Jocurile video de strategie sporesc atenția vizuală selectivă [studiu]

Persoanele care au ajuns la un nivel expert în jocurile online de strategie, precum „League of Legends”, „Age of Empires” sau „World of Warcraft”, procesează mai rapid informațiile și alocă mai multă putere cognitivă stimulilor vizuali individuali, arată un nou studiu¹.

Cercetări anterioare au arătat că experiența jocurilor video poate îmbunătăți dezvoltarea cognitivă, cum ar fi o mai mare sensibilitate la contraste, o mai bună coordonare ochi-mână, precum și o memorie mai bună. Dar efectele pe termen lung ale jocurilor asupra unei funcții cognitive-cheie numită atenție vizuală selectivă temporală - capacitatea de a distinge informațiile importante de cele irelevante într-un flux rapid de stimuli vizuali - nu a fost niciodată studiată.

În acest studiu cercetătorii arată pentru prima dată că jucătorii experți de jocuri de strategie în timp real au o procesare mai rapidă a informațiilor, alocă mai multă putere cognitivă stimulilor vizuali individuali, precum și resurse cognitive limitate între stimuli succesivi mai eficient de-a lungul timpului. Aceste descoperiri sugerează că angajarea în astfel de jocuri poate provoca schimbări pe termen lung în creier și poate duce la o îmbunătățire a atenției vizuale selective temporale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scopul studiului, afirmă cercetătorii, a fost să evalueze efectul pe termen lung al experienței cu jocuri de strategie în timp real asupra atenției selective temporale și să analizeze procesul cognitiv în timpul clipirii atenționale. Clipirea atențională este tendința observatorilor concentrați de a „clipi” - adică de a nu înregistra în mod corespunzător -, de a omite un stimul vizual dacă apare atât de repede după un stimul anterior, încât prelucrarea cognitivă a primului nu s-a terminat. 

Într-o sarcină tipică de clipire atențională, participanților li se arată un șir de numere și litere într-o succesiune rapidă și li se cere să apese un buton de fiecare dată când văd una dintre cele două litere țintă (de exemplu D și M). Aceștia nu observă de multe ori a doua literă, dacă aceasta apare foarte repede după prima, iar electroencefalogramele (EEG) sugerează că acest lucru se întâmplă din cauza competiției pentru resurse cognitive între cei doi stimuli. Cu alte cuvinte, oamenii nu reușesc să înregistreze a doua literă (M-ul) deoarece resursele creierului sunt utilizate temporar de nevoia în desfășurare de a procesa apariția unui D.

Jucătorii experți au dovedit o atenție selectivă sporită

Pentru a studia efectul jocurilor asupra atenției selective vizuale temporale, oamenii de știință implicați în studiu au selectat 38 de voluntari, bărbați tineri și sănătoși, studenți la Universitatea de Științe Electronice și Tehnologie. 

Jumătate dintre voluntari erau jucători experți ai jocului strategic de acțiune în timp real „League of Legends”, care se bazează pe coechipieri (aceștia lucrează împreună pentru a distruge turnurile unei echipe adverse). Ei jucaseră acest joc de cel puțin doi ani și erau la un nivel expert, pe baza clasării lor în top 7% dintre jucători. Ceilalți participanți la studiu erau începători, cu mai puțin de șase luni de experiență în același joc și clasați în cei 30-45% din coada clasamentului.

Toți voluntarii au fost așezați în fața ecranului și au fost testați într-o sarcină legată de clipire, cu 480 de încercări pe o perioadă de aproximativ 2 ore. Cu cât a fost mai mare tendința voluntarului de a omite țintele, cu atât mai rar a apăsat butonul corect atunci când una dintre cele două ținte a aparut pe ecran și cu atât mai greu s-a descurcat acesta la test, în general.

Voluntarii au purtat, de asemenea, electrozi EEG pe regiunea parietală a scalpului, permițând cercetătorilor să măsoare și să localizeze activitatea creierului pe tot parcursul experimentului. S-a constatat astfel că jucătorii experți de „League of Legends” au fost mai buni decât începătorii la executarea sarcinii. Ei au fost mai puțin predispuși la efectul de omitere, detectând țintele mai exact și mai rapid, și au oferit resurse cognitive fiecărei ținte.

Rezultatele studiului sugerează că experiența pe termen lung a acțiunilor de strategie în timp real conduce la îmbunătățiri ale atenției selective vizuale temporale: jucătorii experți au devenit mai eficienți în distribuirea resurselor cognitive limitate între țintele vizuale succesive, spun cercetătorii, concluzionând că astfel de jocuri pot fi un instrument puternic pentru antrenamentul cognitiv.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Video games improve the visual attention of expert players
https://medicalxpress.com/news/2020-04-video-games-visual-attention-expert.html
1. Studiul „Action Real-Time Strategy Gaming Experience Related to Increased Attentional Resources: An Attentional Blink Study”, apărut în Frontiers in Human Neuroscience (2020). DOI: 10.3389/fnhum.2020.00101, autori: Xianyang Gan et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0