Cum să te hranesti "sustenabil"?

Daca citesti acest articol te felicit! Este  excelent că doresti să adopți o alimentație sustenabilă și prietenoasă cu mediul. Producția de alimente creează o presiune inevitabilă asupra mediului și deși dietele vegetariene și vegane (inclusiv cea pescatariană) tind să fie mai prietenoase cu mediul, nu toți suntem dispuși să renunțam la consumul de carne. Iată unele dintre efectele majore ale producției de alimente asupra mediului înconjurător, precum și modalitati de-ți adapta dieta pentru a reduce plouarea, mai exact cum să fii un omnivor etic.

 

Iată inca de la inceput câteva sfaturi concrete pentru a avea o alimentație diversificată, în calitate de omnivor, într-un mod mai sustenabil:

  • Consuma mai multe plante si convinge-i si pe ceilalti membrii ai familiei i să măriți proporția de alimente pe bază de plante în dieta voastră. Adăugați mai multe legume, fructe, leguminoase (năut, linte, fasole) și cereale integrale în mesele voastre. Puteți explora și alternative vegetale pentru proteine, cum ar fi tofu, tempeh sau seitan.

  • Optați pentru surse de proteine durabile. Atunci când consumați carne, încercați să alegeți surse de proteine animale mai durabile, cum ar fi carnea de pui sau de curcan în loc de carne roșie. Reducerea consumului de carne roșie poate avea un impact semnificativ asupra mediului.

  • Alegeți surse sustenabile de pește. Dacă mâncați pește, verificați dacă este pescuit sustenabil și provine din surse durabile. Puteți consulta ghidurile și etichetele care indică pescuitul responsabil și nu alegerea speciilor suprapescuite.

  •  Achiziționați alimente locale și de sezon, de preferință de la piata ori fermele locale... sau chiar si de la micii producatori -din fata portilor lor sau de la marginea drumului. Aceasta ajută la reducerea impactului emisiilor de carbon asociate cu transportul alimentelor pe distanțe lungi și susține economia locală.

  • Reduceți risipa alimentară!  Planificați-vă mesele și cumpărați doar cantitățile de alimente de care aveți nevoie. Folosiți resturile pentru a găti alte mâncăruri la mesele urmatoare, cum ar fi salata cu resturile de carne de pui de la pranz sau fructele neconsumate- pentru a face compoturi. Reciclați și compostati deșeurile alimentare.

  • Evitați ambalajele de unică folosință! Cumpărați în vrac atunci când este posibil și utilizați saci de pânză reutilizabili pentru a evita ambalajele de plastic. Puteți de asemenea să evitați alimentele procesate sau ambalate excesiv și să preparați mâncăruri acasă.

  •  Gătiți cu metode mai eficiente energetic, cum ar fi gătitul la aburi sau înăbușitul, în loc de prăjire. Folosiți aparate eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi cuptorul cu microunde sau cuptoarele cu încălzire rapidă.

Acestea sunt doar câteva idei pentru a începe să adoptați o alimentație sustenabilă și prietenoasă cu mediul acasă. Fiecare pas mic contează și puteți alege cele care se potrivesc cel mai bine stilului vostru de viață și valorilor

Impactul alimentelor asupra mediului

Producția de alimente pentru consumul uman vine cu un preț scump pentru mediu. Cererea de alimente, energie și apă continuă să crească odată cu creșterea populației lumii, ceea ce duce la un stres suplimentar asupra planetei noastre.

Deși cererea pentru aceste resurse nu poate fi eliminată complet, este important să știi cum să iei decizii mai durabile în ceea ce privește alimentația ta.

Utilizarea terenului agricol

Unul dintre principalii factori modificabili atunci când vine vorba de agricultură este utilizarea terenurilor. Având în vedere că jumătate din terenul locuibil al lumii este acum folosit pentru agricultură, utilizarea terenurilor joacă un rol important în impactul producției de alimente asupra mediului. 

Mai precis, anumite produse alimentare - de exemplu carnea și brânza de la animalele crescute la ferme - provin din majoritatea terenurilor agricole ale lumii.

