Efectele fumatului asupra fertilității cuplului

Dacă ești fumătoare și intenționezi să rămâi însărcinată, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să renunți la fumat încă înainte de a începe încercările de concepere a copilului. 

Renunțarea la fumat este esențială, pentru că este mai dificil pentru femeile fumătoare să rămână însărcinate decât pentru cele nefumătoare. Majoritatea cuplurilor care practică sex neprotejat, o dată la câteva zile, au șanse să conceapă un copil în aproximativ un an. Cu toate acestea, pentru cuplurile de fumători, șansele scad la jumătate, la fiecare lună. Renunțarea la fumat îmbunătățește sănătatea uterului, ceea ce sporește pronosticul de a rămâne însărcinată. 

Fertilitatea și fumatul la femei

Dacă nu ai rămas însărcinată după 12 luni de încercări, fenomenul poate fi denumit infertilitate. Acest fap se aplică atât femeilor care încearcă să rămână însărcinate pentru prima dată, cât și pentru cele care au trecut prin sarcini anterioare. 

Din nefericire, femeile fumătoare sunt de două ori mai expuse riscului de infertilitate. Fumatul poate afecta și rata de succes a anumitor tratamente pentru fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV).

Vestea bună este că, odată ce ai renunțat la fumat, șansele să rămâi însărcinată cresc exponential, așa încât poți ajunge la o rată de succes comparabilă cu cea a persoanelor care nu au fumat niciodată. De asemenea, renunțarea la fumat este de ajutor și în cazul în care urmezi un tratament de fertilitate, precum FIV.

Dacă tu nu ești fumătoare, însă partenerul tău da, acest lucru poate afecta, de asemenea, reușita sarcinii.  

Fumatul pasiv 

Fumatul pasiv poate afecta șansele de concepere ale unui copil. Chiar dacă tu însăți nu fumezi, inhalând fumul partenerului poate avea un impact asupra fertilității. Din acest motiv, este important ca partenerul tău să renunțe la fumat înainte de a începe planificarea unui copil. Cu susținere din partea ta și voință și perseverență din partea lui, renunțarea la fumat este un lucru posibil. Dacă sunteți amândoi fumători, puteți renunța împreună, în același timp, și susține unul pe celălalt, pentru a depăși nevoia de nicotină în cel mai scurt timp. 

Fertilitatea și fumatul la bărbați

Fumatul poate aduce probleme la nivelul fertilității bărbaților, mai precis prin:

-    Reducerea calității spermei
-    Reducerea numărului de spermatozoizi
-    Afectarea randamentului spermatozoizilor
-    Generarea impotenței sexuale (disfuncția erectilă)

După cum menționam mai devreme, vestea bună este că, odată ce partenerul a încetat să mai fumeze, daunele produse de nicotină se pot repara de la sine. Așadar, renunțarea la fumat poate îmbunătăți calitatea și cantitatea de spermă, precum și reduce riscul de impotență, în timp. 

Când ar trebui să mă las de fumat?

Experții consideră ideal ca partenerii care intenționează să își întemeieze o familie să renunțe la fumat cu cel puțin patru luni înainte de iniția încercările, însă oricând este benefic pentru fertilitatea amândurora.  

Dacă te gândești la varianta de a reduce numărul de țigări pe zi, este bine de reținut că și o cantitate mai mică de nicotină pe zi poate afecta atât caltății spermei, cât și fertilității la femei și bărbați. De exemplu, dacă fumezi până la cinci țigări pe zi, te expui riscului de sarcină ectopică (sarcină extrauterină). Așadar, fumatul mai puțin nu aduce un beneficiu real. 

De asemenea, este important de reținut și faptul că țigările cu un conținut scăzut de nicotină sunt la fel de periculoase precum cele obișnuite. Pentru sporirea șanselor de a concepe un bebeluș, se poate lua în considerare și un supliment alimentar pentru stimularea fertilității. Există numeroase opțiuni de suplimente ce se eliberează fără rețetă, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Tratamentele pentru anularea nevoii de nicotină - o opțiune?

Nicotina poate da dependență majoră, iar nevoia de a fuma se poate manifesta puternic odată ce ai decis să renunți la obicei. Sevrajul manifestat odată cu renunțarea la fumat poate da simptome precum stare de iritabilitate și neliniște. 

Dacă te lupți cu nevoia de a fuma, poți lua în calcul anumite tratamente ce anulează nevoia de nicotină. Majoritatea acestora funcționează prin facilitarea procesului de recuperare, prin administrarea unor cantități foarte mici de nicotină ce scad treptat. 

Asemenea tratamente se găsesc în farmacii sub formă de plasturi, gumă de mestecat, tablete, benzi, spray-uri nazale sau dropsuri. 

Dar țigările electronice?

Țigările electronice se regăsesc pe piață de ceva ani, iar mulți fumători au reușit să se lase de fumat prin înlocuirea, pe o perioadă limitată de timp, a țigărilor obișnuite cu variantele electronice. Țigările electronice încălzesc tutunul, nu îl ard, precum țigările clasice, și nu produc monoxid de carbon, element ce poate afecta în mod sever dezvoltarea bebelușului. 

Cu toate acestea, nu există suficiente studii clinice și cercetări concludente care să confirme dacă țigările electronice sunt mai puțin nocive față de cele obișnuite. De asemenea, nu se cunosc toate modalitățile prin care țigările electronice pot afecta organismul uman, nici nu există suficientă literature de specialitate cu privire la efectul țigărilor electronice asupra fertilității la femei și bărbați.

În concluzie, dacă intenționezi să schimbi țigările clasice cu o țigară electronică, înainte de a încerca să rămâi însărcinată, ia în calcul faptul că există mult prea multe necunoscute în jurul acestor dispozitive, iar renunțarea cu totul la fumat este cea mai sigură cale de a rămâne însărcinată și de a naște un copil sănătos. 

Fumatul în timpul sarcinii

Fumatul în timpul sarcinii este cea mai mare cauză a problemelor de sarcină, precum și de pierdere a acesteia, care poate fi evitată de către mamă. Așadar, fumatul în timpul sarcinii poate spori riscul de:

-    Pierdere a sarcinii
-    Naștere prematură
-    Decesul fătului la naștere
-    Sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS)
-    Sarcină ectopică

Fiecare zi de sarcină în care nu fumezi este de ajutor în dezvoltarea normală și sănătoasă a fătului. Mai mult, încetarea fumatului înainte de a rămâne însărcinată anulează o bună parte din riscurile enumerate mai sus. 

În situația în care sarcina a fost neplanificată, iar tu nu ai renunțat la fumat, este important să încetezi să mai fumezi pe cât de repede posibil. În felul acesta, șansele de a avea o sarcină normală și dusă cu succes până la capăt cresc exponential. În plus, renunțarea cât mai devreme la fumat scade riscul de îmbolnăviri ale bebelușului în primele luni de viață. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Your Fertility – Smoking
https://www.yourfertility.org.au/everyone/lifestyle/smoking  

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0