Semnele infertilitatii la barbati

Ce inseamna cand un cuplu este infertil? Partenerii nu pot concepe un copil, chiar daca fac sex neprotejat in mod frecvent, timp de un an sau mai mult de un an. In mai mult de o treime din cazuri, infertilitatea barbatului joaca un rol in acest sens.

Infertilitatea la barbati se datoreaza productiei scazute de spermatozoizi, functionarii anormale a spermatozoizilor sau blocajelor care impiedica ejacularea spermei. Afectiunile, traumatismele, problemele de sanatate pe termen lung, alegerile ce tin de stilul de viata, precum si alti factori pot contribui la infertilitatea unui barbat.

Care sunt simptomele sau semnele infertilitatii la barbati

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalul simptom al infertilitatii barbatului este incapacitatea de a concepe un copil cu partenera de viata. Uneori, e posibil sa nu existe alte semne sau simptome evidente. In unele cazuri, insa, o problema prezenta (care nu se observa imediat), cum ar fi o afectiune ereditara, un dezechilibru hormonal, venele dilatate din apropierea testiculului sau o conditie care blocheaza trecerea spermatozoizilor duce la aparitia semnelor si simptomelor.

Desi majoritatea barbatilor care sufera de infertilitate nu observa alte simptome decat faptul ca nu pot concepe un copil cu partenera de viata, semnele si simptomele asociate cu infertilitatea la barbat pot fi:

- probleme in ceea ce priveste functia sexuala - de exemplu, dificultati in timpul ejacularii sau situatiile in care este ejaculata o cantitate mica de sperma, dorinta sexuala redusa sau dificultatea de a mentine erectia (apare disfunctia erectila)

- durere, edem (umflare) sau un nodul in zona testiculelor

- infectii respiratorii recurente

- incapacitatea de a mirosi

- marirea anormala sanilor (ginecomastia)

- reducerea parului de pe fata sau parului de pe corp ori alte simptome ale unei anomalii cromozomiale sau ale unei tulburari hormonale

- un numar mai mic de spermatozoizi, decat cel considerat normal (mai putin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de sperma sau un numar total de spermatozoizi mai mic de 39 de milioane la fiecare ejaculare).

Simptomele infertilitatii la barbati pot fi vagi de cele mai multe pri. Ele pot trece neobservate pana in momentul in care barbatul incearca sa aiba un copil. Desigur, simptomele depind de cauza infertilitatii si pot fi:

- cresterea parului se modifica

- apar schimbari la nivelul dorintei sexuale

- testiculele dor sau se umfla

- apar probleme la erectie si ejaculare

- testiculele sunt mici si tari.

Cand sa mergi la medic

Mergi neaparat la un medic daca nu ai putut sa concepi un copil cu partenera ta, dupa 1 an de incercari (ati facut sex neprotejat, cu regularitate) sau chiar mai curand de 1 an daca intrunesti oricare dintre urmatoarele conditii:

- probleme ce tin de erectie sau de ejaculare, libidou scazut sau alte probleme in ceea ce priveste functia sexuala

- durere, disconfort, o zona umflata la nivelul testiculelor

- ai un istoric medical ce include probleme sexuale, probleme ale prostatei sau testiculelor

- ai suferit o interventie chirurgicala in zona inghinala, la testicul, penis sau scrot.

Medicul poate recomanda o analiza a spermei, pentru a verifica numarul de spermatozoizi ai barbatului si starea generala a spermatozoizilor.

Totodata, medicul iti poate recomanda sa mergi la un specialist in  endocrinologie reproductiva. Acesta este un medic specializat in infertilitate. El iti va pune intrebari despre simptomele infertilitatii si despre istoricul tau medical de pana acum.

E important sa mergi si la un psiholog

Uneori, barbatii pot avea stari depresive, pot avea sentimente care le afecteaza psihicul, precum cele pierdere, durere, de nepotrivire si chiar sentimentul ca au dat gres. Barbatii (sau cuplurile) care se confrunta cu oricare dintre aceste stari sau sentimente sunt incurajati sa ceara ajutorul unui specialist, sa apeleze la un psiholog sau un psihoterapeut care experienta in ceea ce priveste problemele cauzate de infertilitate.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/understanding-infertility-symptoms#1-3
  • The American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/male-infertility/
  • National Institutes of Health - https://medlineplus.gov/maleinfertility.html

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0