Cum eviți situațiile de criză în familie de Sărbători

Decembrie este luna în care ne propunem să fim mai buni, mai înțelegători și mai iertători. Uneori, însă, lucrurile nu se petrec așa cum ne dorim sau ne imaginăm, mai ales de Sărbători. Reîntâlnirea cu cei dragi poate fi un eveniment plăcut sau o ocazie pentru conflicte noi sau de reaprindere a unor neînțelegeri mai vechi. Fie că este vorba despre conflictul dintre generații, convingeri de viață diferite sau, pur și simplu, faptul că vă aflați, în număr mare, într-un spațiu relativ mic, situațiile de criză pot apărea chiar și din micile detalii.

Cu toate acestea, armonia în familie este foarte importantă, mai ales de Sărbători, una din puținele ocazii în care sunteți cu toții, împreună. Așadar, iată câteva sfaturi pentru evitarea situațiilor de criză familiale în această perioadă!

Ascultă cu atenție ce-ți spun ceilalți

De multe ori, în discuțiile în contradictoriu, nu avem răbdare să ascultăm argumentele celuilalt, deoarece suntem convinși că avem dreptate. Indiferent de validitatea argumentelor tale, este important să asculți părerea celuilalt, pentru că astfel se poate crea un raport de comunicare reală. Poate că în părerea persoanei cu care discuți se află un indiciu în privința unor motive ascunse pentru care persoana în cauză are acea părere. Ascultă ce are de spus și dispută argumentele pe care le consideri eronate cu răbdare și blândețe.

Diplomația este, uneori, mai importantă 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar mai importantă decât ”a avea dreptate”. Este greu pentru părinți sau bunici să înțeleagă anumite aspecte care nu țin de mediul lor, așa cum și ție îți poate fi greu să înțelegi lucruri care țin de rutina lor, incompatibilă cu stilul tău de viață, urban și agitat.

Ce e important de reținut este că nu trebuie să avem, mereu, dreptate. Mai ales când vine vorba de cei dragi. Odată ce Sărbătorile se sfârșesc, lucrurile se întorc la normal, iar amintirea acestor momente petrecute împreună este ceea ce contează cu adevărat. Construiți-vă raporturile de comunicare cu familia în timpul Crăciunului cu acest scop – crearea de amintiri frumoase. 

Implică toată familia în pregătiri 

Multe nemulțumiri se nasc din plictiseală, prin urmare o metodă bună de a evita posibile conflicte între membrii familiei este să îi pui la treabă! Prin colaborare și crearea unui scop precis asiguri un mediu armonios și productiv. La final, vă puteți bucura de masa pregătită și de pomul împodobit împreună. 

În plus, dacă ai mai mulți copii în familie, micile responsabilități casnice îi vor ține ocupați, departe de gadgeturi și smartphone, și îi vor învăța lucruri utile despre ”treaba în casă”, într-un mod mult mai plăcut pentru ei, deoarece pregătirile la care contribuie sunt pentru sărbătoare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/psycho-sexo/psycho/comment-supporter-ses-proches-difficiles-en-temps-de-fetes-173218

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0