Progesteronul scăzut: cauze și remedii

Progesteronul este un hormon feminin în principal responsabil pentru fertilitate și menstruație, dar care are numeroase funcții de reglare în organism. Progesteronul este secretat de către femei din corpus luteum, o structură celulară specifică ovarelor. 

Printre alte funcții importante ale progesteronului în organismul femeii se numără și pregătirea endometrului pentru sarcină, prin îngroșarea sa în așa fel încât să poată susține procesul de fertilizare. Dacă apare sarcina, corpul și placenta vor continua să elibereze progesteron pentru a susține procesul de dezvoltare a fătului. Nivelul de progesteron va continua să crească pe parcursul sarcinii. 
Deși medicii au ajuns să înțeleagă pe deplin importanța progesteronului la femei, din păcate se cunosc foarte puține despre rolul acestui hormon la bărbați. Dacă ai un nivel de progesteron scăzut, este important să afli cauzele și metodele prin care poți remedia această deficiență. 

Simptomele progesteronului scăzut

Femeile care au un nivel scăzut de progesteron în organism pot manifesta anumite simptome, precum ciclu menstrual neregulat și dificultăți în a rămâne însărcinate. Fără progesteron, organismul nu poate pregăti un mediu propice pentru ovul și, în continuare, pentru dezvoltarea fătului. Dacă o femeie rămâne însărcinată, dar are un nivel scăzut de progesteron, există un risc destul de pronunțat de a pierde sarcina. 

Simptomele cele mai clare ale unui nivel de progesteron scăzut cuprind:

  • Sângerări uterine anormale (în afara ciclului menstrual)
  • Ciclu menstrual absent sau neregulat
  • Dureri abdominale pronunțate și/sau sângerări în timpul sarcinii
  • Pierderi repetate de sarcină 

Din moment ce estrogenul și progesteronul lucrează ca un tot unitar pentru a regla fertilitatea și ciclul menstrual al organismului feminin, un nivel scăzut de progesteron poate cauza creșterea, prin compensație, a nivelului de estrogen. 

Așadar, persoanele cu un nivel crescut de estrogen pot resimți următoarele simptome:

  • Scădere a libidoului
  • Luarea în greutate, în absența unor schimbări în stil de viață
  • Probleme sau afecțiuni ale vezicii urinare
  • Afecțiuni asociate cu un nivel scăzut de progesteron

Există o serie de afecțiuni corelate cu nivelul scăzut de progesteron în organism, printre care se numără cele de mai jos. 

Anovulația cronică

Anovulația se referă la absența ovulației, adică a producției de ovule fertilizabile. Dacă ciclul menstrual depășește 35 de zile, există riscul ca persoana în cauză să nu ovuleze. Un ciclu menstrual de 32 de zile sau mai lung poate indica, de asemenea, un proces de anovulație cronică. În acest caz, este nevoie de consultul unui medic specialist, pentru a diagnostica anovulația și a propune o schemă de tratament. 

Infertilitatea

Chiar și cu un ciclu menstrual regulat, există riscul de anovulație, prin urmare este nevoie de un consult medical pentru a verifica dacă nivelul de progesteron este scăzut. Specialiștii recomandă femeilor care plănuiesc o sarcină să apeleze, mai întâi, la un medic specialist pentru a identifica orice posibilă disfuncție de ovulație. În anumite situații se poate impune necesitatea suplimentării hormonale pentru a putea duce sarcina la capăt. 

Nașterile premature

Cercetătorii sugerează că nașterile înainte de termen se pot întâmpla atunci când nivelul de progesteron este scăzut. Acest lucru deoarece progesteronul poate susține uterul în etapa finală de sarcină, prin blocarea factorilor care declanșează nașterea prematură.  

Menopauza

Unele femei apelează la terapii hormonale pentru a reduce simptomele neplăcute ale menopauzei, dar este important de reținut că, atunci când se suplimentează cu estrogen (în cazul femeilor care nu au suferit o histerectomie), este necesară și suplimentarea cu progesteron, pentru a preveni cancerul uterin. 

Diagnostic și tratament

Nivelul de progesteron poate fi diagnosticat cu ușurință, printr-o simplă analiză de sânge. De asemenea, de reținut este că pe parcursul diferitelor etape ale ciclului menstrual, nivelul de progesteron va fluctua. Așadar, în prima parte a ciclului menstrual, etapă numită faza foliculară, nivelul de progesteron ar trebui să fie mai mic de 1.5 nanograme per mililitru (ng/ml). Apoi, imediat înainte de ovulație, hormonul va începe să crească, după care va avea un nou val de creștere la o săptămână după încheierea ovulației. 

Pe parcursul sarcinii, medical obstetrician va măsura nivelul de progesteron pentru a monitoriza funcționalitatea placentei și a corpus luteum-ului.Pe parcursul primului semestru, progesteronul matern va crește treptat până la aproximativ 40 ng/ml. Între săptămâna 6 și 8 de sarcină, specialiștii consideră un nivel scăzut de progesteron mai mic de 10 ng/ml, ceea ce reprezintă un semn de sarcină anormală sau ectopică. În ultimul trimestru de sarcină, nivelul de progesteron va continua să crească până la 150 ng/ml. După menopauză, nivelul de progesteron scade sub 0.5 ng/ml. 

Deși progesteronul poate fi măsurat printr-o analiză de sânge, există și alți factori de luat în considerare, așadar medicul va recomanda o serie mai amplă de analize, pentru a identifica motivul exact al nivelului scăzut de progesteron.  

În ceea ce privește tratamentul, femeile cu un nivel scăzut de progesteron sunt nevoite, de regulă, să suplimenteze aportul hormonal cu tratamente sau suplimente alimentare. În funcție de cauza disfuncției și de istoricul medical al pacientei, medicul poate prescrie tratamente diferite. 

De exemplu, unele persoane nu pot tolera reacțiile adverse ale progesteronului luat pe cale orală și pot primi, în schimb, tratament cu o cremă sau un gel cu aplicare topică pe bază de progesteron.  
Pentru a preveni o naștere prematură, medicii pot recomanda injecții intramusculare sau supozitoare cu progesteron. 

În anumite cazuri, suplimentele alimentare pe bază de progesteron, acid folic și seleniu sunt prescrise în tratamentele de fertilitate. Această combinație de substanțe active este deosebit de eficientă și în cazul femeilor aflate la menopauză. De altfel, persoanele aflate pe tratamente hormonale pentru atenuarea simptomelor menopauzice pot necesita, de asemenea, suplimente cu progesteron. 

Dacă observi orice simptom care ar putea indica o deficiență de progesteron, precum ciclul neregulat, este important să mergi la medic, mai ales dacă plănuiești o sarcină în viitor. În acest caz, poți apela fie la un medic ginecolog, fie la un medic endocrinolog, preferabil înainte de a iniția orice încercare de a rămâne însărcinată. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Articolul „Progesterone Supplementation and the Prevention of Preterm Birth”, publicat în 2011, autori: Norwitz, E. R., et al. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218546/pdf/RIOG004002_0060.pdf


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0