Cum cresti un elev de nota 10 - metode dovedite stiintific

Toti parintii par sa isi doreasca copii care au numai note de 10, iar acum oamenii de stiinta le vin in ajutor, cu o serie de metode a caror eficienta a fost dovedita stiintific. Insa nu uitati, va rog ca, uneori, decat sa avem un copil de nota 10, insa vlaguit, nefericit si frustrat de placerile copilariei, este de preferat  sa avem un copil relaxat, fericit, mandru de rezultatele sale scolare, pe masura eforturilor lui si de gesturile frumoase pe care le face pentru familie si prietenii lui, zi de zi. Insa, pentru ca totusi cercetatorii au descoperit aceasta formula magica, hai sa falm despre ce este vorba si sa ne pastram rezervele pentru unele metode care nu se potrivesc cu personalitatea noastra sau a copilului.

Exista o serie de strategii pe care le poti incerca pentru a avea un copil cu performante scolare de invidiat, asa ca iata cam ce ar trbui sa faci, daca ar fi  sa " te lasi pe mana specialistilor".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata ce strategii sustin specialistii ca functioneaza, atunci cand parintele incearca sa isi educe copilul astfel incat performantele scolare ale acestuia sa fie excelente.

Seteaza asteptari cat mai mari

Cercetatorii de la Universitatea din California au studiat in paralel mai multe familii asiatice, ai caror copii au performante notabile la scoala. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca, indiferent de mediul socioeconomic din care proveneau, copiii asiatici cu performante scolare au asteptari exacte in ceea ce priveste viitorul. De pilda, acestia stiu inca din scoala generala daca vor sa studieze medicina, dreptul sau isi doresc sa aiba succes in orice alt domeniu. Asadar, acestia au o motivatie precisa atunci cand vine vorba despre scoala.

Incurajeaza copilul sa lucreze cu foaia si pixul, nu numai pe dispozitive precum computerul, laptopul sau tableta

Potrivit unui studiu, parintii tineri ai acestei generatii sunt de pararere ca cei mici inavata mai bine daca isi noteaza totul pe foaie, cu un pix. Oamenii de stiinta sunt de acord, sustinand ca atunci cand copiii isi noteaza pe foaie, au tendinta de a se concentra mai mult pentru a intelege informatia, astfel incat sa o rezume in cat mai putine cuvinte intrucat nu putem scrie de mana atat de repede pe cat putem tasta. Asadar, copiii care lucreaza la un laptop, au tendinta de a scrie, pur si simplu, dupa dictare, nemaiacordand atentie lucrurilor pe care le aud.

Abilitatile sociale deprinse in timpul copilariei sunt de mare ajutor la maturitate

Un studiu realizat de catre cercetatorii americani a scos la iveala faptul ca abilitatile sociale deprinse la gradinita garanteaza succesul la maturitate. Copiii care stiu sa imparta la gradinita sau care se simt bine cand ofera o mana de ajutor, au sanse mai mari sa invete mai bine la scoala, dar si sa obtina un job mai bun la maturitate. Asadar, parintii ar trebui sa ii incurajeze pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile socio-emotionale, nu sa ii forteze pe cei mici sa petreaca mai mult timp singuri, invatand.

 

 

Apreciaza efortul, nu inteligenta

Psihologii americani au facut un studiu pe elevii de clasa a 5-a. Acestia au descoperit, la final, ca cei mici care erau laudati si apreciati pentru efortul depus au avut tendinta de a invata mai mult pentru a obtine rezultate mai bune. Pe de alta parte, copiii carora li se spunea ca sunt inteligenti nativi, au avut tendinta de a se culca pe o ureche, lasand-o mai moale la capitolul invatat. Asta pentru ca efortul este ceva ce poate fi controlat, iar aprecierea efortului i-a facut pe copii sa simta ca detin controlul asupra propriului succes. Pe de alta parte, daca se pune accentul pe inteligenta nativa, copilul simte ca nu detine controlul asupra situatiei, asa ca are senzatia ca nu are sens sa isi dea interesul in vreun fel.

Verifica-l seara de seara

In calitate de parinte, trebuie sa fii la curent cu progresul copilului tau, de aceea trebuie sa iti faci timp, seara de seara, pentru a verifica unde se situeaza, ce lacune are si cum se poate imbunatati situatia. Intreaba-l pe cel mic cum s-a descurcat la scoala, unde a intampinat probleme si la ce materie a avut rezultate bune. Nu il certa, incurajeaza-l si arata-i ca ii esti alaturi pentru a deveni, impreuna, mai buni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0