Sărbători fără alcool? Da, se poate!

De Sărbători, alcoolul face parte din tradiția reîntâlnirii întregii familii la masa de Crăciun, iar motivele ”închinării unui pahar” sunt nenumărate – bucurie, relaxare, plăcerea gustului sau chiar presiune socială. 

Pentru unele persoane, Sărbătorile sunt un prilej de a abuza de limita de consum normală, în mod special pentru a se elibera de stresul acumulat pe parcursul unui an de muncă. Indiferent de motiv, în preajma Sărbătorilor, consumul de alcool crește în mod semnificativ, fapt care, de obicei, se lasă cu  dureri de cap intense și stare de rău general. 

Consumul de alcool în România este în creștere, mai ales în rândul persoanelor de sex masculin. Astfel, conform unui studiu realizat de Global Burden of Diseases pe 195 de țări din lume, bărbații din România se află în topul clasamentului la consumul de alcool, cu 8,2 unități de alcool pe zi (1 unitate alcool (1 U) = 12g alcool pur = 1 sticlă bere (330 ml) = 1 pahar vin (125 ml) = 1 shot (40 ml spirtoase) 1. Dacă v-ați propus ca de Sărbători să vă abțineți de la consumul de alcool, există diverse soluții pentru a rezista tentației și a găsi alte activități care să vă umple timpul într-un mod cât mai distractiv sau util. 

Optați pentru cocktailuri și bere fără alcool

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există o varietate de cocktailuri (unele gata de consumat) și de sortimente de bere fără alcool pe piață care au un gust foarte plăcut și pot fi integrate cu succes în meniul oricărei petreceri. Consumul de alcool este, înainte de toate, un act social, așadar cinstirea unui pahar de bere fără alcool vă poate întreține  în atmosferă. Bazați-vă pe bucuria reîntâlnirii cu cei dragi și împărtășirea lucrurilor întâmplate în ultima perioadă pentru doza de veselie și de interes pe care v-o dă, de obicei, alcoolul. 

Găsiți activități antrenante

Uneori, un pahar de vin este soluția pentru momentele de plictiseală. Înlocuiți acest obicei cu o activitate antrenantă, precum o vizită la prieteni vechi sau foști colegi de școală, inițiați o seară de jocuri cu familia sau chiar oferiți-vă ajutorul în bucătărie. Ideea de bază este să vă concentrați eforturile pe o activitate fie distractivă, fie utilă, care să facă timpul să treacă în mod plăcut, în așa fel încât, la final de zi, să aveți satisfacția activității desfășurate. 

Evitați situațiile incomode sau stresante

Timpul alături de familie poate fi, uneori, stresant sau incomod – prezența unei anumite rude, vizitele mai puțin agreabile sau chiar propria stare de spirit pot influența felul în care percepeți timpul petrecut acasă. Încercați, pe cât posibil, să evitați momentele și situațiile care vă pot crea o stare nedorită și care vă pot determina să consumați alcool, chiar dacă nu doriți acest lucru. De multe ori, o după-amiază liniștită în casă, cu o carte în mână, este cel mai bun fel de a petrece de sărbători. 

Refuzați politicos

În multe cazuri, presiunea celorlalți este cea care ne face să ciocnim un pahar, mai ales când e motiv de sărbătoare. Este important să vă faceți o promisiune pe care să o respectați, indiferent de rugămințile celor din jur. Dacă e nevoie, refuzați politicos sau oferiți o scuză, precum o durere de cap sau o stare de disconfort general care vă împiedică să consumați alcool. Nu este nevoie să vă justificați opțiunea față de nimeni din jur, important este să vă duceți scopul la bun sfârșit. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 

1 Studiul ”Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016”, publicat în The Lancet, în 23 august 2018, autori: GBD 2016 Alcohol Collaborators 
https://www.thetemper.com/9-strategies-for-surviving-family-during-the-holidays-especially-when-they-drink/
https://casatondemand.org/2018/12/19/tips-for-avoiding-alcohol-over-the-holidays/
https://www.bustle.com/p/how-to-handle-the-holidays-when-you-dont-drink-according-to-experts-13252716

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0