Cum ii afecteaza pe cardiaci vremea rece si umeda
Cum ii afecteaza pe cardiaci vremea rece si umeda
Cum ii afecteaza pe cardiaci vremea rece si umeda
Fie zăpadă, fie ger, fie că zilele sunt reci și mohorâte, cu multă ploaie, burniță sau lapoviță, trebuie să reținem că această vreme capricioasă, rece sau umedă îi poate afecta pe cardiaci într-o măsură mai mare, comparativ cu persoanele sănătoase.
Dacă ai afecțiuni cardiace, să îți menții sănătatea în sezonul rece și ploios (mai ales că vremea este atât de capricioasă la începutul primăverii) reprezintă adevărate provocări. Pentru cei cu o boală arterială coronariană (numită și cardiopatie ischemică), temperaturile reci pot declanșa episoade de ischemie cardiacă (privarea de oxigen a mușchiului inimii), cauzând astfel episoade de angină pectorală sau chiar atacuri de cord.
Pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, o scădere rapidă a temperaturii din mediul înconjurător poate duce la o agravare subită a simptomelor, la un risc crescut de spitalizare și chiar la un risc mai mare de deces, spun specialiștii.
Astfel, pentru orice persoană care știe că suferă de boli de inimă, în zilele reci de la finalul iernii sau începutul primăverii trebuie să fie și mai precaută decât în mod normal. Din fericire, aceste precauții pe care trebuie să ți le asumi nu sunt măsuri foarte complicate.
De ce temperaturile scăzute și zilele reci și umede îți pot afecta inima
Faptul că petreci timp într-un mediu rece și umed face ca organismul tău să fie nevoit să facă anumite „ajustări" fiziologice, pentru a păstra temperatura corpului normală. Aceste ajustări normale pot reprezenta o adevărată provocare pentru persoanele cu boli cardiovasculare. Printre alte lucruri, temperaturile scăzute din această perioadă pot face:
- ca ritmul inimii tale să crească;
- ca tensiunea ta arterială să crească;
- ca inima ta să funcționeze (să pompeze sângele) mai greu;
- să crească tendința de coagulare a sângelui.
Ce se întâmplă cu vasele de sânge când este frig
Inima și vasele de sânge se adaptează mereu la mediul din interiorul corpului, pentru a menține sângele să curgă, astfel încât diferitele părți ale corpului să primească oxigenul și nutrienții de care au nevoie. La frig, sistemul nostru nervos intră în acțiune pentru a opri scăderea temperaturii corpului nostru și pentru a menține organele noastre în parametri normali de funcționare.
Tot atunci, vasele de sânge se îngustează în piele și în degetele de la mâini și de la picioare, astfel încât se pierde mai puțină căldură. Doar că această îngustare (numită „vasoconstricție”) poate să ducă la mai multă presiune în restul corpului, ceea ce înseamnă că inima trebuie să depună un efort și mai mare ca să pompeze sângele în jurul corpului. Prin urmare, cresc ritmul cardiac și tensiunea arterială. Acesta este un răspuns normal la frig, dar presiunea aceasta suplimentară poate duce la simptome cardiace pentru persoanele care au o afecțiune existentă, în special în timpul exercițiilor fizice.
Așa cum ziceam mai sus, inima și vasele noastre de sânge se adaptează mereu la ce se întâmplă în interiorul corpului. De exemplu, atunci când depunem efort, chiar și când practicăm sport, bătăile inimii sunt mai rapide, iar vasele de sânge care alimentează mușchii se dilată, pentru a permite mai mult sânge să treacă. În același timp, vasele de sânge care alimentează alte zone ale corpului (cum ar fi sistemul digestiv) se îngustează, astfel încât mușchii care lucrează primesc mai mult fluxul sangvin.
Este important de menționat că persoanele cu angină se pot confrunta cu simptome mai intense în timpul lunilor de iarnă. Ori din contra pot să nu mai fie atât de active din punct de fizic atunci când este frig. O altă problemă ar fi că sângele se poate îngroșa, existând riscul să formeze cheaguri - ceea ce poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Așa că dacă te știi cu o afecțiune cardiacă, este important să te ferești de frig în timpul iernii. Dacă observi că în zilele friguroase te simți rău, poți să practici exerciții fizice în interior.
Cardiacii trebuie să fie precauți în această perioadă
Toți factorii enumerați mai sus pot duce la probleme cardiace acute în cazul persoanelor care suferă de boli de inimă. Deși toată lumea trebuie să fie precaută atunci când se află într-un mediu cu temperaturi scăzute, fie pe ploaie, fie pe zăpadă, aceste măsuri de precauție sunt îndeosebi de importante dacă ai o problemă de sănătate care privește inima.
Așadar, urmează aceste recomandări:
1. Limitează expunerea la frig sau la vremea umedă, cu temperaturi mici
E bine să limitezi timpul pe care îl petreci afară, dacă vremea este rece, iar dacă ești nevoit să ieși afară, îmbracă-te bine, cu câteva straturi de haine, acoperă-ți mâinile și picioarele și poartă șosete și pantofi călduroși.
