Obiceiuri aparent sănătoase care pot avea efecte nocive

Deși unele obiceiuri par sănătoase pe de o parte, pe de altă parte pot avea unele efecte negative. Iată despre ce este vorba!

Consumul de sucuri cu 0% zahăr

În timp ce reducerea zahărului adăugat în alimentația zilnică se numără printre obiceiurile sănătoase, e bine de știut că sucurile cu 0% zahăr conțin alți îndulcitori. Iar îndulcitorii artificiali pot cauza probleme diferite: de exemplu, persoanele care beau des sucuri cu îndulcitori tind să mănânce mai mult, în special alimente bogate în calorii. De asemenea, au un indice de masă corporală (IMC) mai mare. Așadar, a alege o băutură răcoritoare fără zahăr, care, în schimb, conține îndulcitori artificiali, poate avea efecte adeverse asupra sănătății.

TESTARE PCR COVID-19

Alegerea potrivită în ceea ce privește băuturile este întotdeauna apa, care are efect hidratant, zero zahăr și zero calorii. Dacă îți este greu să bei apă simplă, fie adaugă în pahar zeamă de lămâie sau frunze zrobite de mentă, fie completează-ți porția de lichide sănătoase cu ceai de plante neîndulcit și supă de legume.

Recuperarea nopților pierdute

Dormitul mai mult în weekend după ce dormi prea puțin de luni până vineri nu face parte dintre obiceiurile sănătoase. Cu alte cuvinte, dacă dormi 10 ore în weekend, nu compensezi faptul că nu dormi cele 7-8 ore recomandate pe noapte în timpul săptămânii. De fapt, ritmul tău circadian se dă peste cap, ceea ce te face să te simți amețit, încet în reacții și lipsit de concentrare și de energie. Cel mai bun mod de a avea un ritm normal este să dormi zilnic 7-8 ore (în orice caz, nu mai puțin de 6), străduindu-te să te duci la culcare și să te trezești la aceleași ore zilnic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Aportul de vin roșu

Unele cercetări au arătat că un pahar cu vin roșu poate avea beneficii pentru sănătatea inimii, datorită antioxidanților numiți polifenoli. În realitate, niciun studiu nu a arătat beneficii certe pentru ca aportul de vin roșu să fie considerat printre obiceiurile sănătoase ale unei persoane. Cu alte cuvinte, dacă nu obișnuiești să bei vin, nu trebuie să începi să faci acest lucru. Dacă obișnuiești să bei, atunci e bine să te rezumi la cel mult un pahar pe zi, pentru că excesul de alcool este clar dovedit ca fiind asociat cu boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer.

Eliminarea carbohidraților din alimentație

Carbohidrații sunt macronutrienți care oferă energie și servesc drept combustibil pentru creier și mușchi. Așadar, a-i elimina complet, pe motiv că îngrașă sau că nu te ajută la slăbit, nu este un obicei sănătos. Este greu de crezut că poți renunța la carbohidrați pentru totdeauna, având în vedere că se găsesc în foarte multe alimente, inclusiv în legume și fructe. 

Așa că o idee mai bună este să eviți carbohidrații simpli (pâine albă, orez alb, zahăr și produse cu zahăr) și să alegi carbohidrații complecși pentru alimentația de zi cu zi, deoarece aceștia se absorb lent, conferă senzația de sațietate și oferă corpului o energie constantă pe tot parcursul zilei, prevenind și fluctuațiile glicemiei. Acești carbohidrați buni se găsesc în fructe, legume, leguminoase și cereale integrale (pâine integrală, orez brun etc.).

Aportul de sucuri detoxifiante

Sucurile de legume și fructe ar putea părea o modalitate bună de a pierde în greutate și de a oferi sistemului digestiv „o pauză”. În realitate, nici această „detoxifiere” nu se numără printre obiceiurile sănătoase. Cea mai mare parte a pierderii în greutate este de fapt apă, nu grăsime, și în plus, aceste sucuri te privează de nutrienți vitali, cum ar fi proteinele și grăsimile. Plămânii, ficatul și rinichii sunt concepuți pentru a elimina deșeurile și fac acest lucru zi de zi, așa că nu trebuie să-ți faci griji că ai toxine în corp. Cel mai bun plan alimentar este acela care îți oferă vitaminele și mineralele de care ai nevoie pentru a menține aceste organe sănătoase.

Cumpărarea unor produse pe care scrie „natural”

Doar pentru că pe eticheta unui aliment scrie mare „natural” sau „sănătos” nu înseamnă că așa și este. Pentru a înțelege cu adevărat cât de bun sau rău este un produs, citește cu atenția lista de ingrediente și informațiile nutriționale (proteine, lipide etc.). Dacă, de exemplu, pe un produs scrie „natural”, dar este plin de zahăr, grăsimi hidrogenate și aditivi suspecți, mai bine stai departe de el.

Administrarea excesivă de suplimente alimentare

Corpul are nevoie de multe vitamine și minerale diferite pentru a funcționa adecvat și s-ar putea să ți se pară mai ușor să le iei pe toate dintr-o singură pastilă. Unele suplimente alimentare, cum ar fi calciul, fierul, magneziul, vitamina D, acizii grași Omega 3 pot ajuta la rezolvarea carențelor, dacă ți le recomandă medicul în urma analizelor, dar nu sunt menite să înlocuiască o alimentație sănătoasă. Orice supliment alimentar decizi să iei, e bine să ceri înainte sfatul medicului, chiar dacă este vorba de suplimente din plante. Mai ales dacă iei anumite medicamente, acestea pot interacționa negativ cu ele.

Utilizarea excesivă a dezinfectantului pentru mâini

Când nu ai la dispoziție apă și săpun pentru a-ți curăța mâinile înainte de masă, după ce ai mers la toaletă sau după ce ai folosit un mijloc de transport în comun ori ai atins suprafețe pe care le atinge multă lume, este necesar să folosești un gel dezinfectant. Însă nu trebuie să-ți faci un obicei din a folosi acest produs non-stop, chiar și când nu ai nevoie. Unele cercetări arată că utilizarea exagerată a gelurilor dezinfectante poate face ca anumite bacterii să devină mai puternice și, în plus, pielea ta va avea de suferit (iritații, uscăciune etc.).

Consumul de apă îmbuteliată

Unele studii au arătat că apa îmbuteliată nu este mai bună decât apa de la robinet, din cauza unor impurități, cum ar fi microplasticul. Dacă știi că apa din localitatea ta nu este recomandată pentru consum, ia-ți o cană filtrantă: pui în ea apă de la robinet care trece printr-un filtru, în care se opresc atât impuritățile, cât și clorul sau metalele care s-ar putea afla în apa de pe țeavă. În plus, este o variantă mai economică decât de a cumpăra zilnic apă îmbuteliată.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Sleep tips: 6 steps to better sleep 
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379
Harvard Health Publishing - Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost? 
https://www.health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030
Makati MEDICAL Cneter - armful Side Effects of Hand Sanitizers and Other Disinfectants
https://www.makatimed.net.ph/news-and-exhibits/news/harmful-side-effects-of-hand-sanitizers-and-other-disinfectants

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0