Sofrologia: ce este și ce beneficii are

Sofrologia este o metodă de relaxare. Tehnica se bazează pe un amestec de filozofii orientale și occidentale, înrădăcinate în yoga, meditație budistă și zen japonez.

Creată în anii ’60 de un neuropsihiatru, sofrologia folosește tehnici precum hipnoza, vizualizarea, meditaţia, sănătatea mentală, exerciții de respirație, mișcări blânde și conștientizarea propriului corp. Sofrologia încurajează dezvoltarea personală și te învață să încetinești ritmul rapid în care trăiești de obicei și să te relaxezi cu adevărat. Tehnica se poate dovedi utilă pentru a face față provocărilor vieții de zi cu zi cu care ne confruntăm fiecare dintre noi.

Ce beneficii are sofrologia

Practicanții acestei tehnici de relaxare spun că se simt mai calmi, mai încrezători și mai fericiți. Sofrologia este utilizată în general pentru gestionarea durerilor, combaterea gândurilor îngrijorătoare, diminuarea stresului și a anxietății, o concentrare mai bună și un somn mai odihnitor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există și câteva dovezi științifice care susțin beneficiile sofrologiei. Se pare că tehnicile acestei metode pot fi utile în timpul procedurilor medicale care provoacă stres și disconfort. Într-un mic studiu din 2018, care a inclus 60 de participanți, persoanele bolnave de cancer au folosit tehnici de sofrologie și hipnoză în timpul procedurilor de radiologie intervențională.

Grupul care s-a angajat în terapii de relaxare a arătat o reducere semnificativă a nivelului de anxietate și durere, comparativ cu nivelurile observate înainte de procedură și cu grupul de control care nu a primit niciun tratament. Participanții au fost ghidați să se concentreze pe respirația lor și pe amintiri pozitive pentru a genera o stare mentală relaxată propice hipnozei.

De această metodă de relaxare pot beneficia și femeile însărcinate și nou-născuții. Un studiu din 2019 a concluzionat că un tip de pregătire pentru naștere bazat pe sofrologie, care a inclus tehnici respiratorii, exerciții Kegel și Lamaze, a avut un efect pozitiv asupra sănătății materne, funcției perineale și asupra calității vieții.

Mamele au avut o rată de naștere vaginală mai bună și niveluri mai scăzute de hemoragie și incontinență urinară postpartum. Nou-născuții femeilor care au trecut prin procedurile de sofrologie au avut scoruri Apgar și greutăți corporale mai mari în comparație cu grupul de control. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări asupra efectelor sofrologiei.

Cum se practică această metodă de relaxare

Sofrologia poate fi practicată pe cont propriu sau cu un psihoterapeut care să te ghideze prin câteva exerciții și tehnici simple, dar de efect. O sesiune tipică constă în tehnici de respirație, relaxare musculară și vizualizare. Se pot utiliza, de asemenea, mișcări blânde. De obicei, aceste exerciții implică conștientizarea diferitelor părți ale corpului, încordarea mușchilor și eliberarea lor, precum și conștientizarea unor senzații sau sentimente pe care le experimentezi. Un sofrolog îți poate individualiza instrucțiunile pentru a îmbunătăți o anumită zonă din viața ta, cum ar fi:

  • sporirea concentrării în timpul sarcinilor care necesită creativitate
  • menținerea unei atitudini relaxate în relațiile cu cei din jur
  • îmbunătățirea nivelului tău de educație.

Exercițiu pentru a dormi mai bine

De exemplu, poți utiliza sofrologia pentru a obține un somn mai odihnitor. Când te pregătești de somn, întinde-te pe pat și conștientizează poziția corpului tău, punctele de întâlnire dintre corp și saltea, locurile de pe pielea ta care îți ating hainele sau cearșaful, fiecare senzație care apare în corpul tău.

Exercițiu pentru eliminarea tensiunilor

Dacă treci printr-o perioadă tensionată, în care te simți nervos și lipsit de răbdare, poți încerca următorul exercițiu: stai în poziția ridicat, cu picioarele ușor depărtate, spatele drept, umerii relaxați, brațele pe lângă corp, capul în linie cu coloana vertebrală și ochii închiși.
Sprijină-ți greutatea corporală pe piciorul drept. Respiră profund pe nas, ridică brațul drept spre tavan și ține-ți respirația. Întinde bine brațul, împingându-te cu piciorul drept în pământ și menținând partea stângă relaxată, fiind conștient de flexibilitatea ta și imaginându-ți că problemele prin care treci sunt împinse departe de tine. Apoi, expiră pe gură, lasă brațul drept pe lângă corp și sprijină-ți greutatea pe ambele picioare.

Efectuează exercițiul de două ori, încercând să întinzi partea dreaptă a corpului din ce în ce mai mult. E posibil să te confrunți cu furnicături în brațul drept. Conștientizează diferența de senzații dintre partea dreaptă a corpului și partea stângă. Observă-ți cu atenție corpul și mintea și conștientizează-ți capacitatea de a-ți dezvolta răbdarea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Is Sophrology?
https://www.healthline.com/health/sophrology
Santé Magazine - Confinement : la sophrologie une aide précieuse pour bien le vivre au quotidien
https://www.santemagazine.fr/medecines-alternatives/relaxation/sophrologie/confinement-la-sophrologie-une-aide-precieuse-pour-bien-le-vivre-au-quotidien-433194#Comment-ne-pas-craquer

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0