2. Nu te solicita prea mult din punct de vedere fizic
Așa cum probabil știi, fie că locuim la oraș sau la sat, datul zăpezii este un mod de a face mișcare, însă nu trebuie să îți soliciți corpul și inima prea tare. Activitatea de a da zăpada la o parte este o modalitate sigură prin care o persoană cu boli cardiace poate declanșa o urgență medicală, cum ar fi angina pectorală, atacul de cord, insuficiența cardiacă și decesul subit.
Dacă ai de gând să dai zăpadă din curte sau din zona blocului tău, fă-o atunci când este depusă în strat mic, cam de 2,5 cm sau mai mic. Folosește o lopată mică și împinge (în loc să ridici lopata) zăpada. Să nu uităm că mulți cardiologi insistă ca pacienții cardiaci să nu dea deloc zăpadă în acest fel și să se odihnească în zilele reci și umede.
3. Nu permite să te încălzești prea tare când stai afară
Dacă te îmbraci cu haine prea călduroase atunci când te implici într-o activitate fizică, asta înseamnă că, fără să-ți dai seama, corpul tău se va încălzi mai mult decât e cazul. Supraîncălzirea, la rândul ei, face ca vasele de sânge să se dilate brusc, ceea ce poate duce la hipotensiune (o tensiune arterială extrem de scăzută) în cazul unei persoane care suferă de boli cardiace. Dacă ești afară, în frig, și simți că transpiri, atunci corpul tău e supraîncălzit. Dacă ai o boală de inimă, ia în considerare faptul că transpirația este un semn ce indică un pericol. Încetează orice activitate faci în acel moment și intră în casă.
4. Fă-ți vaccinul antigripal
Înainte de debutul iernii, când te sfătuiește medicul tău, este bine să îți faci vaccinul care te protejează de virusul gripei. Să nu uităm că iarna îți crește șansele de a face gripă, din cauza umidității scăzute adusă de vremea rece și de mediul cald din locuința ta. Gripa este extrem de periculoasă în cazul oricărei persoane care are afecțiuni ale inimii. Așa că vaccinează-te înainte de a suferi complicații. Iar dacă simți că ai simptome precum cele ale gripei, discută cu medicul tău înainte de a apela la automedicație.
5. Nu bea alcool
Evită alcoolul înainte de a ieși afară. Alcoolul îți dilată vasele de sânge din piele, facându-te să te simți încălzit, în timp ce, de fapt, îți „îndepărtează" căldura din organele tale vitale. Așa că este important să eviți cu totul consumul de alcool în perioadele reci ale anului, mai ales dacă ai boli de inimă.
Cum să reduceți riscul de atac de cord în timpul iernii
Pe lângă recomandările de mai sus, ține cont și de aceste sfaturi care te vor ajuta să previi atacurile de cord și să faci mișcare.
Îmbracă-te în straturi – Dacă ieși în aer liber, îmbracă-te ținând cont de vremea de afară și în funcție de activitatea pe care o desfășori. Îmbrăcarea în straturi te va ajuta să elimini straturile pe măsură ce îți crește nivelul de activitate. Scopul tău ar trebui să fie să îți fie cald, dar nu să te supraîncălzești.
Modifică-ți rutina – Ia în considerare să investești într-o freză de zăpadă, mai ales dacă ai o alee lungă.
Hidratează-te corespunzător– Fă pauze frecvente atunci când practici exerciții fizice și hidratează-te corespunzător. Deshidratarea îngreunează organismul să rămână cald, ceea ce facilitează, de asemenea, coagularea sângelui.
Ai mare grijă dacă știi că suferi de o afecțiune cardiacă cunoscută - Adevărul este că vremea rece și afecțiunile cardiace nu sunt o combinație bună. În cazul în care avut deja un atac de cord sau suferi de o boală de inimă, este bine să iei lucrurile pas cu pas.
Limitează consumul de cofeină și alcoolul - Aceste băuturi cresc tensiunea arterială. Așadar, fii atent la cât bei înainte de a ieși în aer liber.
Renunță la fumat sau la vapat – Produsele din tutun pot crește tensiunea arterială și pot provoca acumularea plăcii. Renunțarea la acest viciu este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru inima ta.
Adoptă o dietă sănătoasă pentru inimă – Ai mare grijă ce mănânci și ce bei și concentrează-te pe alimentelele care nu sunt bogate în colesterol și care ar putea scădea tensiunea arterială.
De la vaccinuri împotriva gripei până la controale anuale, mergi la medic regulat pentru a depista eventualele probleme din vreme, atunci când sunt mai ușor de tratat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Heart Foundation - How does cold weather affect your heart?
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/research/effect-cold-weather-heart#
American Heart Association - Cold Weather and Cardiovascular Disease
https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/cold-weather-and-cardiovascular-disease
Te-ar mai putea interesa și...