Sfaturi de organizare a casei: cum faci tranzitia de la vara la toamna

Odată cu trecerea de la vară la toamnă, timpul petrecut în casă se mărește, iar locuința are nevoie să fie amenajată și organizată în ton cu anotimpul. Întrucât nevoile tale și ale familiei sunt diferite în funcție de anotimp, nu îți vor strica o serie de trucuri care să te ajute cu organizarea casei, astfel încât să fie cât mai călduroasă, neaglomerată și să aveți la îndemână ce vă trebuie.

Trecerea de la vară la toamnă aduce schimbări în temperatură, lumină și umiditate, așa că e recomandat să faci câteva modificări prin casă pentru a te pregăti pentru sezonul rece. Organizarea casei te va ajuta să creezi un mediu confortabil și plăcut pentru anotimpurile reci.

Cum stai cu fericirea?

Idei pentru organizarea casei: haine, încălțări, pături

Iată care sunt sugestiile noastre pentru trecerea de la vară la toamnă:

Montează-ți în hol un raft multifuncțional

Întrucât toamna este sezonul jachetelor, al șalurilor și pelerinelor de ploaie, precum și al umbrelelor, îți poți monta un raft pe peretele din hol, iar în partea de jos a raftului poți monta agățători pentru haine. Astfel, vei avea la dispoziție un raft pe care îl poți folosi pentru etalarea decorațiunilor de sezon, dar și pentru depozitarea unor cutii în care să pui ce îți dorești, dar totodată și un cuier încăpător, care te va scoate din dificultate chiar și atunci când ai mulți musafiri în vizită.

Instalează o „zonă pentru noroi” în holul de la intrare

Ploile sunt la ordinea zilei pe timp de toamnă așa că ți-ar trebui o așa-numită „zonă pentru noroi”. Este vorba despre un covoraș care să absoarbă ce aduci de afară pe ghete, de preferat închis la culoare, dar și câte o tăviță pentru fiecare membru al familiei, așezată sub cuierul de la intrarea în casă, tăviță pe care să fie așezate încălțările murdare de noroi până când sunt spălate.

Folosește un coș pentru papucii de casă

Temperaturile scăzute față de vară fac ca papucii de casă să devină indispensabili toamna. Pentru a nu îi ține împrăștiați în toată casa, achiziționează-ți un coș din răchită pe care să-l postezi într-un colț al holului de la intrare și în care să pui toți papucii de casă. Astfel, cei care se descălță la intrare au la dispoziție imediat papucii.

Folosește un dulap sau o cutie pentru depozitarea păturilor

Dacă nu ai un dulap liber la dispoziție pentru a pune păturile în el astfel încât să le ai în permanență la dispoziție, poți achiziționa o cutie sau un cufăr de dimensiuni mari pentru a le depozita. Pune cutia sau cufărul în dormitor, lipit de pat, iar astfel vei avea în permanență la îndemână păturile pe care le poți folosi de fiecare dată când ai nevoie.

Folosește saci de vidat pentru depozitarea hainelor de vară

Rochițele vaporoase, costumele de baie și salopetele din mătase nu îți vor mai fi de folos până anul următor, la instalarea verii. Așadar, ai putea să le depozitezi cu ajutorul sacilor de vidat, astfel încât să nu ocupe mult loc. (Îți oprești doar ce știi că ai nevoie în cazul în care ai în plan să mergi peste iarnă la o piscină încălzită, de exemplu, sau într-o destinație exotică unde ai nevoie de haine subțiri). Dacă nu ai suficient loc în șifonier pentru păstrarea sacilor vidați în care ai introdus hainele, le poți pune în cutii pentru depozitare pe care apoi le poți tine sub pat. Astfel, economisești o mulțime de spațiu și șifonierul este mai aerisit, permițându-ți să vezi cu ușurință ce haine ai și ce ținute poți construi.

Organizarea casei: paturi, uși și ferestre, încălzire centrală

Îți oferim câteva idei legate și de verificările și modificările care îți pot fi de folos în ce privește restul casei când se face trecerea spre anotimpurle mai răcoroase:

Schimbă textilele și decorațiunile

Când vremea se răcește, înlocuiește lenjeriile ușoare, de vară, cu cele mai groase, din bumbac sau flanel, care păstrează mai bine căldura. Așază pe canapele sau fotolii huse mai groase, din materiale confortabile, precum lâna sau fleece-ul. Înlocuiește draperiile ușoare cu unele mai groase, care să păstreze mai bine căldura în casă. Adaugă covoare sau carpete care să izoleze podelele reci, aducând un plus de confort.

Verifică sistemul de încălzire 

Asigură-te că centrala termică funcționează corespunzător și că radiatoarele sunt aerisite. Curăță filtrele aparatelor de aer condiționat sau ale altor sisteme de încălzire pentru a le asigura o eficiență optimă. 

Pregătește iluminatul

Toamna aduce zile mai scurte și mai puțină lumină naturală, așa că este bine să ai surse de lumină caldă prin casă, cum ar fi lămpi sau lumânări. Verifică becurile din casă și înlocuiește-le pe cele arse cu unele care oferă o lumină caldă și plăcută.

