Procedura care ar putea trata fibroamele uterine fara a afecta fertilitatea

Un nou studiu arata ca o simpla procedura ar putea sa le ajute pe femeile cu fibroame uterine, fara a le pune in pericol fertilitatea.

 

Embolizarea fibromului uterin (UFE) blocheaza vascularizarea fibroamelor, prin urmare, acestea se opresc din crestere sau se micsoreaza. Dar tehnica nu se recomanda femeilor care spera sa conceapa un copil, avand in vedere ca nu este clar daca se blocheaza si vascularizarea la nivelul uterului, au explicat cercetatorii.

Potrivit studiilor anterioare, problemele de fertilitate afecteaza una din patru femei care prezinta fibroame uterine - tumori benigne, care se dezvolta din stratul muscular al uterului. Tratamentul standard in aceste cazuri este miomectomia sau indepartarea chirurgicala a fibroamelor. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca embolizarea fibromului uterin este o procedura mai usoara si mai putin invaziva.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Am decis sa realizam acest studiu din cauza preocuparilor legate de efectele embolizarii fibroamelor uterine asupra fertilitatii si posibilitatii de concepere, dupa efectuarea procedurii”, a explicat autorul studiului, dr. Joao Pisco, directorul sectiei de radiologie interventionala in cadrul Spitalului Saint Louis din Lisabona, Portugalia.

Luand in considerara ingrijorarile existente cu privire la embolizarea fibromului uterin, oamenii de stiinta au incercat o abordare diferita, recurgand la embolizarea partiala a fibromului uterin, prin care se blocheaza ramificatiile arteriale mici ale fibromului.

In cazul embolizarii partiale a fibromului uterin, se reduce fluxul sanguin la nivelul fibroamelor uterine, fara reducerea semnificativa a fluxului sanguin la nivelul uterului, ovarelor si al arterelor, contribuind la cresterea ratei de conceptie si la scaderea incidentei complicatiilor”, a explicat Pisco.

 

In cadrul studiului, femeile supuse interventiei de embolizare partiala a fibromului uterin au inregistrat o micsorare a fibromului similara celei intalnite in cazul procedurii conventionale, in plus, a scazut incidenta aparitiei complicatiilor, a crescut incidenta nasterilor de copii vii si s-au diminuat complicatiile obstetrice.

Un alt expert in infertilitate a explicat cum functioneaza procedura. „UFE este o procedura care include injectarea anumitor particule, denumite bureti hemostatici resorbabili, in vasele de sange ale fibromului”, a explicat dr. Tomer Singer, directorul sectiei de infertilitate si endocrinologie reproductiva a Spitalului Lenox Hill din New York. „Acest burete hemostatic resorbabil blocheaza fluxul sanguin la capatul superior al vasului de sange si impiedica cresterea organului sau provoaca micsorarea acestuia”, a mai spus acesta. „Pentru a intelege aceasta procedura, imaginati-va o manusa umpluta in totalitate cu apa, inclusiv degetele. Rezultatul acestei proceduri este ca, in loc sa blocheze manusa la baza, blocheaza doar degetele. Prin urmare, palma continua sa contina apa”, a detaliat Singer.

La studiu au participat 359 de femei cu fibroame uterine, care nu reuseau sa conceapa un copil. Dupa aproximativ sase ani de monitorizare, 149 dintre cele care au suferit interventia standard sau cea partiala de embolizare a fibromului uterin au ramas insarcinate o data sau de mai multe ori. Dintre acestea, 131 au nascut un numar total de 150 de copii. Peste 85% dintre femeile care au nascut au fost la prima sarcina, au adaugat cercetatorii.

Singer, care este si directorul programului de congelare a ovulelor al Northwell Health System din New York, a explicat ca embolizarea fibromului uterin este considerata o procedura riscanta in cazul femeilor care spera sa ramana insarcinate, deoarece buretii hemostatici resorbabili pot ajunge in alte zone ale uterului sau pot restrictiona fluxul sanguin al fatului aflat in crestere.

