Oamenii din țări diferite gândesc mai asemănător decât cei din orașe diferite [studiu]
Oamenii din țări diferite gândesc mai asemănător decât cei din orașe diferite [studiu]
Oamenii din țări diferite gândesc mai asemănător decât cei din orașe diferite [studiu]
Un studiu¹ recent arată ca oamenii din țări diferite reacționează similar în fața unor evenimente obișnuite de viață, însă între cei din regiuni diferite ale aceleiași țări există diferențe mai mari.
Piatra de temelie a discriminării este credința că alte persoane, cum ar fi cele de alte rase din alte țări, sunt diferite, că experimentează viața diferit și că reacționează diferit. Cercetările, însă, demonstrează că aceste credințe nu sunt fundamentate. Un nou studiu realizat de Universitatea din California - Riverside afirmă că oamenii, la nivel mondial, au mai multe lucruri în comun decât în contradictoriu. Cu alte cuvinte, lumea este un loc mult mai uniform decât s-ar putea crede.
Oamenii din țări diferite nu se deosebesc așa de mult unii de alții
Studiul de față a implicat o echipă internațională de cercetători, a inclus 62 de țări și a fost realizat pentru a stabili dacă populația din diverse zone ale lumii trăiește la fel sau în moduri diferite. Savanții spun că acest proiect este fără precedent, deoarece foarte puține studii internaționale s-au aplecat asupra relațiilor dintre mai mult de două țări.
Studiul a luat în calcul evenimentele obișnuite de viață, ceea ce experimentăm aproape toți (urmărim seriale pe Netflix împreună cu familia, căpătăm arsuri solare dacă nu folosim creme de protecție etc.). Punctul central al acestui studiu a fost aflarea răspunsului la întrebarea dacă oamenii din întreaga lume raportează aceleași sentimente și emoții sau unele complet diferite în aceleași situații de viață.
Studiul a inclus date de la 15.318 membri ai comunităților universitare și ai colegiilor, 10.771 dintre ei femei și 4.468 bărbați. 79 de participanți nu și-au declarat sexul. Cei mai mulți dintre participanți erau în vârstă de 20 și ceva de ani. Răspunsurile au fost colectate folosind un fond de evaluare de 90 de întrebări, dezvoltat anterior.
Studiul actual este o versiune mult extinsă a unui studiu din 2015, numit „Lumea la ora 7:00: compararea experimentării situațiilor în 20 de țări”. Studiul a întrebat participanții din 20 de țări ce făceau la ora 19:00 în seara precedentă. Constatarea cercetătorilor a fost că diferența dintre țări este mai mică decât se așteptau, iar diferențele din interiorul fiecărei țări, pe regiuni, este mult mai mare. Cu alte cuvinte, oamenii din țări diferite nu se deosebesc atât de mult, iar oamenii din aceeași țară nu sunt la fel de similari pe cât s-ar crede.
În timp ce studiul „Lumea la ora 7:00” a întrebat oamenii ce fac la ora 19:00 a zilei precedente, participanților la studiul curent li s-a cerut să relateze o experiență pe care și-o amintesc bine din ziua precedentă. Ambele studii au constatat că cele mai multe experiențe sunt „ușor pozitive”, ceea ce înseamnă că oamenii dintr-o țară au șanse mai mari să treacă prin situații similare decât cei din țări diferite și că diferența dintre populațiile diverselor țări este mică în ceea ce privește modul în care oamenii trăiesc evenimentele.
Cetățenii Olandei seamănă cel mai bine unii cu alții în ceea ce privește experiențele
Prima constatare, despre experiența pozitivă, contrazice la modul fericit cercetările psihologice anterioare despre modul în care oamenii își amintesc situațiile. Cercetările anterioare asupra memoriei în general sugerau că evenimentele negative sunt mai memorabile decât evenimentele neutre sau pozitive, afirmă cercetătorii.
Au existat și câteva diferențe în concluziile celor două studii. „Lumea la ora 7:00” a descoperit că SUA și Canada erau țările cele mai asemănătoare în ceea ce privește experiențele. În studiul actual, SUA și Australia au fost cele mai asemănătoare. În „Lumea la ora 7:00”, cele două țări care au fost cele mai diferite din punct de vedere al experiențelor erau Coreea de Sud și Danemarca. În studiul curent, cele mai diferite două țări au fost Malaezia și Iordania.
Țara care seamănă cel mai mult cu restul lumii în „Lumea la ora 7:00” a fost Canada, în timp ce, în studiul actual, patru țări au fost asociate cu această similaritate: Canada, Australia, Chile și SUA. Două țări au reieșit a fi cele mai diferite de restul lumii în „Lumea la ora 7:00” - Japonia și Coreea de Sud -, în timp ce în studiul actual, a reieșit că Japonia este cea mai diferită față de alte țări.
Țara care a înregistrat cele mai mari similitudini la oamenii din propriile frontiere în „Lumea la ora 7:00” a fost Japonia. În studiul actual, oamenii din granițele Olandei semănau cel mai mult cu conaționalii lor. Țara cu cele mai mari diferențe între propriii cetățeni a fost Coreea de Sud în „Lumea la ora 7:00”, iar în studiul actual a fost Singapore.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Study of 62 countries finds people react similarly to everyday situations
https://medicalxpress.com/news/2020-06-countries-people-react-similarly-everyday.html
1. Studiul „Situational Experience around the World: A Replication and Extension in 62 Countries„ apărut în Journal of Personality (2020). DOI: 10.1111/jopy.12558, autori Daniel I. Lee et al.