Ce riscuri are copilul tau daca sta cu ochii in ecranul telefonului inainte de culcare [studiu]

Ai observat ca adolescentul sau copilul tau petrece din ce in ce mai multe ore cu ochii in ecranul telefonului, al tabletei sau al calculatorului, iar acest lucru se intampla chiar si inainte de culcare? Mai mult, il vezi pe copil stand in intuneric cu ochii atintiti in telefon? Expertii ne atrag atentia ca acest obicei poate creste riscul ca cel mic sa aiba o calitate a somnului din ce in ce mai slaba.

adolescent-telefon

Copiii aflati in etapa de preadolescenta care folosesc un telefon mobil inteligent sau care se uita la televizor in intuneric, cu o ora inainte de culcare, au un risc mare de a nu dormi suficient, in comparatie cu acei copii care folosesc astfel de dispozitive intr-o camera bine luminata sau copiii care nu le folosesc deloc inainte de culcare.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la mai multe universitati de prestigiu, in cadrul unui amplu studiu. Este vorba de primul studiu de acest gen care a analizat folosirea dispozitivelor media cu ecrane cu lumina puternica, inainte de culcare, si tot acest studiu a tinut cont si de impactul conditiilor din camera si de lumina din dormitor asupra calitatii somnului la preadolescenti.

Cercetatorii au descoperit ca folosirea telefoanelor inteligente, a tabletelor si a laptopurilor in timpul noptii este asociata sistematic cu o calitate slaba a somnului, cu ore insuficiente de somn si cu o calitate slaba a vietii (perceputa de copilul preadolescent). Totodata, orele insuficiente de somn au fost asociate cu raspunsuri imune diminuate sau slabite, cu depresia, cu anxietatea si cu obezitatea la copii si la adolescenti.

Informatiile au fost colectate de cercetatori de la 6616 adolescenti, cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani, iar mai bine de 70% dintre acestia au raportat ca folosesc cel putin un ecran al unui dispozitiv inteligent intr-un interval de o ora din ceea ce constituie ora lor de mers la culcare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copiii acestia au fost rugati sa auto-evalueze o paleta variata de factori, printre care si folosirea dispozitivului lor inteligent, atat in camera cu lumina aprinsa, cat si in dormitor, pe intuneric, folosirea dispozitivelor in timpul saptamanii inainte de culcare, cat si in weekenduri in intervalul la care ar trebui sa se culce, cat de dificil le-a fost sa adoarma si care au fost orele la care s-au trezit.

Rezultatele studiului au aratat ca acei copii care au folosit telefonul inteligent sau care s-au uitat la televizor intr-o camera in care lumina a fost aprinsa au avut cu 31% un risc mai mare de a dormi mai putine ore, in comparatie cu acei copii care nu au folosit ecranul unui dispozitiv inteligent. Riscul de a dormi mai putine ore a crescut pana la 147% daca aceeasi activitate (cu privirea in ecranul smartphonului sau televizorului) a avut loc in intuneric, deci fara o sursa corespunzatoare de lumina.

S-a mai raportat ca, la nivel global, 90% dintre adolescenti nu dorm acel numar de ore care sunt recomandate pe noapte (intre 9 si 11 ore), fenomen care coincide cu aceasta crestere a folosirii dispozitivelor media care au ecrane cu lumina albastra. Doar in Marea Britanie, spun expertii, se estimeaza ca 98% dintre copiii cu varste intre 12 si 15 ani se uita la televizor si ca peste 90% dintre ei folosesc telefoanele mobile acasa.

Studii anterioare acestuia au aratat ca durata suficienta a somnului si calitatea optima a acestuia sunt vitale in copilarie, pentru a mentine atat dezvoltarea fizica, cat si dezvoltarea mintala. In plus, somnul este un element crucial pentru procesele cognitive, iar lipsa orelor de somn a fost in mod direct asociata cu performante slabe la scoala.

Cercetarile anterioare au aratat si ele o asociere clara intre utilizarea ecranelor cu lumina albastra si calitatea si lungimea somnului la persoanele tinere (asa cum sunt adolescentii si preadolescentii), insa acesta este primul studiu care arata modul in care lumina din camera poate influenta si mai mult aceasta asociere.

Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante nu doar pentru parinti, ci si pentru profesori si invatatori, pentru profesionistii din domeniul medical, cat si pentru adolescenti, spun oamenii de stiinta. Asa ca daca si tu esti parinte, iar copilul tau petrece prea mult timp cu ochii in ecranul telefonului sau al tabletei, ar trebui sa stii ca exista potentiale probleme asociate cu folosirea dispozitivelor media cu ecran, in preajma orei de culcare. Acest lucru se traduce prin faptul ca fiul sau fiica ta are riscul de a avea un somn de o calitate mai slaba si chiar riscul de a dormi prea putine ore.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Night-time screen-based media device use and adolescents' sleep and health-related quality of life.", publicat in martie 2019, in Environment International, autori: Mireku MO, Barker MM, Mutz J, Dumontheil I, Thomas MSC, Röösli M, Elliott P, Toledano MB.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0