Creșterea animalelor reprezintă 77% din utilizarea terenurilor agricole la nivel mondial, dacă se iau în considerare și pășunile și terenurile folosite pentru hrana animalelor. Pe măsură ce tot mai mult teren este folosit pentru agricultura industrială, dispar habitatele sălbatice, perturbând echilibrul de mediu.

Un pas pe care îl putem face pentru crearea unui sistem alimentar durabil este evitarea conversiei terenurilor forestiere în terenuri agricole. Poți ajuta dacă te înscrii într-o societate de protejare a mediului, din zona ta.

Gaze cu efect de seră

Un alt impact major asupra mediului al producției de alimente sunt gazele cu efect de seră, producția de alimente furnizând aproximativ un sfert din emisiile globale. Principalele gaze cu efect de seră includ dioxid de carbon (CO2), metan, protoxid de azot și gaze fluorurate.

Gazele cu efect de seră sunt unul dintre factorii majori responsabili pentru schimbările climatice.

Având în vedere că diferitele produse agricole contribuie cu cantități diferite de gaze cu efect de seră, alegerile tale alimentare pot afecta foarte mult amprenta de carbon, care este cantitatea totală de gaze cu efect de seră cauzate de o persoană.

Utilizarea apei

În timp ce apa poate părea o resursă infinită pentru majoritatea dintre noi, multe zone ale lumii se confruntă cu deficitul de apă. Agricultura folosește aproximativ 70% din apa dulce, la nivel mondial.

Diferite produse agricole folosesc cantități diferite de apă în timpul producției lor. Produsele alimentare pentru care se consumă apă sunt brânza, nucile, peștele de crescătorie și creveții.

Astfel, practicile agricole mai durabile reprezintă o oportunitate de a controla utilizarea apei.

Scurgerea îngrășămintelor chimice

Ultimul impact major al producției alimentare tradiționale este dat de scurgerea îngrășămintelor, denumită și eutrofizare.

Atunci când culturile sunt fertilizate, există riscul ca excesul de nutrienți să intre în mediul înconjurător și în căile navigabile, care, la rândul lor, pot perturba ecosistemele naturale. 

Agricultura ecologică ar putea fi o soluție pentru această problemă. Totuși, deși metodele de agricultură ecologică sunt lipsite de îngrășăminte sintetice și pesticide, nu sunt complet lipsite de substanțe chimice.

Astfel, trecerea la produse ecologice nu rezolvă în totalitate problemele scurgerii.

S-a demonstrat că produsele ecologice au mai puține reziduuri de pesticide decât produse similare cultivate în mod convențional.

Deși nu poți schimba în mod direct practicile de îngrășăminte ale fermelor, în calitate de consumator, poți pleda pentru opțiuni mai ecologice, cum ar fi utilizarea culturilor de acoperire și plantarea de copaci pentru a gestiona scurgerea îngrășămintelor.

 

Consumă produse locale

Când vine vorba de reducerea amprentei de carbon, consumul local este o alegere bună. Deși mâncatul local nu are un impact foarte mare asupra durabilității pentru majoritatea alimentelor, el poate oferi alte beneficii.

Datele recente arată că ceea ce mănânci este mult mai important decât de unde mănânci, deoarece transportul reprezintă doar o cantitate mică din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale unui aliment. 

Aceasta înseamnă că alegerea unui aliment cu emisii mai reduse, cum ar fi carnea de pasăre, în locul unui aliment cu emisii mult mai mari, cum ar fi carnea de vită, are un impact mai mare – indiferent de unde provin alimentele.

O categorie în care mâncatul local poate reduce amprenta de carbon este cea a alimentelor foarte perisabile, care trebuie să fie transportate rapid datorită duratei lor scurte de valabilitate.

Adesea, aceste alimente sunt transportate pe calea aerului, crescând emisiile lor totale de până la 50 de ori mai mult decât transportul pe mare. Acestea includ în principal fructe și legume proaspete, cum ar fi sparanghelul, fasolea verde, fructele de pădure și ananasul.