Controlează umiditatea

Umiditatea în casă poate crește odată cu venirea toamnei, așa că este important să previi acumularea de mucegai. Poți folosi dezumidificatoare sau sisteme de ventilație pentru a menține un nivel optim de umiditate în casă. 

Pregătește ferestrele și ușile

Verifică etanșeitatea ferestrelor și ușilor, pentru a evita pierderile de căldură. Poți folosi benzi de izolare termică dacă este necesar. La ferestre se pot pune și rulouri care să împiedice intrarea aerului rece.

Curăță bine casa

Toamna, e bine să faci o curățenie mai profundă, pentru a îndepărta praful și alergenii acumulați pe timp de vară. Acordă atenție specială zonelor mai puțin accesibile, cum ar fi colțurile camerelor sau spațiile din spatele mobilei.

Cum te încălzești toamna dacă nu ai încălzire centrală?

Dacă stai la bloc și nu ai centrală, deci căldura în calorifere va porni la o dată pe care nu o știi sigur, iată ce poți face pentru a te încălzi în nopțile și zilele răcoroase de toamnă:

Folosește calorifere electrice sau alte aparate

Caloriferele electrice sunt ușor de utilizat și pot fi mutate dintr-o cameră în alta. Caută modele cu termostat și funcții de siguranță, cum ar fi oprirea automată. Radiatoarele cu ulei rețin căldura mai bine și o distribuie uniform. Sunt eficiente pentru încălzirea pe termen lung a unei camere.

Aerotermele sunt o soluție rapidă pentru încălzirea unei camere mici, deoarece suflă aer cald și pot aduce temperatura la un nivel confortabil într-un timp scurt. Totuși, nu sunt la fel de eficiente pe termen lung ca alte sisteme de încălzire. Încălzitoarele cu infraroșu radiază căldura direct asupra obiectelor și persoanelor din cameră, fiind foarte eficiente și economice. Sunt excelente pentru spații mai mici și oferă o încălzire confortabilă.

Folosește o pătură electrică

O pătură electrică poate fi foarte utilă în zilele răcoroase. Poți să o folosești pe canapea sau în pat pentru a te încălzi rapid și confortabil. De asemenea, pentru când dormi sau stai în pat la tv ori să citești, îți pot fi de folos două pături pufoase, din fleece, puse una peste alta. Deși nu încălzesc semnificativ, lumânările pe care să le aprinzi seara pot adăuga o căldură ușoară și creează o atmosferă plăcută în casă. Nu le lăsa nesupravegheate sau aprinse peste noapte!

Creează căldură cu corpul tău

Cât stai în casă, folosește haine din materiale care păstrează căldura, cum ar fi lână sau fleece. Poartă mai multe straturi de haine călduroase pentru a te încălzi mai bine. Excelente sunt și acele „hanorace tip pătură”, care sunt voluminoase, lungi, arată ca o pătură cu glugă și mâneci, în care poți sta confortabil în pat sau în fotoliu. Ceaiurile, cafeaua și supele calde îți cresc și acestea temperatura corpului și te pot ajuta să te simți mai confortabil.

Închide ușile camerelor nefolosite

Dacă ai o casă mai mare în care nu folosești toate camerele, păstrează căldura în zonele în care stai cel mai mult prin închiderea ușilor camerelor neutilizate. Acest lucru va concentra căldura în spațiile în care ai nevoie de ea cel mai mult.

Cum să ai o stare psihică mai bună toamna, la tine acasă?

Toamna poate aduce uneori o stare de melancolie sau chiar tristețe, din cauza zilelor mai scurte și a schimbărilor de vreme. Totuși, există unele lucruri pe care le poți face acasă pentru a-ți îmbunătăți starea psihică în acest sezon.

  • Folosește pături pufoase, perne confortabile și covorașe moi pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare.
  • Utilizează lămpi cu lumină caldă sau lumânări parfumate pentru a adăuga o notă relaxantă și pentru a compensa lipsa luminii naturale.
  • Practică meditația sau yoga: Chiar și câteva minute de meditație sau yoga pe zi pot reduce stresul și anxietatea, contribuind la o stare psihică mai echilibrată.
  • O baie cu sare de baie și uleiuri esențiale înainte de culcare poate fi foarte relaxantă și benefic pentru starea ta psihică.
  • Citește! Cărțile sunt o modalitate excelentă de a scăpa de grijile zilnice și de a te cufunda într-o altă lume. Desenul, scrisul, tricotatul sau orice alt hobby care îți face plăcere pot fi metode excelente de a-ți exprima emoțiile și de a te relaxa. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Organized Interiors - Fall Home Organizing: 17 Smart Tips You Can’t Go Wrong With
https://www.organizedinteriors.com/blog/fall-home-organizing-tips/
Mental Health UK - Looking after your mental health as we approach autumn 
https://mentalhealth-uk.org/blog/looking-after-your-mental-health-as-we-approach-autumn/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0