Treburi casnice care te ajută să arzi calorii

Dacă nu-ți place să faci treburi casnice, mai gândește-te: aspiratul, grădinăritul și spălatul mașinii te ajută să te menții în formă. Iată cum poți să arzi calorii fără să faci sport!

Autoritățile sanitare internaționale recomandă ca toată lumea să facă mișcare în mod regulat, de preferat o combinație de activități fizice moderate cu exerciții fizice intense. Însă, în funcție de timpul unei persoane, de locul în care face mișcare și de eventualele afecțiuni, aceste activități pot să nu arate la fel pentru oricine. Important este să se evite sedentarismul și să se încerce, după puterile fiecăruia, ca sportul să fie parte din viața tuturor.

Știai, însă, că nu e nevoie să alergi la maraton sau să mergi la sala de fitness ca să te menții în formă? Dacă nu știi cum să arzi calorii, cercetătorii spun că și treburile casnice pot fi o modalitate bună de a face mișcare, de a arde calorii și de a contribui la o stare cât mai bună de sănătate. Cu alte cuvinte, munca fizică îți poate stimula metabolismul și te poate ajuta să-ți gestionezi greutatea. Iată ce treburi casnice te ajută la arderea caloriilor și la obținerea altor beneficii pentru sănătate:

Aspiră covoarele și podelele

Împingerea aspiratorului prin fiecare cameră din casă chiar arde calorii. Se pare că dacă ești o persoană de 55 de kilograme, aspirarea timp de 30 de minute te face să consumi 99 de calorii. Dacă ai 68 de kg, poți consuma în aceeași perioadă de timp 124 de calorii, iar dacă ai 90 de kilograme poți arde 166 de calorii. Așadar, dacă nu faci sport de felul tău, nu te mai întreba cum să arzi calorii și nu te eschiva când vine vorba de aceste treburi casnice, ci aspiră cu nădejde prin toată casa.

Spală mașina

Da, ești obișnuit să îți duci mașina la spălătoria auto și te întrebi ce vor spune vecinii văzându-te cu găleata și laveta în curte sau în fața blocului. Ei bine, și spălatul mașinii este una dintre acele treburi casnice care îți răspunde la întrebarea cum să arzi calorii. Cercetătorii afirmă că spălarea mașinii cu mâna timp de 30 de minute arde 135 de calorii dacă ai 57 de kg și 200 de calorii dacă ai 84 de kilograme.

Spală vasele și curăță bucătăria

Uneori, nu strică să lași să se adune mai multe vase de spălat. O jumătate de oră de spălat vasele manual și de curățenie în bucătărie (adunat firimiturile și șters masa și blaturile) te poate scăpa de 187 de calorii dacă ai 57 de kg și de 300 de calorii dacă ai 90 de kg.

Curăță jgheaburile și burlanele

Dacă stai la casă, din când în când e nevoie să cureți jgheaburile și burlanele. În loc să angajezi pe cineva să facă acest lucru, apucă-te chiar tu de treabă și vei avea de câștigat: în 30 de minute poți arde 150 de calorii dacă ai 57 de kilograme sau aproximativ 222 de calorii dacă ai 90 de kilograme.

Greblează curtea și tunde iarba

Cum mai poți să arzi calorii? În loc să pasezi altcuiva responsabilitatea pentru a-ți grebla curtea și a tunde iarba, apucă-te chiar tu de aceste treburi casnice. Se pare că o jumătate de oră de greblare a gazonului consumă cam 120 de calorii dacă ai 57 de kilograme și 178 de calorii dacă ai 90 de kg. Dacă tunzi iarba cu mașina timp de 30 de minute, consumi cam 135 de calorii dacă ești o persoană de 57 de kg și 200 de calorii dacă ai 84 de kg.

Smulgerea buruienilor poate că nu este o treabă casnică prea interesantă, dar și această activitate te ajută să arzi calorii. Dacă faci acest lucru timp de 30 de minute poți pierde aproximativ 139 de calorii dacă ai 57 de kg și 205 de calorii dacă ai 90 de kg.

Joacă-te cu copiii

Ai observat cum cei mici nu stau locului nicio clipă și parcă tot ce fac, fac din alergare? Dacă nu faci sport, ia și tu parte la joaca lor. Dacă te joci cu copiii (sărit coarda, fotbal, prinselea etc.), e bine să știi că 30 de minute de joacă pot arde 120 de calorii dacă ești o persoană de 57 de kg și 178 de calorii dacă ești o persoană de 90 de kg. Vei vedea că un antrenament distractiv în familie este bun și pentru corp, și pentru starea de spirit.

Plimbă câinele

În loc să lași sarcina în seama copiilor sau a altor persoane din casă, du chiar tu patrupedul la plimbare și veți beneficia amândoi. O plimbare cu câinele de 30 de minute te ajută să arzi 135 de calorii dacă ai 57 de kg și 200 de calorii dacă ai 90 de kg. Cu cât mergi mai repede, cu atât arzi mai multe calorii.

Cum altfel mai poți să arzi calorii dacă nu faci sport?

Dansează

Fiecare avem măcar un gen preferat de muzică, așa că oricare ar fi al tău, apasă play și dansează prin casă. Nu doar că dansul arde calorii, dar îți îmbunătățește și starea de spirit. Iar dacă mai implici și alți membri ai gospodăriei, distracția va fi și mai mare.

Mergi în drumeții

Chiar dacă nu îți place să faci sport, e posibil să-ți placă drumețiile la pădure sau la munte. Fie că te duci cu familia, fie că mergi într-un grup de prieteni sau că te alături unui club montan, drumețiile în mijlocul naturii nu doar că te ajută să faci mișcare și să  arzi calorii, dar au și alte beneficii. Aerul de munte te ajută să-ți cureți plămânii, mai ales dacă locuiești într-un oraș mare și poluat, iar prezența copacilor și a zgomotelor din natură contribuie la reducerea surmenării, la relaxare și la obținerea unui somn mai bun. În plus, socializarea cu cei dragi în acest mediu natural te ajută și să ai o stare de spirit mai bună.

Nu uita de sex

Și sexul este tot o formă de mișcare prin care arzi calorii, iar cercetările arată că dacă este practicat de două ori pe săptămână ajută nu doar la buna dispoziție, ci și la scăderea riscului de boli de inimă. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Household Chores That Burn Calories
https://www.cancer.org/latest-news/household-chores-that-burn-calories.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0