Este important de reținut că doar o cantitate foarte mică din aprovizionarea cu alimente se face pe calea aerului - majoritatea sunt transportate cu nave mari sau cu camioane, pe uscat.

Mâncatul local poate avea și alte beneficii, cum ar fi sprijinirea producătorilor locali folosind practici agricole mai durabile, consumul în funcție de sezon, cunoașterea exactă a provenienței alimentelor.

Consum moderat de carne roșie

Alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, lactatele și ouăle, reprezintă aproximativ 83% din emisiile noastre alimentare.

În ceea ce privește amprenta totală de carbon, carnea de vită și mielul sunt cele mai mari surse de poluare. Acest lucru se datorează utilizării extinse a terenului, cerințelor de hrănire, procesare și ambalare.

În plus, vacile produc metan în intestine în timpul procesului de digestie, contribuind în continuare la amprenta lor de carbon. Carnea roșie produce aproximativ 60 kg de echivalent CO2 per kg de carne, spre deosebire de alte alimente, care produc mult mai puțin.

De exemplu, creșterea păsărilor produce 6 kg, peștele 5 kg și ouăle 4,5 kg echivalent CO2 per kg.

Prin urmare, reducerea consumului de carne roșie poate reduce semnificativ și  amprenta de carbon.

Mănâncă mai multe proteine ​​pe bază de plante

O altă regulă care te ajută să fii un omnivor etic este să mănânci mai multe surse de proteine ​​​​pe bază de plante.

Alimente precum tofu, fasole, mazăre, quinoa, semințe de cânepă și nuci au o amprentă de carbon semnificativ mai mică în comparație cu majoritatea proteinelor animale. 

Includerea mai multor surse de proteine ​​pe bază de plante în dieta ta nu înseamnă că trebuie să elimini complet alimentele de origine animală.

O modalitate de a reduce cantitatea de proteine ​​de origine animală pe care o consumi este prin eliminarea unei jumătăți din proteinele animale dintr-o rețetă cu proteine pe bază de plante. De exemplu, atunci când faci o rețetă tradițională de chili, înlocuiește jumătate din carnea tocată cu bucățele de tofu. În acest fel, vei obține aroma cărnii, dar reducând cantitatea de proteine ​​animale și amprenta de carbon a acelei mese.

Redu risipa alimentară

La nivel global, risipa alimentară reprezintă 6% din producția de gaze cu efect de seră. Chiar dacă la cantitatea totală de gaze se iau în calcul și pierderile survenite de-a lungul lanțului de aprovizionare, din cauza depozitării și manipulării defectuoase, o mare parte sunt alimente aruncate de către comercianții cu amănuntul și consumatori.

Un alt beneficiu suplimentar al reducerii risipei alimentare este că vei putea  economisi mulți bani pe care îi cheltuiai pe alimente care ajungeau la gunoi. Încearcă să implementezi unele dintre metodele de mai sus pentru a contribui și tu la reducerea risipei alimentare și amprentei de carbon!

Modalități de a mânca mai sustenabil

In concluzie, hai sa sistematizam cele mai utile  modalități practice de a reduce risipa de alimente sunt:

  • Cumpără fructe și legume congelate dacă nu vrei să le folosești în următoarele zile
  • Fă-ți o listă de cumpărături
  • Cumpără pește congelat sigilat în vid, deoarece peștele are una dintre cele mai scurte durate de valabilitate dintre toate cărnurile
  • Folosește toate părțile comestibile de fructe și legume (de exemplu, tulpini de broccoli)
  • Nu cumpăra mai multe alimente decât ai nevoie pentru o anumită perioadă de timp
  • Verifică datele de expirare pentru produsele alimentare perisabile înainte de cumpărare
  • Planifică mesele pentru o săptămână, astfel încât să știi exact ce să cumperi
  • Congelează alimentele perisabile pe care nu le vei folosi în următoarea zi sau două
  • Organizează-ți frigiderul și cămara astfel încât să știi ce provizii ai
  • Fii mai creativ cu rețetele, pentru a folosi tot ce ai la îndemână

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers - https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaq0216


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0