Cum să eviți excesele de Revelion?

Deși pare greu de crezut, există câteva modalități prin care te poți bucura de această seară festivă de Revelion, alături de prieteni și de familie, în timp ce îți respecți planul alimentar.

Chiar dacă știi că abia a trecut Crăciunul, știi, de asemenea, și cât de tentante sunt paharele cu șampanie pe care le vei ciocni în noaptea dintre ani, prăjiturile și platourile cu aperitive delicioase care se vor perinda pe masa de Revelion. Este greu să refuzi toate tentațiile, mai ales când știi că toată lumea se va servi din acele farfurii pline cu bunătăți la petrecerea de Anul Nou.

Însă, dacă ai un plan alimentar de care vrei să te ții fără întreruperi, și nu vrei să strici rezultatele pe care le-ai obținut până acum, ce e de făcut? Chiar dacă nu trebuie să te abții complet de la fiecare fel de mâncare sau de la fiecare băutură de la petrecere, este important să îți respecți planul de dietă și obiectivele stabilite înainte și să te gândești că nu are rost să arunci impulsiv pe fereastră toată munca depusă până în prezent.

Din fericire, există câteva modalități prin care te poți bucura de sărbătoare alături de familie, în timp ce îți respecți planul alimentar. Iată care sunt recomandările mele pentru ziua de 31 decembrie și noaptea de Revelion care să te ajute să nu te simți exclus de la distracție, dar care să nu îți afecteze nici regimul obișnuit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Nu te înfometa și nu evita să mănânci pe parcursul zilei

Prima regulă pentru ziua de 31 decembrie este să nu te înfometezi. De multe ori există această idee greșită, care ne îndeamnă să sărim peste mesele principale de dinaintea unei mese festive, de petrecere. Adevărul este că, sărind peste mese și infometându-te, acest lucru va duce aproape sigur la luarea unor decizii nesănătoase și la excese alimentare mai târziu, pentru a compensa faptul că nu ai mâncat la timp. În ziua petrecerii de Revelion, este mai important decât oricând să continui să mănânci sănătos și să ai mese echilibrate atunci când ți-e foame, de-a lungul zilei.

Specialiștii în nutriție recomandă ca stomacul să fie plin cu alimente sățioase și cu gustări sănătoase care îți vor potoli foamea, dar care să aibă un conținut redus de calorii. Așadar, nu te înfometa, ca să nu riști să mănânci porții duble din preparate  pline de calorii la ore târzii din noaptea de Anul Nou. În plus, e bine ca pe masa bogată în grăsimi și dulciuri de Revelion să pui și alimente gustoase dar cu puține calorii, pe care să le poți consuma fără regrete, cum ar fi bețe de morcovi sau mere.

2. Fă mai multă mișcare

Începe-ți ultima zi a anului alegând activitatea fizică preferată și fă mișcare, pentru că doar așa te vei afla pe calea succesului pentru restul zilei și pentru restul anului viitor. Exercițiile fizice pot reduce stresul și pot să îți îmbunătățească starea de spirit. Te vei întoarce după o dimineață minunată petrecută la jogging, yoga sau după ce faci o oră de cardio simțindu-te mai ușor și mai plin de energie. Mai important este că antrenamentul fizic te va face să te simți bine în legătură cu propria persoană. Antrenându-te și transpirând din greu în prima parte a zilei, vei fi mai liniștit mai târziu, în noaptea dintre ani și nu te vei mai simți vinovat că ai mâncat o prăjitură în plus. 

În plus, în funcție de compania în care te afli de Revelion și de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți organiza și seara o sesiune de mișcare, printr-un joc de fotbal sau de badminton în curte.

4. Planifică lucrurile în avans

Una dintre cele mai importante reguli când vine vorba de a te menține pe drumul cel bun în ceea ce privește alimentația este să ai întotdeauna un plan. Poate că ți se pare inutil să plănuiești aceste aspecte, însă e bine să știi că ele chiar funcționează. Încă de dinainte de a începe petrecerea de Revelion, ar trebui să iei o decizie în legătură cu ceea ce vei mânca și ceea ce vei bea și cât de multe alimente și băuturi ai de gând să consumi. Dacă îți spui încă din start că vei mânca doar felul principal și vei sări peste desert sau că vei mânca niște aperitive alături de legume proaspete și o prăjitură, o să vezi că îți va veni mai ușor să respecți planul și regimul tău să nu aibă de suferit.

5. Ai grijă ce alcool alegi

Când vine vorba de alcool, trucul este să bei un pahar din acea băutură care are cel mai mic volum de alcool la cel mai mare volum total. Dimensiunile paharelor variază, în funcție de alegerea ta în privința băuturilor alcoolice. Potrivit specialiștilor, o porție de bere înseamnă 350 ml, o porție de vin înseamnă 150 ml, iar o porție de băuturi spirtoase înseamnă 50 ml. Așadar, alegerea este a ta, dar dacă vrei să bei o bere, de exemplu, vei avea o cantitate mai mare de băutură la o cantitate mai mică de alcool. Ai grijă ca de-a lungul nopții de Revelion să te hidratezi corespunzător cu apă, mai ales că alcoolul tinde să te deshidrateze. Apa, fie simplă, fie cu două-trei cuburi de gheață, fie cu două felii de lămâie este cel mai la îndemână ajutor pentru hidratare și pentru a ține poftele la distanță.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

6. Concentrează-te pe oameni, nu pe mâncare

O regulă bună de respectat oricând, nu doar dacă ești la dietă, este ca la o petrecere să îți concentrezi atenția asupra oamenilor, nu asupra mâncării și băuturii. În definitiv, sărbătorile sunt menite pentru a petrece timp de calitate cu oamenii pe care îi iubim.

Angrenează-te în discuții cu persoanele dragi, bucură-te că le ai alături cu ocazia trecerii în noul an, povestiți întâmplări amuzante din trecut și, neapărat, faceți planuri pentru anul care vine. În plus, buna dispoziție și râsul tind să taie pofta de mâncare, așa că totul va fi în avantajul tău.

Îți doresc un An Nou fericit!

 

Sursă foto: Shutterstock
Family Doctor - Tips for eating healthy during the holidays
https://familydoctor.org/tips-eating-healthy-holidays/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0