolescenților, părinții  mai educați sau care dezaprobă în mod clar relațiile sexuale ale adolescenților și locuirea cu ambii părinți.

Alți factori care au redus probabilitatea de a face sex au fost apartenența și activitatea religioasă, spiritul pozitiv sau lipsa sentimentelor de deprimare și anxietate. Majoritatea acestor caracteristici au fost, de asemenea, legate de expunerea  adolescenților la conținutul cu caracter  sexual de la televizor.

Cu toate acestea, vizionarea conținutului sexual la televizor a fost legată de progresele în comportamentul sexual chiar și după ce au fost luați în considerare acești alți factori.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că discuțiile despre sex la televizor au avut practic același efect asupra comportamentului adolescenților ca reprezentările activității sexuale. Această constatare contravine credinței răspândite că portretizările acțiunii au un impact mai puternic decât vorbirea.

Cele două studii sugerează necesitatea de a se reduce și controla expunerea adolescenților la conținutul sexual la televizor și de a explora o utilizare mai mare a emisiunilor de divertisment pentru a informa adolescenții despre riscurile diverse asociate unei vieți sexuale precoce. 

Reducerea conținutului sexual la televizor, dar și a timpului în care adolescenții sunt expuși ar putea întârzia în mod apreciabil debutul activității sexuale.

În același timp, creșterea procentului de reprezentare ale riscului și siguranței sexuale în raport cu alte conținuturi sexuale poate descuraja, de asemenea, debutul timpuriu al activității sexuale, crește nivelul de cunoștințe despre siguranța și riscurile sexuale și ar putea să stimuleze dialogul cu părinții.

Reducerea expunerii adolescenților la portretizarea sexului la televizor ridică totuși provocări. O abordare alternativă care a funcționat cu conținut violent, poate funcționa și cu conținut sexual: părinții să vadă programe cu copiii lor și să discute propriile convingeri cu privire la comportamentul descris. Dacă faceți acest lucru, puteți consolida beneficiile informațiilor corecte  și poate contribui la limitarea efectelor negative ale reprezentărilor sexuale care nu conțin informații despre riscuri.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Conținutul cu tentă sexuală de la televizor influențează activitatea sexuală a adolescenților?”, de Rebecca L. Collins, Marc N. Elliott, Sandra H. Berry, David E. Kanouse, Dale Kunkel, Sarah B. Hunter, Angela Miu 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0