Cum sa previi alunecarea si cazaturile pe gheata

Când iarna își intră în drepturi, iar temperaturile scad sub 0 grade, chiar dacă mai întâi numai pe timpul nopții, știi că e posibil ca gheața să acopere străzile și dimineața când mergi la muncă. Temperaturile cu minus nu înseamnă numai frig, ci și trotuare acoperite cu gheață, pe care poți alunecă într-o secundă de neatenție. Iată cum să nu te alegi cu căzături și răniri în sezonul rece!

Alunecarea și căzăturile pe gheață cauzează, an de an, o mulțime de accidentări care se soldează de multe ori cu fracturi cum ar fi cea de șold. Acestea pot fi însă prevenite cu ajutorul unor ponturi eficiente, dar și cu puțină atenție. Statistic vorbind, peste o treime dintre persoanele de peste 65 de ani au parte anual de căzături din cauza alunecării pe gheață. În ceea ce privește persoanele de peste 80 de ani, procentul este chiar mai mare, aproximativ jumătate dintre acestea căzând din cauza stratului de gheață de pe străzi.

În cazul vârstnicilor care alunecă pe gheață, cea mai comună consecință a unei căzături este fractura de șold, care de multe ori cauzează o serie de alte complicații. Complicațiile pot fi de natură fizică, necesitând internare pe o perioadă mai lungă, dar și de natură psihică, determinând individul să se izoleze de teamă să nu se expună din nou riscului de a aluneca pe gheață. Asta nu înseamnă că tinerii nu sunt expuși riscului de căzături pe gheață, mai ales în condițiile în care majoritatea merg pe stradă uitându-se la ecranului telefonului.

Discutăm mai departe despre ce poți să faci ca să te ferești de căzături pe gheață, pe stradă, dar și la tine în curte, dar și ce măsuri să iei dacă totuși nu ai putut împiedica o astfel de căzătură.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum scazi riscul de alunecare și căzături pe gheață?

Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te feri de căzături când trotuarele au înghețat:

Poartă încălțări cu talpă antiderapantă

În zilele geroase de iarnă poți fi tentat să încalți o pereche de UGG-uri groase și călduroase, însă nu este deloc indicat să faci acest lucru. Alege, mai degrabă, o pereche de bocanci cum sunt cei de munte, cu talpă antiaderentă, care vor face mersul prin zăpadă sau pe gheață mai sigur.

Nu te grăbi

Dacă trebuie neapărat să ieși când e polei și să ajungi undeva la o anumită oră, pleacă mai devreme de acasă. Graba strică treaba și, în mod cert, crește riscul de accidentare din cauza alunecării pe gheață. Mergi încet, uitându-te în jos la picioare și urmărind fiecare pas pe care îl faci.

Încearcă mersul pinguinului

Exploratorul David Hempleman-Adams a petrecut foarte mult timp la Polul Nord și Polul Sud în expedițiile sale, și ne îndeamnă să folosim trucurile pe care animelele le folosesc în anumite condiții. De pildă, acesta susține că mersul pinguinului previne alunecarea pe gheață. Mai exact, fă pași mici și distribuie-ți în mod egal greutatea pe întreaga suprafață a tălpilor. De asemenea, imită pinguinul și ține-ți mâinile pe lângă corp pentru a îți menține echilibrul la nevoie. Mâinile în buzunar sau mâinile care țin genți voluminoase cresc riscul de alunecare și de căzături pe gheață.

În caz de zăpadă mare, e indicat să atingi solul mai întâi cu călcâiul și abia apoi cu vârful, pentru a reduce riscul de alunecare. Dacă gheața de pe trotuar este acoperită cu un strat subțire de zăpadă, folosește mai întâi vârful bocancului pentru a împinge zăpada, și abia apoi calcă pe stratul de gheață.

Ia-ți un baston cu vârf antiderapant

Un baston poate fi de ajutor pe gheață, dar depinde de tipul bastonului și de cum este folosit. Bastonul îți oferă un punct de sprijin suplimentar și mai mult control, pentru că poți verifica terenul din fața ta pentru a evita zonele foarte alunecoase. Însă dacă bastonul are un vârf din cauciuc neted, acesta poate aluneca pe gheață, reducând siguranța. De aceea, ia-ți un baston special sau adaugă un vârf antiderapant, proiectat pentru a avea prindere pe suprafețele înghețate.

Ce faci dacă observi gheață pe treptele casei și pe aleea care iese din curte?

Dacă ai gheață pe treptele casei și pe aleea din curte, există câteva metode eficiente și sigure ca să o elimini sau măcar să o faci mai puțin alunecoasă.

Sarea pentru deszăpezire este foarte eficientă la temperaturi scăzute, dar folosește-o cu moderație pe beton, deoarece poate deteriora suprafețele pe termen lung. Nu folosi sare de masă obișnuită în cantități mari, deoarece poate deteriora betonul și solul din jur. 
Poate fi de folos pentru a scăpa de gheață și o soluție pe bază de oțet: amesteci o parte oțet cu două părți apă și pulverizezi pe gheață. Această combinație este mai prietenoasă cu suprafețele, dar funcționează mai încet.