Cu toate acestea, noile rezultate demonstreaza ca anumite temeri sunt neintemeiate. Rezultatele arata ca nu numai ca sarcinile sunt posibile, dar se nasc copii vii. UFE ar putea deveni principalul tratament pentru femeile cu fibroame, care doresc sa ramana insarcinate, in special cele care prezinta fibroame foarte multe si foarte mari, a sugerat Pisco. Cu o incidenta a recurentei fibromului de 60% in cazul acestor femei, UFE ar putea fi o optiune importanta, sustine Pisco.

Femeile care aleg procedura UFE sunt sfatuite sa astepte cel putin sase luni inainte de a incerca sa ramana insarcinate, din cauza perioadei necesare pentru vindecarea sau micsorarea fibromului, potrivit spuselor lui Singer. Acesta le recomanda pacientilor sa nu incerce sa conceapa un copil in timpul procesului de vindecare din cauza factorilor de risc pentru mama si fat, precum avortul spontan, infertilitatea, nasterea prematura, contractiile premature sau implantarea anormala a placentei.

Datorita acestui studiu, sunt mai convins ca femeile care au recurs la procedura UFE pot folosi medicamente pentru fertilitate sau apela la fertilizarea in vitro si obtine rezultate bune. In cazul femeilor care au apelat la aceasta procedura cand erau mai tinere si care nu sunt preocupate de conceperea unui copil, vorbim de vesti bune”, a spus Singer.

Ce este embolizarea fibromului uterin

 
 

UFE (abreviere de la uterine fibroid embolisation) este o metoda non-chirurgicala prin care se pot trata fibroamele, prin blocarea arterelor care alimenteaza cu sange aceste formatiuni benigne, adica arterele uterine, facand astfel fibroamele sa se micsoreze. Procedura este efectuata de un medic primar in radiologie interventionala si nu de un chirurg, asa ca reprezinta o alternativa la operatia clasica.

Cum te pregatesti pentru aceasta procedura?

Este important sa ii comunici medicului tau informatii despre toate medicamentele pe care le iei in prezent, inclusiv suplimente pe baza de plante, iar daca ai alergii, in special la medicamentele folosite in anestezia locala, in anestezia generala sau alergii la substantele de contrast care contin iod, trebuie sa ii spui imediat medicului.

Specialistul te poate sfatui sa nu mai iei aspirina, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau anticoagulante pe o anumita perioada de timp, inainte de procedura de embolizare a fibromului uterin. De asemenea, nu uita sa iti informezi medicul despre bolile recente sau orice alte afectiuni medicale. Ca regula generala, informeaza-ti intotdeauna medicul si specialistul in radiologie daca exista posibilitatea sa fii insarcinata la momentul respectiv.

Cel mai probabil, medicul te va instrui sa nu mananci si sa nu bei nimic dupa miezul noptii, inainte de efectuarea procedurii. Medicul iti va spune ce medicamente ai voie sa iei dimineata.

Cum functioneaza embolizarea fibromului uterin?

Embolizarea implica introducerea unui cateter prin zona inghinala, manevrarea acestui tub prin artera uterina si injectarea unei substante direct in arterele care alimenteaza cu sange atat uterul, cat si fibroamele. Pe masura ce fibroamele uterine incep sa se micsoreze (pentru ca nu mai exista sange care sa le "hraneasca"), uterul se recupereaza complet.

Riscurile procedurii de embolizare a fibromului

La doua saptamani de la procedura (sau chiar la o perioada mai mare), pacienta poate avea febra, transpiratii si durere pelvina intensa. Aceste simptome sunt rare, dar daca ti se intampla sa le ai, ar trebui sa il suni imediat pe medicul care a efectuat embolizarea.

Daca menstruatia nu revine dupa 3 luni, trebuie sa contactezi neaparat medicul, pentru ca este posibil sa ai ovarele afectate. Acest lucru este destul de rar (se intampla la mai putin de 1 femeie din 50).

 

 

Sursa articol de baza: New York Times

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • University Hospital Southampton NHS Foundation Trust - http://www.uhs.nhs.uk/OurServices/Radiology-scansandimaging/PatientInformation/FibroidEmbolisation.aspx
  • Radiological Society of North America (RSNA) - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=ufe#preparation
  • The Royal Australian and New Zealand College of Radiologists - https://www.insideradiology.com.au/uterine-fibroid-embolisation/

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0