Ca să spargi gheața de pe trepte și alee, folosește o lopată metalică sau un ciocan special pentru gheață. Începe prin a sparge bucăți mici, pentru a reduce riscul de deteriorare a treptelor sau aleii.

Dacă vrei să previi înghețul treptelor și al aleii, e bine de știut că poți aplica un strat de sigilant hidrofob reduce absorbția apei în suprafețe, prevenind astfel formarea gheții din apă infiltrată. Mai există și produse antiderapante pe bază de polimeri, care formează un strat protector și reduc riscul alunecării. Sau, dacă se anunță îngheț, întinde cu o zi înainte prelate impermeabile sau covoare antiderapante pe trepte și alei.

Protejează-te dacă, totuși, cazi pe gheață

În cazul în care nu există nicio cale prin care să poți evita o căzătură, este important să cazi într-un mod care să reducă riscul de rănire. Tensiunea corporală crește riscul de fracturi, deci încearcă să te relaxezi și să lași corpul să cadă natural, nu rigid. Dacă poți să controlezi cât de cât mișcarea, încearcă să cazi pe partea laterală a corpului, cu coapsa absorbind impactul sau să cazi în așa fel încât să te rostogolești puțin.

Dacă simți că te duci pe spate, lasă bărbia în piept pentru a evita lovirea capului de sol. În cazul în care cazi înainte, folosește antebrațele și coatele pentru a proteja fața. Atunci când nu ai încotro și trebuie să ieși pe gheață, e bine să porți genunchiere și mănuși, pentru că îți pot oferi protecție suplimentară în caz de căzături.

Ce măsuri să iei dacă ai căzut pe gheață?

Dacă, în ciuda tuturor precauțiilor, ai căzut pe gheață, este important să reacționezi corect pentru a evita agravarea unei posibile răni.  Stai liniștit câteva momente și verifică dacă simți dureri puternice sau dacă ai dificultăți în mișcarea membrelor. Caută semne de vânătăi, umflături, sângerări sau deformări ale oaselor. 

Dacă te simți în siguranță să te ridici, întoarce-te încet pe o parte. Apropie-te de poziția unui patruped și folosește-te de genunchi și de mâini pentru a te sprijini pe ceva stabil (un perete, o balustradă) în timp ce te ridici. Când ajungi acasă, aplică gheață pe zona afectată timp de 15-20 de minute, într-un prosop, nu direct pe piele. În caz de răni deschise, curăță rana și aplică un pansament steril. Când durerea nu scade sau se agravează, poate fi un semn de rănire gravă, așa că e bine să mergi la medic.

Dacă ai căzut pe gheață și te-ai lovit la cap, este important să iei măsuri rapide pentru a evalua situația și a preveni complicațiile. Stai pe loc pentru câteva minute: observă dacă simți amețeli, greață, dureri de cap intense sau confuzie. Dacă ai o rană deschisă, aplică presiune ușoară cu ceva textil până oprești sângerarea. Dacă te simți dezorientat sau slăbit, stai jos sau culcat și evită să te ridici rapid. Așteaptă până te stabilizezi sau până vine ajutor. 

Sună la 112 dacă ți-ai pierdut cunoștința, chiar și pentru câteva secunde, dacă te simți extrem de amețit sau confuz, simți o durere puternică și persistentă la cap, ai vărsături, vezi încețoșat sau suferi de pierderi de echilibru ori ai o rană care nu se oprește din sângerare.

Dacă ai căzut pe gheață și nu poți să te ridici, rămâi pe loc și solicită ajutor. Dacă nu poți să te miști, cere ajutor unei persoane din apropiere sau dacă nu e nimeni folosește telefonul și cheamă pe cineva sau sună la 112 dacă ai dureri intense sau suspiciuni de fracturi.

Monitorizează cu atenție simptomele în următoarele 24-48 de ore. Semne care pot indica o leziune cerebrală sunt amețelile persistente, somnolența neobișnuită, pierderi de memorie sau dificultăți de concentrare și convulsii sau slăbiciune la nivelul unui braț sau picior.

Dacă apar astfel de simptome, mergi imediat la spital. Loviturile la cap pot avea efecte întârziate, cum ar fi hematomul cerebral, așa că e important să te vadă un medic chiar dacă simptomele par minore. Evită administrarea de analgezice: unele medicamente pot masca simptomele unei leziuni mai grave, așa că evită-le până la un consult medical.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nidirect - Avoid slips and falls in icy conditions
https://www.nidirect.gov.uk/articles/avoid-slips-and-falls-icy-conditions
Canadian Red Cross - Slips, trips and falls: How to stay safe in icy weather
https://www.redcross.ca/blog/2023/1/slips-trips-and-falls-how-to-stay-safe-in-icy-weather


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0